Nilfisk stofzuiger

Nilfisk is een Deens bedrijf. Het is in 1906 begonnen met de productie van kleine elektromotoren. Al in 1910 patenteert Nilfisk in Europa de eerste elektrische stofzuiger. In 1955 brengt het bedrijf zijn eerste vloerreiniger op de markt. In 1958 start Nilfisk de productie van de eerste stofzuiger met stofzak. In 1962 geldt dat voor de stof-/waterzuiger. Een fabrikant van hogedrukreinigers wordt 1988 overgenomen en sindsdien zijn die deel van het productaanbod. Door overnames wordt het aanbod van reinigingsmachines vergroot. Nilfisk maakt daarbij een opdeling van aan de ene kant ‘Home & Garden’ en aan de andere kant ‘Professional’. In vervolg beperken we ons hier tot eerstgenoemde groep.

Productaanbod home & garden

Nilfisk deelt het productaanbod home & garden op in de volgende categorie├źn:

 • Stofzuigers
 • Hogedrukreinigers
 • Nat & droogzuigers
 • Vloerwasmachines

In dit artikel beperken we ons tot de eerste categorie: stofzuigers voor home & garden.

Stofzuigers voor home & garden

Binnen de categorie stofzuigers voor home & garden maakt Nilfisk onderscheid tussen de volgende typen:

 • Traditioneel
  We praten bij traditionele stofzuigers over apparaten op wieltjes, met een snoer en die gebruikmaken van stofzakken. Nilfisk biedt diverse modellen. Een aantal zijn van het sledemodel en andere hebben de vorm van een opstaande cilinder. Een van de cilindrische stofzuigers heeft een retro-ontwerp. Deze ziet eruit als een Nilfisk stofzuiger die in 1958 op de markt kwam. Dat was een nogal iconische stofzuiger.
 • Draadloos
  De draadloze Nilfisk stofzuigers zijn van het steelmodel. Dat laatste houdt in dat er geen aparte stofzuiger op wieltjes is en dus ook geen slang, maar dat de motor en het stofreservoir aan de steel vastzitten. Er is model dat uit twee delen bestaat. Als die aan elkaar vastzitten, dat heeft het apparaat de vorm van een steelstofzuiger. Maar je kunt ook het onderste deel los gebruiken, dat er uitziet als een kruimeldief. Normaliter zitten motor en het stofreservoir tamelijk hoog op de steel, maar bij het tweedelige apparaat zitten die beiden onderaan.
 • Zakloos
  Als je het vervelend vindt om stofzakken te verwisselen, dan biedt Nilfisk een zakloze stofzuiger in de vorm van een sledemodel. Omdat er geen stofzak is, moet er natuurlijk voor worden gezorgd dat het vuil in het apparaat achterblijft en schone lucht wordt uitgeblazen. Daar zorgt een HEPA filter voor. HEPA staat voor high-efficiency particulate air. De uitgeblazen lucht is voor 99,997% schoon volgens Nilfisk.
 • Centrale stofzuigers
  Een centrale stofzuiger zet je op een vaste plaats. Je kunt een slang aansluiten via een buizensysteem in elke ruimte waar dat systeem een aansluiting heeft. Vanwege het nogal uitzonderlijke type gaan we hier verder niet daarop in.

In de groep professional heeft Nilfisk een stofzuiger ingedeeld, die je op je rug kunt dragen. Dat Nilfisk die in die groep heeft ingedeeld, dan betekent dat nog niet dat die in je woning niet bruikbaar kan zijn.

Leave a Reply