Luchtbevochtiger met hygrometer

Luchtbevochtiger met hygrometer

We gaan in dit artikel in op luchtbevochtigers met hygrometer. Waarvoor dienen die en welke soorten zijn er?

Waarvoor een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is voor de juiste luchtvochtigheid in huis, die met name in de winter als de verwarming aanstaat vaak te laag is. Wat zijn de gevolgen daarvan? Een lage luchtvochtigheid is niet goed voor je gezondheid. Je kunt er prikkelende ogen en geïrriteerde luchtwegen van krijgen. Inclusief problemen met de concentratie kunnen er een gevolg van zijn. Daarnaast is een droge lucht niet goed voor planten in huis. Voor houten meubels en vloeren is een zekere luchtvochtigheid ook beter. Met een luchtbevochtiger verhoog je de vochtigheidsgraad. Een bevochtiger hoeft niet met een hygrometer te komen, maar als die er wel is, regelt de combinatie zichzelf.

Soorten luchtbevochtigers

Er worden verschillende technieken toegepast bij luchtbevochtigers. De soorten luchtbevochtigers die we hier bespreken, zijn:

  • Koudwaterluchtbevochtiger
  • Stoomluchtbevochtiger
  • Ultrasone luchtbevochtiger
  • Luchtwasser

In onderstaande subparagrafen zullen we nader ingaan op de genoemde soorten.

Koudwaterluchtbevochtiger

De koudwaterluchtbevochtiger gebruikt koud water om de luchtvochtigheid te verhogen. Droge lucht wordt met een ventilator langs anti-bacteriële en vochtige filtercassettes geleid. Het water verdampt daardoor en wordt uit de bevochtiger geblazen. De koudwaterluchtbevochtiger is prima geschikt voor slaapkamers voor kinderen. De luchtvochtigheid wordt nooit te hoog. Dit type is relatief stil en energiezuinig. De filters dienen met regelmaat te worden vervangen. De werking is niet snel.

Stoomluchtbevochtiger

Een stoomluchtbevochtiger brengt water aan de kook. De stoom die wordt opgewekt is bacterievrij, die vervolgens in de ruimte wordt geblazen. Dit type is een goede keuze voor mensen die gemakkelijk verkouden worden. Dit type werkt heel snel. De stoom helpt ook de verwarming van de ruimte. De stoomluchtbevochtiger is niet duur in aanschaf. Dit type is minder geschikt voor kinderen vanwege de hete lucht en verbruikt meer stroom dan onder meer de koudwaterluchtbevochtiger.

Ultrasone luchtbevochtiger

Dit type luchtbevochtiger wekt ultrasone geluidstrillingen op, die van een membraan kleine waterdruppels losmaken. Deze druppels worden met een ventilator de kamer ingeblazen en die verdampen vervolgens. Je krijgt hierdoor een fijne nevel, die zichtbaar is. Om te voorkomen dat er kalkdeeltjes worden uitgeblazen, is er een filter dat die deeltjes verwijdert. De damp is niet heet en is daarom prima voor kinderen. Dit type produceert weinig geluid, hoewel dat hinderlijk is voor huisdieren, en is zuinig met energie. Het filter voor de kalkverwijdering dient regelmatig te worden vervangen.

Luchtwasser

Naast de bevochtiging van lucht reinigt de luchtwasser die ook. Stof en bacteriën worden weggefilterd. De luchtbevochtiging gebeurt op dezelfde manier als bij een koudwaterluchtbevochtiger en dus is dit type ook geschikt voor kinderen. Voor mensen die allergisch zijn voor pollen, is dit het beste type. De prijs van een luchtwasser is hoger vanwege de dubbele functie en dit type is een wat groter apparaat dan de anderen.

Leave a Reply