Electrolux stofzuiger

Het Zweedse bedrijf Electrolux AB, vroeger ook bekend als Elektrolux, is ruim 100 jaar geleden ontstaan uit een fusie van Elektronmekaniska en Lux en is uitgegroeid tot de grootste producent van huishoudelijke apparatuur ter wereld. Electrolux werd met de overname van Zanussi leider op de Europese markt, maar ook het wereldwijde aandeel in de sector steeg hiermee naar grote hoogte. Later nam de Zweedse gigant ook een deel van AEG over en slaagde het er niet in de concurrent GE op te kopen. Het merendeel van de omzet behaalt Electrolux met de verkoop van keukenapparatuur, maar ook wasmachines en stofzuigers zitten in het assortiment. Onder Electrolux vallen naast AEG en Zanussi ook onder andere de merken Zanker, Husgvarna, Marijnen, Juno en Diamant Boart.

De stofzuiger werd rond 1900 uitgevonden en pas 60 jaar later werd dit huishoudelijk vernuft pas echt een populaire vervanger van de mattenklopper. De krachtige seriemotor gaat in toerental omhoog als het mondstuk zich vacuĆ¼m zuigt op de ondergrond. De stofzuiger maakt dan meer lawaai, maar verbruikt minder energie. Wel wordt het apparaat hierdoor warmer, waardoor deze uit kan gaan als de motor oververhit raakt. Afhankelijk van de kwaliteit en mate van gebruik kennen stofzuigers een levensduur van 2 tot 15 jaar. De filters en eventuele stofzuigerzakken dienen vaak vaker vervangen te worden. De kracht die nodig is om alles goed op te zuigen, heeft als nadeel dat de allerkleinste deeltjes stof weer uitgeblazen worden, door de kleine openingen van de stofzuigerzak heen. Erg lastig wanneer er sprake is van een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. Om dit te verhelpen zijn er stofzuigers met meerdere (HEPA) filters op de markt, welke de allergieklachten beduidend verminderen ten opzichte van een stofzuiger met normale filters.

In het begin waren de meest bekende modellen de liggende sledestofzuiger en de steelstofzuiger. Inmiddels zijn er veel meer varianten op de markt.

Bij de sledestofzuiger zit de stofzuigerzak voor de waaier van de motor. De zak filters het vuil uit de opgezogen lucht en hoe voller de zak, hoe meer luchtweerstand de ventilator heeft om de opgezogen lucht door de (volle) stofzuigerzak te trekken. De lucht wordt via een lange slang aangezogen en de rest van het apparaat verplaatst zich via wieltjes op de grond.

De steelstofzuiger is een stuk zwaarder om mee te werken, daar de hele stofzuiger voortgetrokken moet worden. Voordeel is wel dat deze minder plaats inneemt bij het opbergen. Met name geschikt voor kleine opperlakken dus. Naast de variant met snoer zijn er ook snoerloze modellen, die gemakkelijk op lastiger bereikbare plaatsen kunnen komen.

Een zakloze stofzuiger en tonstofzuiger hebben geen stofzuigerzak. Het vuil wordt hier opgevangen in een uitneembare bak. Laatstgenoemde kan ook water opzuigen.

Voor wie helemaal geen zin heeft om te stofzuigen is er de robotstofzuiger. Dit apparaat vormt ultrasoon of met camerabeelden een beeld van de ruimte en beweegt zich eerst langs de muren en vervolgens zigzaggend door de gehele ruimte om voor jou het werk te doen. Door de accu zijn ze minder krachtig dan een traditionele stofzuiger, maar hij rijdt na het werk wel weer volautomatisch terug naar zijn oplaadstation.

Leave a Reply