Condensdroger

Condensdroger

De condensdroger

Wanneer je een snellere manier wil om je was te drogen, ga dan voor de condensdroger. De hoge droogtemperatuur zorgt voor een absoluut kortere droogtijd voor je was. Een nadeel van deze manier van drogen is het hoge energieverbruik. Daarentegen is de was natuurlijk veel sneller droog dan wanneer je het in een traditionele wasdroger zou drogen. Een traditioneel model staat veel langer te draaien.

De werking van een condensdroger

De condensdroger werkt met een verwarmingselement. Deze wordt zeer heet en zorgt voor een snelle droging. Je moet je er wel van bewust zijn, dat kleding sneller krimpt en slijt. Gevoelige stoffen als zijde en wol zijn niet geschikt voor dit soort wasdrogers. De condensbak moet regelmatig worden geleegd. Het vocht wordt hierin opgevangen. Er zijn ook condensdrogers die je regelrecht op de afvoer kunt aansluiten.

Ook een van de voordelen is de aanschaf. Vaak goedkoper dan een traditionele droogtrommel. De condensdroger is natuurlijk een heel prettig product wanneer je een snel droogresultaat wil zien. Er zijn echter ook een paar nadelen. Zo slijt het wasgoed sneller en is het apparaat minder goed voor het milieu. Ook zijn de energiekosten vaak wat hoger.

Waarom een droger aanschaffen?

Een wasdroger is ideaal wanneer je een groot gezin hebt. Je mikt zo de was van de wasmachine in de droger en zet het apparaat aan. Moet je alles nog eens een keer met knijpers aan de waslijn hangen, dan ben je daar veel tijd aan kwijt. Werkende ouders hebben ook veel baat bij een droger. Vooral met kleine kinderen zijn er vaak grote wassen weg te werken.

Buiten de was drogen

Er is niets beter dan je wasgoed buiten te laten drogen. De wind en de zon zijn gratis en zorgen ervoor dat de was heerlijk fris gaat ruiken. Echter, in deze drukke tijden met werk, hobby’s enz. is een droogtrommel ideaal. Ook wanneer er sprake is van geen of weinig droogruimte in huis kan de condensdroger uitkomst bieden.

De bouwkwaliteit

Ben je op zoek naar de juiste condensdroger die past in jou gezin, let dan op de bouwkwaliteit van het product. Een middenklasse model gaat bijvoorbeeld veel langer mee dan een basisklasse. Een RVS trommel heeft de voorkeur. Deze kan nooit roesten. Een droger die in het bezit is van een vochtigheidssensor is een pré. Deze zal er voor zorgen dat de machine stopt zodra het wasgoed droog is.

Tips aanschaf wasdroger

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Het ligt er aan wat je van een wasdroger verlangt. Moet deze energiezuinig zijn, snel een was drogen of goed zijn voor het milieu.

Warmtepompdroger

De warmtepompdroger bijvoorbeeld is energiezuinig. De was wordt door middel van hergebruikte warmte gedroogd. De warmte die gebruikt wordt is op een lagere temperatuur. Je kleding blijft vele malen mooier met het gebruik van deze droger.

Luchtafvoerdroger

Deze traditionele droger is in het bezit van een slang, waarmee de vochtige lucht wordt afgevoerd naar buiten. Daar moet je natuurlijk wel de mogelijkheid voor hebben. Deze drogers zijn stukken goedkoper dan een warmtepompdroger en je hebt je was sneller droog. Het is trouwens wel een echte energievreter.

Condensdroger

Deze drogers condenseren het vocht uit de kleding. Dit vocht wordt opgevangen in een condensbakje. Dit moet je echter wel steeds legen, anders droogt je was onvoldoende. Een nadeel is, dat de condens ook in de ruimte komt waar de condensdroger staat. Goed ventileren om schimmels te voorkomen is echt noodzakelijk!

Heb je weinig woonruimte? Dan zou je een was- droogcombinatie kunnen overwegen. Deze apparaten zijn geschikt voor kleine hoeveelheden was- en drooggoed. Heel erg bruikbaar voor kleine huishoudens met een kleine woning.

Geluid van de droger

Het aantal decibellen mag niet te hoog zijn. Vooral wanneer de droger dicht bij je living staat is een stille wasdroger een aanbeveling. Deze produceert 63 tot  65 db. Elke 3 decibel meer, geeft een verdubbeling van het geluid.

Energieverbruik

Wil je heel energiezuinig je wasgoed drogen, dan is aan een wasrek drogen de beste optie. Heb je hier echter geen ruimte voor, kies dan voor een warmtepompdroger. Deze zijn het meest energiezuinig. Wil je echter snel een droge was, dan is de condensdroger de juiste keus. Met een condensdroger heb je echter wel een hogere energierekening.

Vulgewicht

Heb je doorgaans veel wasgoed dan is een wasdroger met een hoge vulcapaciteit net iets voor jou en je gezin. Er zijn drogers die je kunt vullen met 7, 8 en zelfs voor 9 kilo. De wasdrogers hebben over het algemeen allemaal dezelfde afmeting, 85cm, bij 60cm bij 60 cm. Bestaat je huishouden uit 1 of 2 personen dan is een vulgewicht van 7 kilo prima. Een gezin met kinderen hebben meestal een grotere vulcapaciteit nodig. Voor 1 of 2 kinderen is 7 of 8 kilo ideaal. Zijn er meer kinderen, kies dan voor een vulcapaciteit van 8 of 9 kilo. Een grote trommel is altijd prettig. Vooral wanneer er lakens en dekbedhoezen moeten worden gedroogd. Hou rekening met de vulcapaciteit van je wasmachine. Kan er 5 kilo in de wasmachine, dan is een droger met een vulcapaciteit van 8 kilo niet nodig. Kies in dat geval voor een droger die 7 kilo kan wegdrogen.

Speciale programma’s

Er zijn wasdrogers die speciale programma’s hebben. Dat kan een aankoop net iets interessanter maken. Let bij de aanschaf van een condensdroger of er speciale programma’s zijn.

Sensoren

Heel gemakkelijk wanneer er vochtigheidssensoren in de droger zijn aangebracht. Deze zorgen ervoor dat wanneer de was gedroogd is de machine stopt. Dit scheelt aanzienlijk energie en minder slijtage.

Stomen

Een stoomprogramma in je wasdroger is ideaal. Je kunt kleding opfrissen zonder dat het moet worden gewassen. Een programma wat nare geurtjes verwijderd en bijvoorbeeld je colbertje even opfrist.

Sneldroogprogramma

Een zogenaamd “Quick Dry” programma kan ervoor zorgen dat in 40minuutjes je was droog is. Bij het gebruik van dit programma is het zaak om de droger niet echt vol te laden. Zo heeft het wasgoed voldoende ruimte om goed heen en weer te bewegen.

Een condensdroger vraagt best wel wat onderhoud. De condensbak moet regelmatig worden uitgespoeld en de filters moeten pluisvrij worden gemaakt. Er zijn condensdrogers die een speciale zelfreinigingsfunctie hebben. Gemak dient de mens! En de levensduur wordt op deze manier ook langer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply