AEG droger

Het bedrijf AEG (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft of kortweg AEG) is een Duitse producent van elektrische en elektronische onderdelen en apparaten, zoals witgoed en keukenapparatuur. De apparaten voor huishoudelijk gebruik worden ontworpen in Neurenberg en de ontwikkeling ervan vindt plaats door de R&D afdeling van AEG. Het bedrijf is oorspronkelijk gestart in 1883, maar ging in 1887 de naam van AEG gebruiken. De oprichter van het concern was Emil Rathenau (1838-1915). Hij was een pionier op het gebied van efficiëntie en heeft als één van de eerste de lopende band geïntroduceerd.

AEG droger

Afhankelijk wat je met een droger wilt doen, kun je uit drie verschillende soorten kiezen. Je kunt kiezen uit condensdrogers, afvoerdrogers en warmtepompdrogers. Iedere soort heeft zijn eigen manier om het wasgoed te drogen. Wanneer je een condensdroger vergelijkt men een afvoerdroger kun je zeggen dat afvoerdrogers in principe sneller zijn dan condensdrogers. De verschillen worden de laatste jaren steeds minder, omdat er steeds weer nieuwe ontwikkelingen zijn. Een condensdroger zal de vochtige lucht niet afvoeren, zoals een afvoerdroger dat wel doet. Een condensdroger haalt het vocht uit de lucht dat daarbij neerslaat in een reservoir dat ook afgevoerd kan worden via de afvoerslang van de wasmachine. Een warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht. Deze warme lucht wordt constant opnieuw de trommel ingeblazen. Om die reden is een warmtepompdroger veel zuiniger dan een condensdroger. Een droger met een warmtepomp is een energiezuinige droger. Omdat het je wasgoed op een lagere temperatuur droogt, dan een condensdroger zullen je kledingstukken langer meegaan. Dat is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

De werking van een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is zuinig tijdens het drogen van je kledingstukken. De zuinigheid heeft hij te danken aan de efficiënte pomp en het koelmiddel dat wordt gebruikt. Het is de pomp die het koelmiddel vloeibaar maakt. Hierbij komt er warmte vrij dat in de trommel terecht komt. Door de warme lucht zal je kleding drogen. De vochtige lucht die van je kleding afkomt, zal door de warmtepomp weer gekoeld worden. De condens dat hierbij ontstaat, komt in een condensbak. De droge lucht zal weer worden hergebruikt en dient als energie voor de pomp. Voor een nieuw programma zal een warmtepompdroger veel minder energie verbruiken.

De levensduur van een droger

Om te kunnen bepalen hoe oud je droger is, kun je kijken naar het serienummer dat op het typeplaatje staat. Het eerste getal duidt het laatste cijfer aan van het jaartal en de tweede en derde cijfer de productieweek. We weten uit ervaring dat een droger bij normaal gebruik ongeveer 2500 droogbeurten meegaat. Daarbij is het merk en de prijsklasse natuurlijk van invloed. Je kunt ervan uitgaan dat een dure wasdroger langer mee zal gaan dan een goedkope. Welke wasdroger je uiteindelijk het beste kunt kopen, is afhankelijk van hoe vaak je de droger gaat gebruiken en of je erop staat dat de droger energiezuinig is. Een energiezuinige droger zal duurder zijn in de aanschaf, maar dat zal je snel terugverdienen wanneer je hem regelmatig gebruikt. Laat je bij de aanschaf van een droger goed voorlichten, zodat je de juiste droger zult kopen.

Leave a Reply