Oven schoonmaken met vaatwastablet

Oven schoonmaken met vaatwastablet

Het schoonmaken van de oven is een steeds weer terugkerend klusje. Wanneer je dit regelmatig doet is het echt niet nodig om met agressieve middelen aan de gang te gaan. Vaak zijn de schoonmaakmiddeltjes die iedereen in huis heeft voldoende om een vette oven te reinigen.

Afkoelen

Het schoonmaken van een oven hoeft echt niet veel tijd te kosten, als je deze maar wekelijks schoonmaakt. Na iedere bakbeurt is het slim om direct , na afkoeling, aan de gang te gaan met een sopje en schoonmaakdoekje. Verwijder bakplaten en roosters. Ga daarna aan de gang met schoonmaakmiddel en doekje. Zorg er voor dat er geen vocht in de elektrische gedeeltes komt. Ook met het gebruik van een spuitbus is het oppassen.

Gebruik je favoriete schoonmaakmiddel of ovenreiniger. Een oven kan ook prima worden schoongemaakt met afwasmiddel. Dit zorgt voor een milieuvriendelijk, niet agressief sopje. Het gebruik van een mild schoonmaakmiddel en/ of citroen kan prima worden gebruikt bij een oven die regelmatig wordt onderhouden. Dat ligt weer even anders bij ingebrand vet. Daar heb je een goed middel bij nodig! Er zijn ovens die een ingebouwd zelfreinigingsprogramma hebben. Gebruik dit regelmatig.

Schoonmaakwerk bijhouden

Wl je voorkomen dat je iedere keer moet boenen en schrobben? Houdt dan het schoonmaken van de oven bij. Voorkom het vastzitten van vuil en vet door na het gebruik de roosters etc. af te nemen. Het is ook verstandig om bakpapier of aluminiumfolie te gebruiken tijdens het bakken. Zo voorkom je een vette oven.

Vaatwastablet in de oven?

Van oorsprong zijn vaatwastabletten die je gebruikt in de vaatwasser. Er zijn echter tal van mogelijkheden met dit middel.Zo kan een vaatwastablet prima worden gebruikt om de oven te ontdoen van vet en andere ongerechtigheden. Deponeer een vaatwastablet in een kommetje met water. De kom moet wel ovenbestendig zijn. Doe de ovendeur dicht en laat de tablet in de kom 10 minuten in een voorverwarmde oven staan. Stook de oven op tot 200 graden! Het vuil zal loslaten en je kunt dit na deze sessie verwijderen met een schone, vochtige doek. Gemakkelijker kan het niet!

Vaatwastabletten zijn dus functioneel en niet alleen geschikt voor de afwasmachine. Behalve voor het reinigen van de oven kan de vaatwastablet ook gebruikt worden voor;

  • De magnetron. Gaat op dezelfde manier als de oven.
  • Koffiezetapparaat. Een klein hoekje van de tablet afbreken en in het koffiezetapparaat deponeren met water. Ontkalkt op een geweldige manier!
  • Een stinkende wasmachine kan met een vaatwastablet op simpele wijze worden schoongemaakt. Gebruik een heet programma om de tablet goed zijn werk te laten doen.
  • Frituurpan reinigen kan inderdaad ook met een vaatwastablet. Vul de lege pan met water en niet helemaal tot het randje! Voeg de tablet toe en verwarm de frituurpan tot 200 graden. Alle ongerechtigheden borrelen los.
  • Kalkaanslag in de toiletpot, aangekoekte pannen en de bruine aanslag in koffie- of theepot los je op door een vaatwastablet te gebruiken.
  • Het klinkt misschien vreemd, maar een vaatwastablet kan helpen om zweetplekken uit kledingstukken te verwijderen. Gooi een vaatwastablet in de wasmachine en draai een normaal wasprogramma. Nieuwe zweetvlekken zullen verdwijnen en oude plekken zullen een stuk minder zijn.