Onderhoud rolgordijnen

Onderhoud rolgordijnen

Rolgordijnen aanschaffen

Rolgordijnen zijn prettige raambekleding. Een groot voordeel is, dat je ze zelf op maat kunt maken. Je kunt dat natuurlijk ook laten doen, maar het is zo gemakkelijk, dat vrijwel iedereen het zelf kan. Het enige wat je nodig hebt is een goeie scherpe schaar en een meetlint. Elk raam kan dus worden voorzien van een rolgordijn, ook al heeft je raam een rare maat.

Rolgordijnen zijn gemakkelijk te reinigen en zijn vooral voor mensen met een huisstofallergie prettig. Stof en vuil hebben veel meer vat op gewone gordijnen.

Slaapkamer of keuken

In de slaapkamer heb je ander soort rolgordijnen nodig dan bijvoorbeeld in de kamer of keuken. De slaapkamer hebben we liever zo donker mogelijk. Rolgordijnen zijn verkrijgbaar met een verduisterend effect maar er zijn ook lichtdoorlatende soorten. Wil je meer privacy, dan kies je voor verduisterende rolgordijnen. Lichtdoorlatende rolgordijnen gebruik je op een plek waar je wil profiteren van daglicht.

Neutrale kleuren

De meeste rolgordijnen die je bij mensen voor het raam ziet zijn neutraal van kleur. Grijs, bruin, zwart en wit zijn populaire tinten. Tóch kan een opvallende kleur juist een basic interieur wat spannender maken. Een rolgordijn met een apart dessin kan een inrichting wat meer pit geven. Het is juist leuk om te spelen met kleuren en dessins. Op deze manier kan je zekere eenheid creëren in je woning.

Elk raam verdiend een mooi rolgordijn

Hou je van een bepaalde woonstijl en ben je helemaal verzot op rolgordijnen met een print? Voer dit dan door in de andere ruimtes van je huis. De badkamer verdiend net zo’n mooi rolgordijn als de living. Let er wel op dat je in natte ruimtes raamdecoratie kiest die vochtbestendig zijn. Ook is het natuurlijk noodzaak om voor een verduisterend rolgordijn te kiezen in de badkamer. Dit zorgt voor alle privacy.

Wat zijn duo-rolgordijnen?

Duo-rolgordijnen worden ook wel zebra gordijnen genoemd. Een duo-rolgordijn kan de living weer een geheel andere look geven. Niet iedereen kan de dure, houten jaloezieën betalen. Het alternatief is daarom de duo-rolgordijnen. Duo-rolgordijnen hebben een ander systeem dan gewone rolgordijnen. Twee over elkaar schuivende stoffen bepalen de privacy en de lichtinval. Een donkere stof die over een transparante stof heen schuift bepaalt de lichtinval. Het is een mooi alternatief voor houten jaloezieën. Voor veel minder geld kan hetzelfde effect worden bereikt.

Strak interieur

Duo rolgordijnen geven het interieur een zachte lichtinval. Geheel anders dan de traditionele rolgordijnen. Duo rolgordijnen worden ook wel “multishades” genoemd. Geeft een prettig privégevoel. Voor een modern interieur is dit een prima optie.  De volledige bedekking van het raam geeft een eigentijdse, strakke look. Duo rolgordijnen kunnen precies op maat worden gemaakt.

Onderhoud rolgordijnen

Gewone textielgordijnen kunnen meestal in de wasmachine of worden gestoomd. Dit ligt bij rolgordijnen even iets anders. Toch zal deze raambekleding regelmatig moeten worden gereinigd. Vliegjes en viezigheid zal moeten worden verwijderd, om het rolgordijn in goede conditie te houden.

Gewone rolgordijnen

Het gewone doorsnee rolgordijn ontdoe je eerst van stof. Doe dit met een zachte borstel of plumeau. Ook met de stofzuiger kan een rolgordijn prima worden bewerkt.

Maak een lauw sopje met een mild reinigingsmiddel. Voorzichtig met een doekje het gehele rolgordijn afnemen. Heb je witte rolgordijnen, dan kunnen er vlekken zijn ontstaan door zonlicht. Gebruik een klein beetje bleekmiddel of citroensap in je sopje. Wat ook goed helpt is een bruistablet, welke wordt gebruikt om kunstgebitten te reinigen. Een rolgordijn wat niet al te groot is, kan misschien worden geweekt in de badkuip. Nadrogen met een schone doek of eventueel buiten drogen. Hang dan je rolgordijn over de waslijn of droogmolen. Is het gordijn helemaal droog, dan kan deze weer worden teruggehangen.

Duo-rolgordijn

Een duo-rolgordijn is betrekkelijk onderhoudsvriendelijk. Dit komt door het materiaal wat is gebruikt. Zo’n rolgordijn bestaat uit 100% polyester.

Omdat een duo rolgordijn dubbel is kun je gemakkelijk tussen beiden helften stofzuigen. Heb je last van rouwvliegjes of andere klein ongedierte, dan kunnen deze tussen het rolgordijn zijn terechtgekomen. Zuigen is dan de beste oplossing.

Ben je in het bezit van een duo-rolgordijn uit de eerste generatie? Deze zijn dan vaak gedrenkt in lijm om het gordijn mooi strak te laten hangen. Schoonmaken wordt lastiger omdat de lijm oplost in water. Je mag het gordijn eigenlijk niet vochtig reinigen. Heb je een vlek die er met de stofzuiger niet uitgaat? Probeer dan met een goed uitgewrongen microvezeldoek lichtjes schoon te maken. Met een vochtige doek schoonmaken is echter wel oppassen bij dit rolgordijn. De lijm kan oplossen en er kunnen vlekken ontstaan. Dus alleen bij uiterste noodzaak gebruiken.

Het rolgordijn koord

Vergeet niet om af en toe het koord van het rolgordijn te reinigen. Vul hiervoor een plastic zakje met water en azijn en deponeer hier het koord in. Laat het koord gewoon aan het gordijn zitten en hang het zakje met een knijper bovenaan het gordijn. Zo kan het koord goed weken. Na een paar uur te hebben geweekt, zakje verwijderen en na wrijven met een schone vochtige doek.

Tips bij het schoonmaken

Een rolgordijn heeft een vuilwerende finish laag. Toch zal ook deze laag na verloop van tijd vies worden. Regelmatig onderhoud is de oplossing.

  • Probeer één maal per drie maanden stof van je rolgordijnen met een zachte borstel of plumeau te verwijderen. Uiteraard is het gebruik van de stofzuiger met een zacht zuigmondje het beste.
  • Vliegenpoep of vieze spatten voorzichtig met een microvezeldoek verwijderen.
  • Gebruik een natuurlijk reinigingsproduct. Niet te hard wrijven anders raakt de coating beschadigd.
  • Heb je toch een vochtige plek? Wrijf dan de plek altijd naar buiten uit.
  • De metalen lat die onder aan het rolgordijn is bevestigd kan prima met een sopdoekje worden afgenomen. Dit geld ook voor de bovenzijde van het rolgordijn, daar waar het gordijn in vastgeklemd zit.