Onderhoud pvc vloer

Als je investeert in een PVC-vloer in je huis, wil je er zeker van zijn dat het rendement op de investering hoog genoeg is, en dat kan alleen worden gegarandeerd als je de vloer goed onderhoudt. Het onderhouden van een PVC-vloer is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Het vergt enige inspanning, tijd en kennis van de juiste technieken om te zorgen dat het er naar behoren uitziet en een glanzende afwerking heeft.

In dit artikel gaan we in op de belangrijkste dingen die je moet weten over het onderhouden van een PVC-vloer, zoals het schoonmaken en repareren van de vloer, het verminderen van krassen en het beschermen van de vloer tegen schade door direct zonlicht. We bespreken ook enkele van de meest voorkomende fouten die mensen maken bij het onderhouden van hun PVC-vloer, en geven tips om deze fouten te voorkomen.

Schoonmaken van PVC-vloeren

Goed schoonmaken is een van de belangrijkste onderhoudsmaatregelen om ervoor te zorgen dat jouw PVC-vloer lang meegaat en er goed uitziet. Hier zijn enkele tips om de vloer schoon te maken en te onderhouden:

Gebruik stofzuiger en bezem om de vloer schoon te maken

Gebruik, voordat je de PVC-vloer gaat dweilen of schrobben, een stofzuiger en bezem om al het vuil, stof en ander afval van de vloer te verwijderen. Dit is belangrijk omdat het vuil en stof de vloer kunnen beschadigen en krassen kunnen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je regelmatig stofzuigt en de vloer veegt.

Gebruik zachte spons of doek om de vloer te dweilen

Maak de PVC-vloer niet schoon met een harde scrubber of ruwe borstel, dit kan de vloer beschadigen en krassen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een zachte spons of doek om de vloer te dweilen. Dompel de spons onder in een mengsel van warm water en een mild reinigingsmiddel en maak vervolgens de vloer schoon.

Vermijd schuurmiddelen of zure reinigingsmiddelen

Vermijd bij het onderhouden van een PVC-vloer, schuurmiddelen of agressieve zure reinigingsmiddelen. Deze kunnen de afwerking van de vloer aantasten en krassen veroorzaken. Gebruik liever milde reinigingsmiddelen voor PVC-vloeren om te zorgen dat de vloer lang mooi blijft.

Bescherming van PVC-vloeren

Een goede bescherming kan bijdragen aan het behoud van glans en kleur van jouw PVC-vloer. Hier zijn enkele tips om je vloer te beschermen tegen beschadiging:

Vermijd overmatig zonlicht

PVC-vloeren zijn gevoelig voor verkleuring door direct zonlicht, zorg er daarom voor dat de vloer geen direct zonlicht krijgt. Gebruik bijvoorbeeld gordijnen of jaloezie├źn om de vloer tegen zonlicht te beschermen.

Gebruik beschermende matten

Gebruik beschermende matten onder de meubels, vooral zware meubels, om de vloer tegen krassen te beschermen. Het kan handig zijn om deze matten regelmatig te verschuiven zodat niet altijd dezelfde plek wordt belast.

Gebruik meubelglijders

Gebruik meubelglijders onder de meubels om te voorkomen dat de vloer krassen en slijtage vertoont. Hierdoor kun je de meubels makkelijker verschuiven zonder de vloer te beschadigen.

Neem je schoenen uit

Neem, voordat je binnenshuis op de PVC-vloer loopt, je schoenen uit. Dit vermindert de belasting van de vloer en houdt het vuil buiten.

Fouten vermijden bij het onderhouden van PVC-vloeren

Onderhoud van PVC-vloeren kan voor sommige mensen vervelend en tijdrovend zijn. Dit kan leiden tot fouten in het onderhoud van de vloer. Hier zijn enkele fouten die mensen vaak maken bij het onderhouden van PVC-vloeren en hoe je deze kunt voorkomen:

Gebruik geen oplosmiddelen

Vermijd het gebruik van oplosmiddelen om de PVC-vloer schoon te maken. Dit kan de vloer aantasten en leiden tot beschadigingen en krassen.

Gebruik niet te veel water

Gebruik niet te veel water wanneer je een PVC-vloer dweilt of schoonmaakt. Dit kan leiden tot vlekken en zelfs tot schade aan de vloer.

Gebruik geen was

Het gebruik van was op een PVC-vloer kan de vloer beschadigen en kan leiden tot een doffe of matte afwerking. Gebruik daarom alleen milde reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor PVC-vloeren.

Tot slot

Door te weten hoe je jouw PVC-vloer goed moet onderhouden, kun je ervoor zorgen dat de vloer er mooi uitziet, lang meegaat en een hoog rendement op de investering oplevert. Naast het regelmatige onderhoud kun je ook jouw PVC vloer een extra beschermingslaag geven. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant en gebruik alleen de juiste reinigingsproducten om schade aan de vloer te voorkomen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe kan ik het beste mijn PVC-vloer schoonmaken?
2. Kan ik een stoomreiniger gebruiken om mijn PVC-vloer schoon te maken?
3. Hoe kan ik het beste krassen op een PVC-vloer repareren?
4. Hoe vaak moet ik mijn PVC-vloer onderhouden?
5. Is het goed om een PVC-vloer wax of polijstmiddel te gebruiken?

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het beste mijn PVC-vloer schoonmaken?

Gebruik een stofzuiger en bezem om vuil en stof te verwijderen, gebruik een zachte spons of doek met warm water en mild reinigingsmiddel om te dweilen, vermijd schuurmiddelen of zure reinigingsmiddelen.

Kan ik een stoomreiniger gebruiken om mijn PVC-vloer schoon te maken?

Het wordt afgeraden om een stoomreiniger te gebruiken, omdat de hoge hitte en druk schade kan veroorzaken aan de afwerking van de PVC-vloer.

Hoe kan ik het beste krassen op een PVC-vloer repareren?

Gebruik een speciale PVC-vloer reparatieset om krassen te repareren, volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op voor het beste resultaat.

Hoe vaak moet ik mijn PVC-vloer onderhouden?

Het wordt aanbevolen om de PVC-vloer regelmatig te stofzuigen en te dweilen, afhankelijk van het gebruik en de vervuiling, bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks.

Is het goed om een PVC-vloer wax of polijstmiddel te gebruiken?

Het wordt afgeraden om was of polijstmiddel op een PVC-vloer te gebruiken, omdat dit de vloer kan beschadigen en een doffe afwerking kan veroorzaken.