Natuurstenen vloer schoonmaken

Een prachtige natuurstenen vloer kan een pronkstuk zijn in elke woning. Het is daarom belangrijk om deze goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. In dit artikel geven we tips voor het schoonmaken van een natuurstenen vloer, zodat deze er altijd mooi uit blijft zien.

Waarom is regelmatig schoonmaken belangrijk?

Een natuurstenen vloer kan snel vuil worden. Dit kan komen door dagelijks gebruik of doordat er bijvoorbeeld eten of drinken op de vloer wordt gemorst. Als het vuil niet op tijd wordt verwijderd, kan dit de glans van de steen verminderen en kunnen er blijvende vlekken ontstaan. Regelmatig schoonmaken kan dus helpen om de natuurlijke uitstraling van de vloer te behouden.

Wat heb je nodig om een natuurstenen vloer schoon te maken?

– Bezems en stofzuigers
– Zachte microvezeldoeken
– Emmer
– Warm water
– Natuursteenreiniger
– Voegenreiniger
– Eventueel: (natuursteen)olie of sealer

Stap voor stap schoonmaken van een natuurstenen vloer

Stap 1: Stofzuigen

Begin met het verwijderen van los vuil zoals kruimels en stof door de vloer te stofzuigen met een zachte borstel. Dit voorkomt dat er krassen ontstaan wanneer je begint met het dweilen van de vloer.

Stap 2: Dweilen met warm water

Maak een emmer met warm water en voeg hier eventueel natuursteenreiniger aan toe. Dompel een zachte microvezeldoek in het water en wring deze goed uit. Begin met het dweilen van de vloer, waarbij je kleine delen tegelijk doet. Spoel de doek regelmatig uit en ververs het water in de emmer wanneer het water erg vuil wordt.

Stap 3: Reinig de voegen

De voegen in de vloer kunnen snel vuil worden. Gebruik een voegenreiniger om deze schoon te maken. Breng de voegenreiniger aan en laat het product even inwerken. Schrob de voegen goed schoon en spoel ze af met water.

Stap 4: Droogmaken

Nadat je de vloer hebt gedweild en de voegen hebt schoongemaakt, is het belangrijk om de vloer goed te drogen. Dit voorkomt dat er strepen en vlekken ontstaan. Gebruik een zachte microvezeldoek om de vloer droog te maken.

Stap 5: Breng eventueel olie of sealer aan

Een natuurstenen vloer kan regelmatig beschermd worden door het aanbrengen van (natuursteen)olie of sealer. Dit zorgt ervoor dat de vloer minder snel vies wordt en gemakkelijk schoon te maken blijft. Breng dit product aan en laat het goed intrekken voordat je de vloer weer beloopt.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een natuurstenen vloer

1. Kan ik een stoomreiniger gebruiken op mijn natuurstenen vloer?

Nee, het is afgeraden om een stoomreiniger te gebruiken op een natuurstenen vloer. Dit kan de steen beschadigen of de voegen ertussen laten barsten.

2. Hoe vaak moet ik mijn natuurstenen vloer schoonmaken?

Dit hangt af van de hoeveelheid dagelijks gebruik en hoe snel de vloer vuil wordt. Het is aan te raden om de vloer wekelijks te dweilen en maandelijks de voegen schoon te maken.

3. Mag ik bleekmiddel gebruiken op mijn natuurstenen vloer?

Nee, het is afgeraden om bleekmiddel te gebruiken op een natuurstenen vloer. Dit kan de kleur van de vloer aantasten en vlekken veroorzaken.

4. Wat moet ik doen als er vlekken op mijn natuurstenen vloer zitten?

Probeer snel te handelen en de vlek met warm water en natuursteenreiniger te verwijderen voordat deze blijvend wordt. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.

5. Hoe kan ik zien of mijn natuurstenen vloer een sealer nodig heeft?

Strooi een paar druppels water op de vloer. Als het water wordt opgenomen door de steen, heeft de vloer een sealer nodig. Blijft het water op de vloer liggen, dan heeft de vloer geen sealer nodig.