Natuursteen schoonmaken

Natuursteen schoonmaken

Natuursteen is een prachtig, maar duur materiaal wat voor een groot aantal doeleinden kan worden gebruikt. Denk hierbij aan een natuurstenen vloer maar ook aan verschillende accessoires die kunnen worden gebruikt in badkamer of toilet. Een natuurstenen wasbak of een natuurstenen aanrechtblad zijn erg populair en geven aan de badkamerruimte of keuken een chique uitstraling.

De voordelen van natuursteen zijn

  • Het gemakkelijke onderhoud.
  • Natuursteen is een 100% natuurlijk materiaal.
  • Er zijn vele afwerkingen mogelijk.
  • Het is duurzaam en heeft een unieke uitstraling.
  • Elke soort natuursteen is weer anders.

Een aantal soorten natuursteen die regelmatig worden gebruikt voor vloeren, aanrechtbladen etc..,

Marmeren vloer schoonmaken

Marmer is verkrijgbaar in zwart en wit marmer en alle tinten daartussen in. Wordt veel gebruikt als bouwmateriaal maar ook de beeldhouwkunst laat veel marmer zien. Marmer is keihard en dus zeer geschikt om een vloer van te maken.

Marmer is een zeer gewild bouwmateriaal. De attractieve kleurschakeringen en aders zijn kenmerkend voor marmer en geven een vloer een luxe en uniek uiterlijk. Een nadeel van marmer is, dat het materiaal niet zuurbestendig is. Ook is het beperkt krasbestendig. Marmer wordt gewonnen in het Middellandse Zeegebied. Deze natuursteensoort uit Italië is zeer geliefd.

Granieten vloer schoonmaken

Graniet is een natuursteen wat het meest wordt gekozen voor bijvoorbeeld een aanrechtblad. Graniet is zuurbestendig, slijtvast en zeer hard is. Prima voor intensief gebruik en verkrijgbaar in vele kleuren. Kan wel putjes, matte plekjes en kleine scheurtjes vertonen. Dit vereist extra aandacht bij de verwerking van dit product.

Graniet wordt gevormd door het ondergronds stollen van magma. Het is een diepgesteente en wordt veel gewonnen in Zuid-Afrika en dan met name de soorten Impala en African Black.

Belgisch hardsteen

De meest compacte kalksteen is Belgisch hardsteen. Prachtige grijsblauwe tinten met fossiele resten in het oppervlak. Soms doet het glinsterend breukvlak denken aan graniet. De alternatieve benaming “petit graniet” doet ook denken aan graniet.

Dit sedimentaire gesteente is gevormd uit lagen opeengestapeld sediment en organische materialen. Kalkhoudende overblijfselen van onderwaterfauna- en flora. Het Belgische Henegouwen is het gebied waar dit gesteente wordt ontgonnen. Kenmerkend zijn de witte vlekjes in het gesteente. Dit materiaal is fantastisch om o.a. vloeren mee te creëren.

Kwartsiet

Kwartsiet is een natuursteen welke vooral bestaat uit het mineraal kwarts. Deze steensoort is superhard en zelfs nog twee keer zo hard als glas. Is bestand tegen zuren als azijn en citroenzuur. Dus kan prima worden gebruikt als keukenvloer.

Natuurstenen vloer reinigen

Wekelijks onderhoud

Voordat je de vloer met water gaat reinigen is het belangrijk om de vloer te stofzuigen. Gebruik een parketborstel. Deze zorgt er voor dat je zo min mogelijk beschadigd. Gebruik, wanneer je gaat dweilen, lauwwarm water en een zacht schoonmaakmiddel. Liever geen producten met een hoge PH-waarde. De meeste vloeren kunnen niet tegen zuren. Azijn en citroen is daarom uit den boze voor een natuurstenen vloer. Een natuurstenen vloer moet je nóóit schrobben. Daar kun je hem mee beschadigen.

Tips

Probeer een natuurstenen vloer regelmatig te onderhouden met zachte reinigingsmiddelen. Er zijn speciale producten in de handel voor Belgisch- en Chinees hardsteen, basalt, graniet, marmer enz.

Altijd de juiste dosis gebruiken, die op de verpakking staat aangegeven. Te veel van een speciaal product kan streperig uitvallen. Ook te veel water gebruiken met dweilen is slecht voor natuursteen. Dweil dus met een goed uitgewrongen dweil.

Voeden

Een vloer van natuursteen moet niet alleen worden gereinigd maar ook worden gevoed. Een aantal producten reinigen en voeden tegelijk. Lees dus aandachtig de verpakking. Is het product alleen een reiniger dan is het goed om af en toe met een voedend product te behandelen. Gebruik in ieder geval nooit schuursponsjes en chemische middelen. Dit kan de vloer onherstelbaar beschadigen.

Vlekken op natuursteen

Let er op dat je vlekken direct wegneemt met keukenpapier of een zachte doek. Een stuk fruit wat op de grond valt en blijft liggen kan een vervelende lichte, gebleekte vlek geven. Een natuurstenen vloer is meestal niet bestand tegen zuren.

Onderhoud Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen is een fantastisch product en kan vergeleken worden met marmer. Beschikt over dezelfde eigenschappen. Veel accessoires in badkamer of keuken zijn gemaakt van dit gesteente. Om de natuurlijke kleur te behouden is het belangrijk om het aanrechtblad of fonteintje in het toilet regelmatig te reinigen met water en zachte zeep.

Olijfolie

Om Belgisch hardsteen te voeden kun je een speciale wax aanschaffen. Maar een goed en goedkoper alternatief is olijfolie. Wrijf één maal per week aanrechtblad hiermee in, laat inwerken en poets na een uurtje weer uit. Zorgt er voor dat eventuele vlekken en beschadigingen onzichtbaar worden.

Groene zeep?

Dat je groene zeep kunt gebruiken om je vloer van natuursteen mee te reinigen is een fabeltje. Er ontstaat dan een vettige laag op de vloer en kan op de langere termijn zorgen voor vlekken en lelijke strepen. Er bestaat wel een schoonmaakmiddel “Natuursteen goudzeep”. Dit schoonmaakmiddel is speciaal ontwikkeld om de vloer goed te reinigen en tevens te voorzien van een mooi glanseffect.

Antikalkproducten

Bij het schoonmaken van je badkamer zal nog wel eens een antikalkschoonmaakmiddel worden gebruikt. Pas met deze middelen op dat ze niet in contact komen met je natuurstenen vloer. Het bijt uit en geeft vlekken.

Zonnebloemolie

Per ongeluk geknoeid met azijn op je mooie vloer? Wrijf de lichte vlekken in met zonnebloemolie en laat een nachtje inwerken. De volgende dag uitpoetsen en de lichte vlekken zijn weer donker.

Kalk op natuursteen

Is er kalk op natuursteen ontstaan, ga dan niet zitten knoeien met allerlei huismiddeltjes maar pak het probleem aan met HG Natuursteen cement- en kalk verwijderaar. Deze is zuurvrij  en verwijdert op een veilige manier kalkaanslag. Probeer kalk te voorkomen door een CalConditioner waterontharder te gebruiken.

Een boenmachine

Een boenmachine is niet geschikt voor ALLE vloeren van natuursteen. Vraag daarom altijd bij de leverancier van jouw natuursteen of je een boenmachine kan gebruiken. Dat gezegd hebbende.. je krijgt een natuurstenen vloer werkelijk perfect schoon met een goede floor polisher.