Motor afzuigkap schoonmaken

Een motor afzuigkap is een onmisbaar apparaat in de keuken die helpt bij het afvoeren van kookgeuren, dampen en rook. Het is belangrijk om de afzuigkap regelmatig schoon te maken, vooral de motor, om hem efficiënt te laten werken en te voorkomen dat er brandgevaar ontstaat. Maar hoe kun je je motor afzuigkap het beste schoonmaken? In dit artikel delen we stap voor stap tips en tricks.

Waarom is het belangrijk om je motor afzuigkap schoon te maken?

Een motor afzuigkap is ontworpen om een ​​goede circulatie van de lucht in uw keuken te bevorderen. Als de motor vuil is, kan de afzuigkap minder efficiënt werken en kunnen geuren en dampen in uw keuken blijven hangen. Daarnaast leidt een vuile motor tot een hoger risico op brand, omdat vuil ontvlambaar is. Regelmatig onderhoud van de motor afzuigkap helpt de levensduur te verlengen en maakt het gebruik veiliger.

Wat heb je nodig om een ​​motor afzuigkap schoon te maken?

Voordat je begint met het schoonmaken van je motor afzuigkap, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

– Een emmer
– Warm water
– Een ontvetter
– Een vaatdoek
– Een spons
– Een stofzuiger
– Een afvalbak

Stap voor stap motor afzuigkap schoonmaken

Stap 1: Schakel de afzuigkap uit

Voordat je begint met het schoonmaken van de motor afzuigkap, zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld. Schakel ook de stroom uit van de afzuigkap bij de zekeringkast, om te voorkomen dat je een elektrische schok krijgt.

Stap 2: Reinig het filter van de afzuigkap

Vaak is het filter van de afzuigkap de grootste veroorzaker van vuil. Reinig eerst het filter van de afzuigkap. Dit doe je door het filter in warm water met een beetje ontvetter te wassen. Laat het filter drogen voordat je het terugplaatst in de afzuigkap.

Stap 3: Reinig de buitenkant van de afzuigkap

Gebruik een spons en warm water om de buitenkant van de afzuigkap schoon te maken. Indien nodig kan een ontvetter helpen om het vuil los te weken. Zorg ervoor dat je de afzuigkap goed droogt met een schone doek.

Stap 4: Verwijder de motorunit

Verwijder de motorunit uit de afzuigkap zodat je er beter bij kunt. Dit kan per merk verschillend zijn, raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van jouw afzuigkap.

Stap 5: Stofzuigen

Gebruik een (hand)stofzuiger om de ophoping van vuil rond de motor te verwijderen. Verwijder voorzichtig de losse stukken vuil.

Stap 6: Reinig de motorunit

Maak de motorunit schoon met warm water, een doek en een ontvetter. Verwijder het vuil van de ventilatorbladen, het motorcompartiment en de schroeven. Gebruik geen overmatig water, omdat dit kan leiden tot beschadiging van de motor. Maak de motorunit grondig droog met een schone doek.

Stap 7: Plaats de motorunit terug

Zodra je de motorunit hebt schoongemaakt en gedroogd, plaats je deze terug in de afzuigkap.

Stap 8: Maak de afzuigkap schoon

Maak nu de afzuigkap zelf schoon om alle losse stukjes vuil, stof en vetresten te verwijderen. Gebruik warm water met een beetje ontvetter en een doek om de afzuigkap schoon te maken. Als de kap van hoogglans edelstaal is, gebruik dan een speciale reiniger om de kap te laten glanzen.

Stap 9: Plaats het filter terug

Wanneer het filter droog is, plaats je het terug in de afzuigkap.

Stap 10: Schakel de afzuigkap weer in.

Schakel de elektriciteit weer aan, en zet de afzuigkap weer aan.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet je de motor afzuigkap schoonmaken?
Het wordt aanbevolen om de motor afzuigkap minimaal één keer per jaar schoon te maken.

2. Kan ik de afzuigkapfilter in de vaatwasser plaatsen?
Ja, de afzuigkapfilter kan in de vaatwasser worden geplaatst.

3. Wat kan ik gebruiken om hardnekkige vetresten te verwijderen?
Voor hardnekkige vetresten kun je een ontvetter gebruiken.

4. Moet ik de afzuigkap na het schoonmaken weer in elkaar zetten?
Ja, na het schoonmaken moet je de afzuigkap weer in elkaar zetten.

5. Wat zijn de waarschuwingssignalen dat mijn afzuigkap moet worden schoongemaakt?
De waarschuwingssignalen die kunnen optreden, zijn onder meer een ruisende of zoemende motor, een verminderde luchtstroom of een vreemde geur.

Het schoonmaken van de motor afzuigkap is een eenvoudig maar belangrijk onderdeel van het onderhoud van je keukenapparatuur. Door regelmatig onderhoud te plegen, blijft je motor afzuigkap efficiënt werken en voorkom je brandgevaar. Volg deze stapsgewijze handleiding om je motor afzuigkap schoon te maken en te genieten van een frisse en schone keuken.