Lijmresten trap verwijderen

Lijmresten trap verwijderen

Heeft u een trap met bekleding en is het de hoogste tijd om dit eens te vervangen? Het is echter niet makkelijk om lijmresten van de bekleding van de trap te verwijderen. Vaak blijft er nog het een en ander aan hardnekkige resten achter. Om tot een mooi resultaat te komen is het wel belangrijk om alle lijmresten er in zijn geheel af te krijgen. Lees snel verder voor tips om deze resten op een gemakkelijke manier van de trap te krijgen. Dit is de basis voor een opgeknapte trap.

Diverse lijmsoorten

Voordat u een poging doet om de lijmresten van de trap te verwijderen, is het handig om te weten wat voor lijm gebruikt is. Dit omdat er diverse soorten lijm op de markt zijn, welke allemaal op een andere manier te verwijderen zijn.

1. Een hele ouderwetse lijmsoort is lijmkit. De kans is groot dat dit is gebruikt als het tapijt er al een lange tijd licht. Een makkelijk herkenningspunt is de kleur van deze lijm. Het is vaak grijs of donkerbruin en is moeilijk van de trap te verwijderen.

2. Hedendaags moet alle vloerbedekking gelegd worden met lijm op waterbasis. Dit type lijm is heel makkelijk om te verwijderen, maar is nog niet heel lang verplicht om te gebruiken. Het is dan ook niet vanzelfsprekend dat dit gebruikt is.

3. De lijmsoort die voorheen heel veel gebruikt werd is namelijk lijm op oplosbasis. Deze lijm is wel te verwijderen van de trap, maar hiervoor zijn wel sterke middelen nodig.

Gebruik HG voor het effectief verwijderen van lijm

De makkelijkste, veiligste en snelste manier om lijmresten te verwijderen van een trap is door het gebruik van HG vloerlijmverwijderaar. Met dit middel kunt u alle soorten lijm verwijderen, waardoor u zelfs de meest hardnekkige lijmresten kunt weghalen. Ook is de ondergrond niet van belang, het doet namelijk zijn werk op zo goed als alle ondergronden. Zo kan het gebruikt worden op een houten trap waar lijmresten op zitten, maar ook vele andere ondergronden.

Hoe kunt u dit nu het beste aanpakken?
1. Het beste is om de vloerbedekking in stroken te snijden, waarna u deze oprolt en weghaalt. Er zijn echter ook soorten vloerbedekking die zich niet laten lostrekken, bijvoorbeeld vinyl, deze dienen eerst geperforeerd te worden. Hiervoor kunt u een prikrol gebruiken of gereedschap wat hier op lijkt.

2. Voor optimaal resultaat is het belangrijk dat de HG vloerverwijderaar goed kan doordringen in de lijmresten, om het zo te kunnen losweken. Smeer achtergebleven resten ruim in met HG vloerlijmverwijderaar door middel van een kwast.

3. Wacht vervolgens tien tot vijftien minuten en steek dan de lijm af met een plamuurmes.

4. Spoel nu de ondergrond goed na met wat water.

5. Wacht met nieuwe vloerbedekking neerleggen totdat de ondergrond goed droog is.

Waterbasis lijmresten verwijderen

De makkelijkste manier voor het verwijderen van lijmresten op de trap is het gebruik van HG vloerlijmverwijderaar. Er zijn echter andere opties. Vaak is dit niet zo effectief en kost het veel tijd en energie.

Lijm op waterbasis is de makkelijkste lijm om weg te halen. Er zijn twee opties om dit te verwijderen: namelijk met cola of een emmer heet water gemengd met afwasmiddel.
1. Heeft u een trapkast? Dek dit dan goed af om te voorkomen dat er cola of water in kan lopen.

2. Pak wat cola erbij of maak een sopje. Doe dit door heet water te mengen met wat afwasmiddel of desnoods handzeep.

3. Pak een doek en dompel deze onder in het sopje of maak het nat met de cola. Vervolgens dient u hiermee de lijmresten vochtig te maken, maar maak de resten niet te nat. Ook een handige manier om de lijmresten vochtig te maken is door de cola of het sopje in een plantenspuit te doen en het vervolgens te sprayen op de lijm.

4. Vervolgens dekt u het aangedane oppervlak af met plastic en laat het enkele uren of de hele nacht intrekken.

5. Als het goed is ingetrokken kunt u met een plamuurmes de lijmresten verwijderen.

Het verwijderen van lijmkit

Lijmkit verwijderen is een stuk lastiger dan de eerdergenoemde lijm op waterbasis. Er zijn desondanks enkele manieren die u kunt uitproberen.

1. De cola, die ook gebruikt kan worden bij lijm op waterbasis, kan ook helpen bij het verwijderen van lijmkit. Het enige verschil is dat u een paar gaten boort in de resten lijmkit. Let op: boor alleen in de lijmresten en niet in de trap zelf. Wederom is het belangrijk om kieren af te dekken en gebruik een doek of plantenspuit om de cola te verspreiden. Maak de lijmresten niet te nat, vervolgens dekt u het goed af en laat het een nacht rusten. De dag erna kunt u de resten verwijderen met het plamuurmes.

2. Een tweede optie om lijmkit te verwijderen is door het gebruik van een schuurmachine. Ander gereedschap als een verfkrabber of multitool kan ook goed werken. Schuur de lijmresten met een van deze tools van de trap maar pas op dat de trap niet beschadigd raakt.

Lijm op oplosbasis is hardnekking

Tot slot kunt u lijm op oplosbasis niet met andere middeltjes dan HG vloerlijmverwijderaar weghalen. Dit soort lijm is erg hardnekkig en het is zinloos om de eerdergenoemde manieren uit te proberen. Mocht u niet weten op wat voor basis de lijmresten zijn die op uw trap zitten? Probeer dan de eerdergenoemde tips uit, mochten deze niet helpen, dan is er hoogstwaarschijnlijk lijm op oplosbasis gebruikt.