Leer reinigen en onderhoud

Leer reinigen en onderhoud

Leer is een fantastisch materiaal wanneer het wordt gebruikt voor een zitmeubel. Leren stoelen en banken zijn een prachtige toevoeging voor in het interieur en een leren tasje of schoenen staan prachtig bij een bepaalde outfit. Leer is mooi maar we willen het graag mooi en schoon houden. Een leren bank vergt nog wel een beetje onderhoud, maar wanneer je de bank of stoel een  behandeling heeft ondergaan, kan deze er weer als nieuw uit zien.

Groene zeepLeer reinigen en onderhoud 1

Groene zeep is hét schoonmaakmiddel om niet alleen je bankstel maar ook schoenen, tasjes., jassen en andere leren gebruiksvoorwerpen mee op te pimpen. Een leren bank kan bijvoorbeeld nog wel eens vervuild worden door vet of vochtplekken. Hoe ouder leer wordt hoe mooier het er gaat uitzien. Ook jassen kunnen vuil worden. Je kunt natuurlijk een leren jasje naar de stomerij brengen. Echter met groene zeep zal het leer net zo gaan glanzen en schoon worden. Groene zeep zorgt voor een een schoon en soepel oppervlak.

Voordat je je bank gaat reinigen is het handig om te weten hoe vochtgevoelig deze is.

Gedekverfd leer zal snel droog zijn. Maak je vinger vochtig en leg deze op het leer. Is de vochtige plek binnen 10 seconden droog, dan is het leer gedekverfd. Ook krassen met je nagel over het leer laat geen kras zien.

Aniline leder blijft veel langer vochtig en zal een nagelkras vrijwel altijd laten zien.

Reinigen met groene zeep

Deponeer in een emmer warm water een schep zachte groene zeep. Dit mag ook vloeibare groene zeep zijn. Met een spons of zachte borstel ga je aan het werk om het leer te reinigen. Doop deze in het groene zeep water en veeg het leer schoon. Met de nerf meewrijven en niet te nat maken. Hardnekkige vlekken met pure zeep inwrijven, even een poosje laten intrekken en afnemen met een vochtige doek. Altijd het leer afnemen met een schone, zachte droge doek.

Leer als nieuw!Leer reinigen en onderhoud 2

Om je leren bank weer de uitstraling te geven alsof het een nieuwe bank is, heb je nodig, 1 deel witte natuurazijn en 2 delen lijnzaadolie. Deponeer beide in een afsluitbaar potje en schud goed tot alles goed is vermengd.

Nadat je de bank hebt schoongemaakt met een zachte borstel, op een onzichtbaar plekje de substantie inwrijven. Gaat dat goed dan de gehele bank met een zachte doek inwrijven. Er verschijnt een zachte glans die het meubelstuk laat shinen!

Leren jasjes

Leren jasjes kunnen donkere kragen krijgen en in de loop van de tijd scheurtjes gaan vertonen in het leer. Het azijn/lijnzaadoliemengsel is een probaat middel om dit te verhelpen. Ook kan dit middel worden ingezet bij leren schoenen, portemonnee, telefoonhoesjes of tasjes.Leer reinigen en onderhoud 3

Onderhoudsmiddelen

Natuurlijk zijn er voor het onderhoud van leer allerlei producten te koop. Deze zijn echter een stuk duurder dan de groene zeep en lijnzaadolie. Laat je in ieder geval goed voorlichten hoe je onderhoudsmiddelen moet gebruiken.

Veelgestelde vragen

Waarom is leer een fantastisch materiaal voor zitmeubels en accessoires?

Leer is mooi en duurzaam en voegt een prachtige uitstraling toe aan het interieur.

Hoe kun je leren meubels en accessoires schoonmaken en onderhouden?

Groene zeep is een uitstekend schoonmaakmiddel voor het reinigen en onderhouden van leer.

Hoe kun je bepalen of leer vochtgevoelig is?

Gedekverfd leer zal snel droog zijn, terwijl aniline leder langer vochtig blijft.

Hoe reinig je leer met groene zeep?

Deponeer groene zeep in warm water, gebruik een zachte borstel en wrijf met de nerf mee zonder het leer te doordrenken.

Hoe kun je versleten leer weer laten glanzen en er als nieuw uit laten zien?

Gebruik een mengsel van witte natuurazijn en lijnzaadolie om versleten leer weer te laten shinen.

Hoe kun je leren jasjes en andere lederen items zoals schoenen en tasjes onderhouden?

Het azijn/lijnzaadoliemengsel kan worden gebruikt om zowel leren jasjes, schoenen, portemonnees en tasjes te onderhouden.

Wat zijn enkele tips voor het onderhouden van leer?

Er zijn diverse onderhoudsproducten beschikbaar, maar groene zeep en lijnzaadolie kunnen een goedkoop alternatief zijn voor effectief onderhoud van leer.