Laminaatvloer schoonmaken

Laminaatvloer schoonmakenLaminaat vloeren zijn immens populair in Nederland. Niet zo gek, laminaatvloeren zijn een goedkoop alternatief voor een houten vloer. Daarnaast zijn ze eenvoudig zelf te leggen én heel eenvoudig schoon te houden. In dit artikel vind je tips hoe je een laminaatvloer het beste kunt reinigen.

Laminaatvloer stofzuigen


Begin altijd met het weghalen van stof en andere rommel zoals kruimels. Vegen met een bezem met zachte haren en stofzuigen. Veeg in de lengte van het laminaat om ook vuil wat in de kieren zit eruit te krijgen. Goed onder het meubilair stofzuigen. Hier kan stof zich ophopen in grote plukken.

Laminaatvloer dweilen

Stofzuigen is vaak afdoende om je laminaatvloer te reinigen. Eens in de zoveel tijd zal je toch echt moeten dweilen om je vloer helemaal spik en span te krijgen. Eén van de beste middelen om dit mee te doen is azijn of schoonmaakazijn. Voeg een redelijke scheut schoonmaakazijn toe aan een emmer warm water. Vervolgens kan je gaan dweilen met een vochtige dweil. Niet te nat! Teveel water kan ervoor zorgen dat het water tussen de kieren van het laminaat doorsijpelt wat zorgt voor een laminaatvloer die bol staat. Dweil in de lengte van de planken om vlekken en strepen te voorkomen.


Laminaatvloeren zijn behandeld met een speciale coating. Ga dan ook nooit schoonmaken met schuurmiddelen of schuursponsjes. Hiermee ‘schuur’ je als het ware de laag van de vloer af, wat zorgt voor vlekken en doffe plekken.

Gebruik ook geen allesreiniger. Een allesreiniger is te agressief voor een laminaatvloer en kan het laagje op het laminaat beschadigen.

Speciale laminaatreiniger

Er zijn tientallen verschillende schoonmaakmiddelen te vinden speciaal voor je laminaatvloer. Het is beslist niet nodig om een laminaatreiniger te gebruiken om je laminaatvloer mooi schoon te krijgen. Wil je laminaatreiniger gebruiken (bijvoorbeeld de laminaatreiniger van HG), gebruik dit middel dan spaarzaam. Er wordt aangeraden een liter te gebruiken op een emmer van 5 liter. Veel teveel, een flinke scheut is meer dan afdoende.


Laminaat laten glimmen

Een laminaatvloer kan een doffe uitstraling krijgen wanneer deze verkeerd is schoongemaakt. Je kan de laminaatvloer weer laten glimmen door met een droge (schone) stofdoek over het laminaat te wrijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>