Kwasten schoonmaken

Kwasten schoonmaken 1Het is natuurlijk ontzettend leuk om je huis, kamer of muur op te fleuren met een nieuwe mooie kleur. Het is in principe ook zo gebeurd. Je kiest een kleur die je aanspreekt, je haalt de benodigde verf in huis in combinatie met natuurlijk kwasten, rollers en afplaktape. Je zorgt dag de muur mooi schoon is voor je begint, en verven maar. Misschien is voor een goede dekking noodzakelijk om er nog een extra laagje over te doen, maar dan is je muur weer als nieuw en helemaal in de kleur die jij wenst. En dat was dan dat. Toch?


Wat vaak vergeten wordt is de procedure die ingaat ná het verven van je muur. De afplaktape moet weer worden verwijderd, tot zover gaat het meestal goed. Maar ook de overgebleven verf moet goed worden bewaard, met het deksel er goed op zodat de verf niet opdroogt en weer opnieuw te gebruiken is. Maar hoe zit het met de kwasten en de eventuele rollers? Vaak komen deze materialen er bekaaid vanaf. Ze worden danwel weggegooid bij het oud vuil, of ze worden ongewassen opgeslagen in een schuur of garage, zonder dat er verder nog iets mee gebeurd. Het gevolg is dat de kwasten gaan opdrogen en de haartjes van de kwasten aan elkaar blijven plakken. Hierdoor zijn de kwasten vaak niet meer bruikbaar voor een andere klus. En dat is gewoon zonde. Er zijn relatief simpele manieren om je kwasten, die in een aantal gevallen toch best wat kosten, op een juiste manier schoon te maken.


Kwasten schoonmaken bij verf op terpentine basis

Het schoonmaken van kwasten kan op diverse manieren gebeuren. De manier die je toepast is afhankelijk van het type verf dat je hebt gebruikt. Maar allereerst begin je als je klaar bent met verven met zoveel mogelijk verf van je kwast(en) af te halen. Wanneer je verf hebt gebruikt op een basis van terpentine, is de procedure als volgt. Neem een schoon blik of een schone schaal. Giet hier vervolgens een geringe hoeveelheid terpentine in. Neem nu je gebruikte verfkwast en maak een vervende beweging in de schaal of in het blik, zodanig dat de terpentine op alle plekken van de kwast goed kan doordringen. Wanneer je alle kanten van de kwast goed hebt doorweekt met terpentine, laat je de kwast vervolgens een goeie twee tot drie uur weken in de terpentine. Nadat deze tijd voorbij is, haal je de kwast(en) uit de terpentine. Je kunt nu de kwasten grondig gaan afdrogen met een droge en vooral schone doek. Vervolgens kun je de kwast(en) opbergen op een plaats waar het droog is. Zodoende kun je de volgende keer als je een verfklus hebt, dezelfde kwast gewoon opnieuw gebruiken.


Kwasten schoonmaken bij verf of waterbasis

Wanneer je verf hebt gebruikt op waterbasis, dan geldt de volgende procedure om je kwasten op een goede manier te reinigen. Neem een leeg en schoon blik of schaal. Laat hier vervolgens wat schoon water in staan. Neem nu je gebruikte kwast(en) die je wilt reinigen. Maak vervende bewegingen in het blik of de schaal met het schone water. Zorg ervoor dat het schone water overal goed bij komt in de haren van de kwasten. Wanneer je dit afdoende hebt gedaan, kun je de kwast(en) vervolgens laten weken in het water. Laat de kwast(en) gedurende twee tot drie uur weken in het water. Als die tijd voorbij is haal je de kwast(en) er weer uit. Maak vervolgens de kwast(en) goed droog met een schone en droge doek. Hierna kun je de kwasten weer opbergen op een droge plek, zodat ze weer bruikbaar zijn wanneer de volgende verfklus zich aandient.

Kwasten bewaren tijdens werkzaamheden

Zit je midden in een verfklus die meerdere dagen in beslag neemt? Dan is het niet nodig om de kwasten te reinigen zoals hierboven is beschreven. Dit zou bijzonder tijdrovend zijn en bovendien niet erg praktisch. Als je de kwast(en) binnen twee dagen weer gaat gebruiken om verder te gaan aan je project, kun je de volgende makkelijke en snelle methode toepassen om je kwasten bruikbaar te houden. Zorg ervoor dat je de haren van de kwast(en) goed inwikkelt. Dit kan zowel met een plastic zak als met afdekfolie uit de keuken. Je kunt het deel bij het handvat vervolgens afplakken zodat alles goed blijft zitten en er geen lucht bij kan. Deze methode is snel en makkelijk als je midden in een grote klus zit. Het scheelt tijd en de kwast blijft bruikbaar zolang er binnen twee dagen weer mee wordt gewerkt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>