Knoflook bewaren

knoflook bewarenKnoflook is een smaakmaker die overal ter wereld wordt gebruikt. Het voordeel is dat er maar een heel klein beetje nodig is om een gerecht wat extra pit te geven. Daarmee hangt automatisch een nadeel samen, want als er maar een klein beetje wordt gebruikt, betekent dit dat het merendeel overblijft. Waar dat gelaten moet worden, zonder dat het uitdroogt of op andere wijze onbruikbaar wordt? Dat vormt soms nog enige problemen, die doormiddel van dit artikel verleden tijd zullen zijn.

Voorbereiding

Het lang bewaren van knoflook begint al bij de juiste aanschaf. Wanneer er in de supermarkt keuze is uit verschillende kwaliteiten, zorg er dan voor dat de meest stevige mee naar huis gaat, dit verlengt de levensduur van de groente aanzienlijk. Als het bolletje al half verschrompeld is voor gebruik kan er niet verwacht worden dat het daarna nog lang goed blijft. Bedenk ook ruim van te voren dat als er verse knoflook in een gerecht wordt verwerkt, aangezien het voor gebruik nog minimaal een week moet drogen. Koop dus niet een paar uur voordat de gasten komen zo’n klein bolgewas. Behalve dat de smaak moet ontwikkelen kan het sowieso niet goed tegen vocht, daarom is de aanpak om knoflook te bewaren verschillend van de meeste versproducten.


Geen koelkast

Waar de meeste groenten het goed doen in de koelkast, is juist dat de plaats waar knoflook het niet naar zijn zin heeft. Het waterige klimaat en lage temperaturen zijn geen goede omstandigheden. Wat belangrijk is, is dat de bewaarplaats zo rond de 16 graden is, iets onder de gebruikelijke kamertemperatuur. Dit zou betekenen dat een kelder de ideale plaats is, mits deze droog is dan. Keukenkastjes zijn overigens ook zeer geschikt voor het opbergen en bewaren. Dan weer iets dat tegenstrijdig lijkt, bewaar de knoflook niet in een gesloten bakje, daar gaat het product van schimmelen. Zorg ervoor dat de teentjes die nog over zijn voldoende kunnen ademen, door ze in een papieren zak, een mandje met gaatjes, of nog beter, helemaal in de openlucht te bewaren door ze bijvoorbeeld op te hangen.


Houdbaarheid verlengen

Bovenstaande manieren van bewaren zijn vooral bedoelt voor diegenen die regelmatig knoflook gebruiken, op deze wijze blijft het ongeveer twee maanden bruikbaar. Wanneer het product nog langer dan dit bewaard moet worden, zal de aanpak iets veranderen. Het moet namelijk worden geconserveerd, iets dat op verschillende manier bereikt kan worden. De meest voor de hand liggende optie is uiteraard het invriezen ervan, hier zit echter wel een nadeel aan. De ijskristallen die gevormd worden prikken de cellen van de knoflook lek, waardoor de smaak vermindert en de structuur verandert. Als dit ongewenst is, zijn er nog verschillende opties over.

Alternatieve bewaarplaatsen

Knoflook kan bewaard worden in olie, maar hier hangt wel een risico mee samen. Olie op kamertemperatuur kan er in combinatie met knoflook voor zorgen dat zich een bacterie ontwikkelt, die bij consumeren in extreme gevallen de dood tot gevolg kan hebben. Wel kan knoflook in olie gedoopt worden en vervolgens ingevroren, de olie vormt dan een beschermlaag voor ijskristallen.
Het bewaren van knoflook in vloeistoffen als wijn of azijn is een veiligere optie, alhoewel dit alleen geschikt is voor gepelde tenen. Als er voor deze methode wordt gekozen, kunnen wel direct allerlei soorten kruiden en specerijen worden toegevoegd, waardoor een gerecht later in een handomdraai te maken is. Dit mengsel moet in de koelkast bewaard worden, het blijft daar maximaal vier maanden goed, maar moet eerder weggegooid worden als er zich schimmel begint te vormen.


Ten slotte is het drogen van knoflook een efficiënte manier om het een langere bewaarduur te geven. Dit kan eenvoudig gedaan worden door de tenen te pellen en doormidden te snijden, om ze vervolgens twee uur op 60ºC in de oven te laten roosteren. Na deze twee uur zijn de teentjes echter nog niet volledig gedroogd, de oven moet bijgesteld worden naar 50ºC en de knoflook blijft nog in de oven totdat het geen spoortje vocht meer bevat. Hoe lang dit precies duurt verschil per bol en per oven, kijk dus regelmatig of de knoflook al klaar is.