Kleding kleuren

Het wassen van kleding kan een lastige en soms tijdrovende klus zijn. Het is echter belangrijk om je kleding juist te sorteren om ervoor te zorgen dat het niet alleen schoon wordt, maar ook langer meegaat. Hieronder volgen enkele redenen waarom het sorteren van kleding van belang is.

Het voorkomen van kleurdoorloop

Kleuren waarvan de kledingstukken niet apart gesorteerd zijn, kunnen gemakkelijk vlekken op andere kledingstukken achterlaten. Dit is bekend als “kleurdoorloop”. Het kan voorkomen wanneer kledingstukken worden gewassen die kleurstoffen bevatten die vatbaar zijn voor het afgeven van kleur. Om kleurdoorloop te voorkomen, is het cruciaal om kleding te sorteren op kleur voordat je ze wast.

Bescherming van delicate stoffen

Het sorteren van kleding is vooral belangrijk als je delicate stoffen wast. Deze stoffen hebben vaak speciale wasvoorschriften vanwege hun fragiele karakter. Door ze op de juiste manier te sorteren, worden deze stoffen niet alleen beter beschermd, maar kunnen ze ook langer meegaan en er beter uitzien.

Duurzaamheid van kleding

Het wassen van kleding kan een aanzienlijk effect hebben op de levensduur en de kwaliteit van de stof. Bij het sorteren van kleding kun je kledingstukken apart leggen op basis van hun wasbehoeften. Door het sorteren van kledingstukken op vezels en materialen kun je ervoor zorgen dat elk kledingstuk op de juiste manier behandeld wordt, wat de duurzaamheid van de kledingstukken kan verhogen.

Optimalisatie van het wasproces

Naast het verlengen van de levensduur van je kledingstukken, helpt het sorteren van kledingstukken ook om het wasproces te optimaliseren. Het vergemakkelijkt het proces van het schatten van de benodigde hoeveelheid wasmiddel, de wascyclus en de temperatuurinstellingen.

Nu we de voordelen van het sorteren van kleding hebben besproken, is het tijd om te beginnen met sorteren. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het sorteren van je kledingstukken voordat je ze gaat wassen.

Sorteren op kleur

Sorteer kleding op kleur. Plaats lichte kleuren bij elkaar, donkere kleuren bij elkaar en felgekleurde kledingstukken bij elkaar. Op deze manier kunnen de lichte kledingstukken niet verkleuren door de donkere en het voorkomt ook kleurdoorloop.

Sortering op vezels

Sorteer de kleding op basis van vezelmateriaal. Zo kunnen materialen zoals katoen, linnen en denim bij elkaar worden gezet en zo hetzelfde wasproces ondergaan. Dit zorgt ervoor dat wasschade aan deze delen van de kleding wordt verminderd.

Scheiden van delicate stoffen

Scheidt zeker delicate stoffen, zoals ondergoed en kledingstukken die gemaakt zijn van zijde of kasjmier, van andere stoffen. Als deze stoffen samen met zware materialen worden gewassen, kan dit wasschade en slijtage veroorzaken.

Sorteren op vuilheidsgraad

Houd kleding gescheiden op basis van de mate van vuilheid van elk kledingstuk. Als je bijvoorbeeld werkkleding met vlekken wast, kunnen deze vlekken op andere kledingstukken terechtkomen. Het is raadzaam deze kledingstukken apart te houden van de normale kledingstukken.

Zodra je de kleding hebt gesorteerd, is het belangrijk om te weten hoe je ze op de juiste manier kunt wassen. Hieronder volgen enkele tips voor het wassen van de verschillende soorten kledingstukken.

Katoen

Was katoenen kleding op middelhoog tot hoog vuur om ziektekiemen te doden. Dit voorkomt ook dat bacteriƫn zich ophopen op de kledingstukken. Daarnaast dien je de temperatuur in te stellen op katoen als het kledingstukken van katoen betreft als dit op het wasvoorschrift aangegeven staat.

Zijde

Gebruik een mild wasmiddel en was het in koud water. Vouw de zijden kledingstukken niet op maar hang ze te droog aan de lucht. Droog ze niet in de zon.

Wol

Gebruik een speciaal wasmiddel voor wol in koud water. Rol het kledingstuk in een handdoek om het overtollige water eruit te persen en hang het vervolgens te drogen.

Denim

Draai spijkerbroeken altijd binnenstebuiten voordat je ze wast, doe dit op lage temperatuur of op het wasprogramma voor spijkerbroeken.

Het sorteren van kleding is een belangrijk aspect van het onderhoud van kleding. Kleurdoorloop voorkomen, delicate stoffen beschermen en de levensduur van kledingstukken verlengen, zijn slechts enkele van de voordelen die het met zich meebrengt. Het is daarom van groot belang om bij het wassen van kleding te beginnen met het scheiden van de kleding op de juiste manier. Hopelijk hebben deze tips je geholpen om het sorteren van je kleding gemakkelijker te maken.

Moet ik mijn kleding naar de stomerij brengen als ik ze niet zelf wil sorteren?

Kleding die speciale reiniging vereist,zoals kleding van zijde en kasjmier of spijkerbroeken, kun je beter naar de stomerij brengen. Zo voorkom je dat het mis gaat bij het wassen.

Kan ik kledingstukken van verschillende vezelsoorten samen sorteren?

Nee, de zorg voor ieder materiaal verschilt, dus is het niet slim om kledingstukken van verschillende vezelmaterialen samen te sorteren.

Kan ik mijn witte en gekleurde kledingstukken samen wassen?

Het is beter om witte en gekleurde kleding niet samen te wassen omdat de kleurstof van de gekleurde kleding kan afgeven op het witte kledingstuk.

Is het beter om de was op een lage temperatuur te wassen?

Het wassen van kleding op lage temperatuur is niet altijd de beste keuze. Als er bijvoorbeeld sprake is van bacteriƫn en ziektekiemen in het kledingstuk, dan dient er gereinigd te worden op een hogere temperatuur om de kiemen te doden.

Kan ik kledingstukken van verschillend vuilheidsniveau samen sorteren?

Kledingstukken met een verschillend vuilheidsniveau kun je beter apart van elkaar sorteren en apart wassen. Anders kan het vuil zich op andere kledingstukken verspreiden.