Kamado schoonbranden

Het schoonmaken van je kamado barbecue kan soms een vervelend karwei zijn, vooral als deze hardnekkige vuil- en roetresten bevat. Maar het is erg belangrijk om je kamado regelmatig te reinigen om de levensduur te verlengen en de smaak van je gerechten te behouden. In deze gids leer je hoe je je kamado kunt schoonbranden om deze weer als nieuw te laten glanzen.

Wat is een kamado barbecue?

Voordat we verder gaan met het schoonbranden van je kamado, is het handig om even kort stil te staan bij wat een kamado barbecue nu precies is. Een kamado (Japans woord voor ‘fornuis’) is een keramische barbecue met een eivormige vorm, die oorspronkelijk uit Japan komt. Het keramische materiaal zorgt voor een hittebestendige en isolerende werking, waardoor deze barbecues bijzonder geschikt zijn voor slow-cooking.

Waarom moet je je kamado schoonbranden?

Je kamado barbecue schoonbranden is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste is het hygiënisch: tijdens het barbecueën kunnen er bacteriën en voedselresten achterblijven op en in je kamado. Door deze regelmatig schoon te maken, voorkom je dat deze zich gaan opstapelen en zich verspreiden in je eten.

Daarnaast kan het rooster en de binnenkant van je kamado na verloop van tijd bedekt raken met verbrande voedselresten en roet. Dit kan de smaak van je gerechten beïnvloeden en zelfs leiden tot beschadiging van je kamado.

Hoe vaak moet je je kamado schoonbranden?

Hoe vaak je je kamado moet schoonbranden hangt af van hoe vaak je deze gebruikt. Als je je kamado regelmatig gebruikt, is het aan te raden om deze na elke derde of vierde barbecue sessie schoon te maken. Als je de barbecue minder frequent gebruikt, dan kun je deze om de paar maanden schoonbranden.

Wat heb je nodig om je kamado schoon te branden?

Om je kamado schoon te branden heb je het volgende nodig:

– Houtskool
– Brandstarter
– Handschoenen
– Barbecueborstel
– Emmer met water

Hoe kun je je kamado schoonbranden?

Volg deze stappen om je kamado schoon te branden:

1. Verwijder de resten van de houtskool en as uit je kamado.
2. Maak ondertussen je brandstarter klaar met houtskool en plaats deze in het midden van je kamado.
3. Steek de brandstarter aan met behulp van een aansteker en wacht ongeveer 20 minuten totdat de houtskool gloeit.
4. Plaats het rooster bovenop je kamado en laat deze 30 minuten op de hoogste temperatuur staan.
5. Gebruik de barbecueborstel om het overtollige vuil van het rooster te verwijderen.
6. Laat de kamado volledig afkoelen voordat je deze schoonmaakt met een vochtige doek.

Tips voor het schoonbranden van je kamado

– Draag altijd handschoenen om jezelf te beschermen tegen de hitte.
– Zorg ervoor dat je kamado goed is afgekoeld voordat je deze schoonmaakt.
– Plaats de gebruikte houtskool en as in de afvalbak en niet in de tuin.
– Probeer het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen te vermijden.

Veelgestelde vragen over het schoonbranden van je kamado

1. Kan ik mijn kamado ook schoonmaken met een hogedrukreiniger?
– Het wordt afgeraden om je kamado schoon te maken met een hogedrukreiniger, omdat de druk ervan beschadigingen aan het keramiek kan veroorzaken.
2. Hoe kan ik roestvlekken van mijn kamado verwijderen?
– Maak een pasta van water en baking soda en breng deze aan op de vlek. Laat deze 10-15 minuten intrekken en verwijder het daarna met een vochtige doek.
3. Is het schoonbranden van mijn kamado gevaarlijk?
– Het schoonbranden van je kamado kan gevaarlijk zijn als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het dragen van handschoenen en het niet aanwezig zijn van ontvlambare materialen in de buurt.
4. Moet ik mijn kamado na het schoonbranden invetten?
– Het wordt aanbevolen om je kamado na het schoonbranden in te vetten met plantaardige olie om deze te beschermen tegen het absorberen van vocht en het ontstaan van roest.
5. Kan ik mijn kamado ook in de winter gebruiken?
– Ja, je kunt je kamado het hele jaar door gebruiken, maar zorg er wel voor dat je deze na gebruik weer goed schoonmaakt en opbergt op een droge plaats.

Conclusie

Het schoonbranden van je kamado is niet alleen belangrijk voor de hygiëne van je barbecue, maar ook voor het behoud van de kwaliteit en smaak van je gerechten. Door deze regelmatig schoon te maken blijft je kamado als nieuw en kun je optimaal genieten van je barbecueavonden.