Kaarsvet verwijderen

Kaarsvet verwijderen

Het overkomt ons allemaal wel eens. Plotseling zie je dat een brandende kaars op je ladenkast,  aan het druipen is langs de zijkant van de kast. Ook nog direct  op de  laminaatvloer. Het is nog rood kaarsvet ook, dus dat is schrikken. Een kaars hoort sfeer en gezelligheid te geven en geen stress. In dit geval levert het stress op. Maar maak je niet al te druk want hieronder vindt je een aantal tips om op adequate wijze het kaarsvet te verwijderen. Het eerste wat je doet is natuurlijk de kaars uitblazen. Ga niet direct proberen het kaarsvet op te ruimen, maar doe dit de volgende dag wanneer het vet hard is geworden. Je hebt dan veel meer kans dat je het kaarsvet weg krijgt zonder dat er een vlek achterblijft.

Kaarsvet verwijderen 1

Kaarsvet verwijderen van harde oppervlakken

Het is altijd belangrijk, wanneer je het kaarsvet gaat verwijderen, om te zorgen dat je het oppervlak niet beschadigd. Gebruik geen mes of schaar maar probeer met je nagels het harde vet eraf te krabben. Een houten tafel maak je op deze manier eenvoudig schoon. Mislukt dit, maak dan een sopje van 2 dl. warm water met 1 dl. milde zeep. Laminaat en steen waar kaarsvet op gedropen is maak je schoon met 1/2 dl afwasmiddel en 2 dl. warm water. Herhaal deze behandeling nogmaals wanneer je het oppervlak niet direct schoon krijgt.

Verwijderen van kaarsvet uit tafellaken

Tijdens een gezellig etentje kan het gebeuren dat je brandende kaars gaat druipen. Het tafellaken is hier de dupe van. Blaas de kaars uit en verwijder deze van tafel. Na het etentje leg je het laken een paar uur in de vriezer. Meestal krab je daarna het kaarsvet er in één keer af. Even in de wasmachine en het tafellaken is weer helemaal schoon!

Verwijderen van kaarsvet uit tapijtKaarsvet verwijderen 2

Kaarsvet wat onverhoopt in je tapijt is gedruppeld kan prima worden verwijdert met een lauw strijkijzer. Laat in ieder geval het kaarsvet hard worden. Krab dan zoveel mogelijk weg met je nagels. Ze de strijkbout op de laagste stand en bedek het kaarsvet met papier of koffiefilters. Ga nu met de warm/lauwe bout op het papier. Het kaarsvet smelt en trekt in het papier. Herhaal dit een aantal keer met schoon papier. Let er wel op dat je tapijt de warmte aankan en niet mee smelt.

Verwijder kaarsvet van een glazen tafelblad

Het is natuurlijk funest wanneer kaarsvet op je glazen tafelblad is gedropen. Maar geen nood, probeer maar eens met een warme spons te verwijderen. Lukt dit niet probeer dan voorzichtig met een scheermesje of ruitenkrabber de rest te verwijderen. Overgebleven vetvlekken kunnen met spiritus worden behandeld. Laat de spiritus inwerken veeg het overige vet met een papieren doekje weg.

Kaarsvet verwijderen van hout

Kaarsvet wat op je houten tafel is gedrupt kan in dit materiaal trekken. Dus zodra het vet hard is probeer te verwijderen door met je nagels te krabben. Géén scherp mesje gebruiken. Vervolgens ga je met een föhn aan de gang. Zet deze niet op de hoogste stand. Blaas op het vet en je zult zien dat het kaarsvet gaat smelten. Houd keukenpapier bij de hand en zuig het gesmolten vet direct op. Wanneer je het niet oké vindt dat er een vetvlekje overblijft, schuur dit dan voorzichtig met een fijnkorrelig schuurpapier.Kaarsvet verwijderen met de föhn

Kaarsvet verwijder tips!

Wanneer je kaarsvet op je kleding hebt gekregen, kun je het kledingstuk dezelfde behandeling geven als het kaarsvet verwijderen van tapijt. Met de strijkbout en keukenpapier!

Een bord of kaarsenhouder waar kaarsvet op is achtergebleven zet je gewoon in de vriezer. Je verwijdert het vet supersnel met je nagels.

Voorkom dat kaarsvet hecht aan een waxinelichtjeshouder door deze in te smeren met vaseline. Het kaarsvet hecht dan niet aan het oppervlak.

Kaarsvet op plavuizen of tegels die ruw en onregelmatig zijn, verwijder je met wasbenzine.

Kaarsvet wat blijft zitten op kaarsenhouders, kun je snel en gemakkelijk verwijderen door ze 15 minuten in een emmertje met soda en heet water te laten weken. 1 eetlepel soda op een klein emmertje water.

Probeer kaarsen uit te blazen met een hand achter de vlam. Zo voorkom je dat er onverhoeds kaarsvet op spullen of muren spettert.

Veelgestelde vragen

Hoe kan je kaarsvet verwijderen van harde oppervlakken?

Probeer met je nagels het harde vet eraf te krabben of maak een sopje van warm water en milde zeep.

Hoe kan je kaarsvet verwijderen uit een tafellaken?

Leg het tafellaken een paar uur in de vriezer en krab daarna het kaarsvet eraf.

Hoe kan je kaarsvet verwijderen uit tapijt?

Laat het kaarsvet hard worden, krab zoveel mogelijk weg en gebruik een lauwe strijkbout met papier om de rest te verwijderen.

Hoe kan je kaarsvet verwijderen van een glazen tafelblad?

Probeer het met een warme spons te verwijderen of gebruik voorzichtig een scheermesje en spiritus voor overgebleven vetvlekken.

Hoe kan je kaarsvet verwijderen van hout?

Probeer eerst weg te krabben, gebruik daarna een föhn om het kaarsvet te smelten en verwijder het met keukenpapier.

Wat zijn enkele handige tips om kaarsvet te verwijderen?

Gebruik dezelfde methode als bij tapijt voor kleding, zet kaarsenhouder in de vriezer, smeer waxinelichthouder in met vaseline, gebruik wasbenzine voor plavuizen, week kaarsenhouders in soda en laat kaarsen uitblazen met de hand achter de vlam.