Ingebrande kachelruit schoonmaken

Een aangestoken haardvuur brengt gezelligheid en warmte in huis. Helaas kan het ook leiden tot vlekken op de glazen ruit van uw kachel. Als u de kachelscherm niet goed reinigt, kan het vuil zich ophopen en veranderen in aangekoekte vlekken die bijna onmogelijk te verwijderen zijn. In dit artikel geven we uitleg over hoe je zelf op een simpele manier de aangekoekte vlekken van de kachelruit kan verwijderen.

Waarom is het schoonmaken van de kachelruit zo belangrijk?

Je kachelruit schoon houden is belangrijk omdat het zorgt voor goede kwaliteit van de verbranding. Als de ruit vies is, kan dat leiden tot een verminderde warmteafgifte en een vermoeid gevoel bij het inademen van de dampen die uit de kachel komen. Het reinigen van de kachelruit verlengt ook de levensduur van de kachel en voorkomt onnodige reparatiekosten.

Materialen die gebruikt moeten worden

* Schone doek of krantenpapier
* Wijnglas
* Schuursponsje
* Baking Soda
* Schoonmaakazijn
* Oude tandenborstel

Stappen om ingebrande vlekken te verwijderen

Stap 1: Kachel uitzetten

Voordat u begint met het reinigen van de kachelruit, zorg ervoor dat de kachel is afgekoeld. Dit is voor uw eigen veiligheid.

Stap 2: Losse as verwijderen

Voordat u de kachelruit gaat reinigen, is het belangrijk om alle losse as en vuil van de kachelvloer te verwijderen. U kunt deze eenvoudig verwijderen met een schopje of een stofzuiger.

Stap 3: Wrijven met een doek of krantenpapier

Verwijder de overgebleven stof en vuil op de kachelruit met een zachte doek of krantenpapier. Wrijf het vuil niet zomaar van de ruit af, want dan kunt u krassen veroorzaken.

Stap 4: Mengen van een pasta

Meng een halve kop baking soda met een beetje water om een pasta te maken. Breng de pasta aan met een oude tandenborstel.

Stap 5: Laat de pasta zijn werk doen

Laat de pasta ongeveer 15-20 minuten op de ruit zitten. Dit geeft de pasta voldoende tijd om zijn werk te doen.

Stap 6: Afspoelen en droogmaken

Was de pasta weg met een sponspap en azijn. Gebruik hiervoor een schuursponsje en wrijf zachtjes over de vlekken. Maak de ruit daarna onmiddellijk droog met een zachte doek.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik andere reinigingsmiddelen gebruiken om de kachelruit schoon te maken?

Ja, sommige mensen gebruiken ammoniak of spiritus om de kachelruit schoon te maken. Let wel op dat niet alle reinigingsmiddelen veilig zijn om te gebruiken op een kachelruit. Gebruik in ieder geval géén metalen schuurmiddel.

2. Wat is baking soda?

Baking soda is een chemische stof met als formule NaHCO3. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor vele schadelijkere producten die bijvoorbeeld geschikt zijn om de kachelruit mee schoon te maken.

3. Hoe weet ik of ik mijn kachelruit moet reinigen?

Waneer u merkt dat uw kamer minder warm wordt of als u rookmerken op uw ruit ziet, is het waarschijnlijk tijd om de kachelruit schoon te maken.

4. Kan ik een professional inhuren om de kachelruit schoon te maken?

Ja, er zijn professionele schoonmakers die u kunnen helpen om de kachelruit schoon te maken. Echter is het ook afhankelijk van uw budget.

5. Kan ik mijn kachelruit beschermen tegen vlekken?

Ja, u kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het glas van uw kachel na gebruik altijd even droog te vegen. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een kacheldeur met glasreinigingssysteem.

Conclusie

Met baking soda en schoonmaakazijn hebt u heel eenvoudig zelf een milieuvriendelijke reiniger tegen het vuil op uw kachelruit. Door een regelmatige reiniging van de kachelruit verbeteren de prestaties van de kachel en de veiligheid van uw huis. Probeer dit zelf een keer en ervaar het gemak en de voordelen van een schone kachelruit.