Houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden

Houtworm is een verzamelnaam voor de kleine beestjes die voor behoorlijk wat schade kunnen zorgen aan uw hout. Als het niet op tijd behandeld en bestrijdt wordt zal het op lange termijn het hout van uw huis en meubels kunnen beschadigen. Vaak is het bestrijden van deze houtborende kevers en de larven niet zo eenvoudig als mensen denken. Ze boren enorm veel gangen in het hout, dus ze kunnen veel schuilplaatsen creëren. Ook kunnen ze in bepaalde gevallen behoorlijk hardnekkig zijn.

In dit artikel zien we verschillende manieren om houtworm effectief en veilig te bestrijden. We zullen zien wat houtworm eigenlijk is en hoe het ontstaat. Ook zien we waarom het bestrijding ervan niet altijd zo gemakkelijk is en hoe u het kunt voorkomen. Lees maar verder voor enkele belangrijke tips voor het behandelen en voorkomen van de ongewenste larven in uw hout.

Wat is houtworm en hoe ontstaat het?

Dit zijn de larven van houtwormkevers die in het hout gaan leven. Het ontstaat wanneer vrouwelijke houtwormkevers haar eitjes in het hout legt. Er komen dan veel kleine larven uit deze eitjes en ze zullen zich bevinden in het hout. Deze larven gaan zich met het hout dan voeden. Doordat deze insectenlarven het hout langzaam opeten zullen er gaatjes en gangen ontstaan. Zo zul u het houtvorm kunnen herkennen en dan plannen maken voor het bestrijding ervan.

Er zijn verschillende soorten houtwormkevers die deze problemen kunnen veroorzaken. U heeft de gewone houtwormkever, bonte knaagkever, boktor, grote houtwormkever en de klopkever. Vaak komen ze voor in antieke meubels en oudere huizen. U zult het meestal vinden in oude 2e-hands hout die onbehandeld is. Ze hebben dan geen bescherming tegen de insecten en larven, zo wordt het hout opgegeten.

Het is dus aangeraden om heel voorzichtig te zijn bij het kopen oude huizen of meubels. Kijk altijd eerst of er sprake is van houtworm voordat u het gaat aanschaffen. Om dit te kunnen herkennen moet u kijken of er gaatjes zijn in het hout. De van het hout levende larven zullen na enige tijd volwassenen houtkevers worden. De gaatjes ontstaan wanneer deze volwassenen houtkevers een weg naar buiten gaan zoeken. Deze insecten gaan dan naar buiten boren, zodat ze uit de houten voorwerp kunnen vliegen om te paren. Door eerst heel goed het hout te controleren kunt u de houtworm laten behandelen op de juiste manier.

Houtworm voorkomen met deze tips

Om ervoor te zorgen dat u helemaal geen last van houtworm zult hebben, moet u op een aantal belangrijke factoren letten. Natuurlijk is het veel beter om houtworm te voorkomen, dan met het bestrijdingsproces te beginnen. De tips die u hier zult krijgen komen vooral van toepassingen als u veel hout heeft in uw huis, zoals houten kozijnen. Door de onderstaande tips te volgen zult u langer van uw prachtige hout of meubels kunnen genieten.

Als eerst zult u het hout heel goed moeten inspecteren. Houtworm is namelijk redelijk eenvoudig te herkennen wanneer je een oud huis of meubel inspecteert. U kunt kijken of er kleine gaatjes in het hout zijn. Dit is een teken van houtworm, de gaatjes dienen als een zogenaamde vliegopening waar de kever uit kunnen vliegen. Deze gaatjes zijn zichtbaar met de blote oog, want ze zijn zowel op het oppervlakte als binnen het hout te vinden. U heeft ook de mogelijkheid om de inspectie door een professioneel bedrijf te laten uitvoeren.

Er zijn een aantal manier om het hout preventief te behandelen. De houtwormen hebben namelijk een voorkeur voor hout die onbewerkt en onbehandeld is. Hierdoor kunnen ze zich zeer gemakkelijk op voeden. Door uw hout met een laag verf, beits, lak of was te behandelen zullen de houtwormen niet erin kunnen nestelen. Het is een afknapper voor de houtwormkevers en hun larven. Met één van deze middelen kunt u het dus preventeren en het hout gezond houden.

Houtworm kunnen gedood worden door hitte, want ze kunnen niet tegen zeer warme of koude temperaturen. Dit is ook een goede manier om de verspreiding ervan te voorkomen in uw huis. Natuurlijke is het heel belangrijke om uzelf eerst te laten informeren, voordat u het hout gaat verhitten. Een koude vochtige plek is ideaal voor houtworm. Het hout moet dus niet in een koude of natte ruimte zitten. Hierdoor zult u ervoor moeten zorgen dat het ruimte waarin het hout zit goed geventileerd is. Door de ruimte goed te ventileren zal het lucht binnen niet vochtig worden.

Bestrijdingsmiddelen tegen houtworm

Houtworm bestrijden is met verschillende manieren mogelijk. Hier zullen we het over twee simpele manieren hebben. Dit zijn namelijk de biologische methode en een alternatieve methode met verschillende substanties.

Houtwormen kunnen op een biologische manier verwijderd worden door gebruik te maken van eikels. Als u enkele eikels in de buurt van het hout, waar er houtwormen in zijn, plaatst. Zullen ze eruit worden gelokt door de geur van deze eikels. De houtwormen zullen dan uit het hout komen om in de eikels te nestelen. Hiermee kunt u ze dan opvangen en bestrijden.

Een andere manier om ze te bestrijden is door petroleum of benzine te gebruiken. Dit zijn bestrijdingsmiddelen die u op het hout kunt smeren met een kwast. Als u het hout al met petroleum of benzine gesmeerd heb kunnen de houtwormen niet meer in komen. U kunt ook andere substanties mengen en op het hout smeren voor een soortgelijk effect. Substanties zoals terpentine en meubelwas. Ook zijn er andere methodes die gebruikt kunnen worden om alle aangetaste houtsoorten te behandelen.

Er zijn ook speciale producten tegen houtworm op de markt zoals de HGX spray van HG. Deze producten zijn alternatieven die vaak ook reukloos en vetvrij zijn. Het zijn biociden die houtworm gemakkelijk, doelgericht en effectief kunnen bestrijden. Met de HGX spray kunt u het aangetaste hout behandelen zonder vlekken of geuren te creëren in uw huis. Naast houtworm kunnen deze producten ook tegen andere houtaantastende insecten gebruikt worden.