Houdbaarheid zalm

Houdbaarheid zalm

Zalm is een heerlijke gezonde vis die op veel manier kan worden bereid. Een van de voordelen van zalm is dat het veel Omega 3- vetzuren bevat. Hoewel je wellicht denkt dat vetzuren ongezond zijn, is dit bij Omega 3 niet het geval. Het is wetenschappelijk bewezen dat Omega 3 goed voor je lichaam is. Zo bevordert het je bloedvaten, de gezondheid van je hart en is er zelfs gebleken dat het een effect op je bloeddruk kan hebben. Daarnaast is zalm voorzien van veel Vitamine D, wat goed is voor je botten. Deze vitamine is zeer belangrijk want veel mensen krijgen niet genoeg Vitamine D binnen. Vitamine D wordt namelijk uit de zon verkregen, maar in tijden dat er weinig zon is bouw je al snel een tekort op wat slecht is voor je energie. Kortom: regelmatig zalm eten behoort tot een goede keuze in je voedingspatroon. zalm kun je op verschillende manieren eten, maar wat is de nou de houdbaarheid van zalm?

Houdbaarheid zalm

Uiteraard staat bij een dichte verpakking aangegeven hoe lang zalm bewaard kan worden gebleven. Maar wanneer je de verpakking eenmaal hebt opengemaakt is dit vaak onduidelijk. Na openen is gerookte zalm doorgaans 2 dagen houdbaar in de koelkast. Let wel: dan is het wel belangrijk dat je de koelkast goed koud hebt staan. Het blijkt namelijk dat veel voedselvergiftigingen ontstaan omdat mensen de koelkast te hoog hebben staan. In de vriezer is gerookte zalm nog 3 maanden houdbaar. Voorwaarde is wel dat het dan het dan met – 18 graden of meer moet worden bewaard.

Voor zalm uit blik geldt hetzelfde principe. Ook dit is 2 dagen lang houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Dit geldt eveneens voor rauwe zalm en gegrilde zalm. Wanneer je deze richtlijnen aanhoudt is er een kleine kans om ziek te worden. Let wel: soms weet je niet precies wat er met je eten is gebeurd, daarom is het altijd belangrijk om te kijken of het er nog goed uitziet. Als het niet goed ruikt is het ook verstandig om het niet meer op te eten.

Veelgestelde vragen

Wat maakt zalm een gezonde vissoort?

Zalm bevat veel Omega 3-vetzuren, wat goed is voor je bloedvaten, hartgezondheid, en bloeddruk. Daarnaast is zalm rijk aan Vitamine D, wat belangrijk is voor je botten.

Hoe lang is gerookte zalm houdbaar na opening?

Na opening is gerookte zalm doorgaans 2 dagen houdbaar in de koelkast. In de vriezer is gerookte zalm nog 3 maanden houdbaar.

Hoe lang is zalm uit blik houdbaar na opening?

Ook zalm uit blik is 2 dagen houdbaar in de koelkast na opening en 3 maanden in de vriezer.

Wat is belangrijk om te controleren voordat je zalm consumeert?

Als zalm er niet goed uitziet of onaangenaam ruikt, is het verstandig om het niet meer te eten, zelfs als het binnen de houdbaarheidstermijn valt.

Wat is de optimale bewaartemperatuur voor zalm in de vriezer?

Zalm moet in de vriezer bewaard worden bij -18 graden Celsius of lager voor een maximale houdbaarheid.

Zijn er verschillen in houdbaarheid tussen gerookte, rauwe en gegrilde zalm?

Nee, gerookte, rauwe en gegrilde zalm hebben allemaal een houdbaarheid van 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer na opening.

Wat zijn enkele tekenen dat zalm niet meer goed is om te eten?

Let op het uiterlijk en de geur van de zalm. Als deze afwijken van wat normaal is, is het verstandig om het niet meer te consumeren.

Is het mogelijk om zalm langer dan de aanbevolen periode te bewaren?

Het wordt afgeraden om zalm langer dan de houdbaarheidsperiode te bewaren, om voedselvergiftiging te voorkomen.