Houdbaarheid verf

Houdbaarheid verf

kwasten schoonmakenDe houdbaarheid van verf is iets om rekening mee te houden als je verf voor een langere tijd wil bewaren. Over het algemeen kan gezegd worden dat verf tot 12 maanden houdbaar is – zolang de verpakking van de verf niet opengebroken is geweest. Toch betekent dat niet dat de verf hoe dan ook niet meer bruikbaar is na die termijn. Bewaar je de verf in een koele plaats die vrij is van vorst, dan kan ze in de meeste gevallen nog jarenlang daarna gebruikt worden!

Terpentineverdunbare verf: een speciaal geval

Een soort verf die wat extra aandacht vereist als het om houdbaarheid gaat, is terpentine verdunbare verf. De droogtijd is bij deze verf doorgaans langer, aangezien de werking van de siccatieven die erin zitten (dit zijn stoffen die uitdroging bevorderen) afneemt. Een handige manier om te weten of verdunbare verf nog houdbaar is, is door eraan te ruiken: stinkt de verf, dan is hij hoe dan ook niet meer te gebruiken.

Een andere manier om te controleren of de verf nog goed is na een lange tijd is door erin te roeren. Over het algemeen moet verf sowieso geroerd worden voor gebruik, dat is een feit. Heb je de verf lange tijd laten staan, dan zal je normaal gezien langer moeten roeren om alle verf weer los te krijgen. Na verloop van tijd zakken de vastere bestanddelen van de verf naar de bodem van de verfpot. Als deze niet meer om te roeren zijn, dan is de verf zeker niet meer geschikt om te gebruiken!

De vorming van velletjes in de verf

Natuurlijk is het een goed idee om de houdbaarheid van verf te verlengen. Dit kan je doen door de verfpot altijd goed te sluiten en op een koele, droge plaats te bewaren. Vaak ontstaat er velvorming bij geopende verfpotten ten gevolge van contact met zuurstof. Wil je de levensduur van verf verbeteren? Dan is het aangeraden om het deksel van de pot onbeschadigd te laten. Ten slotte kan je de pot zelfs op zijn kop bewaren, aangezien het risico op contact met zuurstof dan nog kleiner is!

Veelgestelde vragen

Hoe lang is verf over het algemeen houdbaar?

Verf is over het algemeen tot 12 maanden houdbaar, zolang de verpakking niet geopend is geweest.

Wat kan er gebeuren met terpentine verdunbare verf na verloop van tijd?

De droogtijd van terpentine verdunbare verf kan langer worden omdat de werking van de siccatieven afneemt.

Hoe kan je controleren of verdunbare verf nog houdbaar is?

Je kan aan terpentine verdunbare verf ruiken: als het stinkt, is het niet meer te gebruiken.

Wat kan er gebeuren met verf die lange tijd heeft gestaan?

De vaste bestanddelen van de verf kunnen naar de bodem zakken en zijn dan niet meer te roeren.

Hoe kan je velvorming in verf voorkomen?

Je kan velvorming voorkomen door de verfpot goed te sluiten en op een koele, droge plaats te bewaren.

Is het een goed idee om de verfpot op zijn kop te bewaren?

Ja, het wordt aangeraden om de verfpot op zijn kop te bewaren, aangezien het risico op contact met zuurstof dan kleiner is.

Wat kan er gebeuren als de verf lang ongebruikt blijft?

Als de verf lang ongebruikt blijft, kunnen de vaste bestanddelen naar de bodem zakken en is de verf mogelijk niet meer te gebruiken.