Houdbaarheid prosecco

houdbaarheid proseccoEen glaasje prosecco kan bij een heerlijke maaltijd ongelofelijk goed smaken of ook gewoon gedronken worden als aperitief. Maar hoe lang mag je zo’n fles eigenlijk bewaren? Is die oude fles die je gisteren in de kelder vond nog wel te drinken? Dringend tijd om op onderzoek uit te gaan.

Houdbaarheid van een geopende fles

Prosecco is een mousserende wijn die vanaf de opening koolzuur verliest. Het is mogelijk om een fles geopende prosecco tot drie dagen in de koelkast te bewaren met een kurk. De vraag is echter of je dit ook echt wilt. Prosecco verliest zijn koolzuur al heel snel en dat hele proces tast de smaak in grote mate aan. Aan te raden valt dan ook een geopende fles gewoon gelijk soldaat te maken.


Een ongeopende fles prosecco

Prosecco is een wijn die, zeker in vergelijking met andere mousserende wijnen zoals champagne en cava, zeer jong gedronken wordt. Die wetenschap heeft zo zijn implicaties voor de houdbaarheid. In principe is een fles ongeopende prosecco die je in de supermarkt koopt reeds op dronk. De houdbaarheid van een dergelijke fles ligt rond de drie jaar. Prosecco is echter de drank bij uitstek om een pak sneller dan dat te consumeren. Het is geen wijn om te bewaren en hij gaat er ook niet beter van worden. Daarom adviseren wij om zelfs een ongeopende fles prosecco nooit langer dan een jaar te bewaren voor een goede smaak.


De fles bewaren

Voor de beste smaak is het belangrijk om zelfs binnen dat jaar de fles prosecco op een goede manier te bewaren. Ga voor een koele ruimte met een temperatuur rond de 12 graden en bewaar de fles bij voorkeur liggend in een trillingsvrije atmosfeer. Tracht een te veel aan licht te vermijden en natuurlijk ook temperatuurschommelingen tot een minimum te beperken. Een prosecco die in deze omstandigheden wordt bewaard zal zijn smaak en kwaliteit veel langer behouden. Proost!


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>