Er zijn maar weinig mensen die niet van chocolade houden. Dat is ook niet zo gek, want wanneer wij chocolade eten komen er allerlei hormonen vrij die ons een gelukkig gevoel geven. Hoewel bij veel mensen de chocolade snel opgaat, kan het toch zijn dat je na een bepaalde tijd ineens weer wat chocolade vindt. Is dit wel houdbaar? Wat is de houdbaarheid van chocolade?
De houdbaarheidsdatum
Chocolade is er in enorm veel vormen, maar veelal is er een houdbaarheidsdatum te vinden. Meestal is chocolade zo’n een tot twee jaar houdbaar. Dat hangt natuurlijk ook samen met het soort chocolade. Een reep in een dichte verpakking is langer houdbaar dan een doos verse bonbons die open op het aanrecht heeft gestaan. Ook hangt de houdbaarheid van chocolade samen met de vulling. Een gevoelige vulling kan ervoor zorgen dat chocolade minder lang houdbaar blijft.
Het bewaren van chocolade
Chocolade is een enorm gevoelig product. Het beste kan je chocolade bewaren bij een temperatuur van vijftien tot twintig graden. Sommige mensen bewaren chocolade in de koelkast, dit is niet aan te raden. Wanneer je de chocolade uit de koelkast haalt, is een groot gedeelte van de smaak verloren. Je kunt chocolade het best bewaren op een koele, droge plek. Denk bijvoorbeeld aan de voorraadkast.
Ieuw! Mijn chocolade is beschimmeld!
Het kan zijn dat je bij het opruimen van de keuken ineens wat chocolade tegenkomt. Je maakt de verpakking open, maar komt er tot je schrik achter dat de chocolade helemaal wit is uitgeslagen!
Wat nu?
Indien chocolade niet bewaard wordt op de juiste manier, slaat het wit uit. Dit komt door de cacaoboterkristallen. Deze kristalleren opnieuw wanneer chocolade blootgesteld wordt aan licht of vocht. Je kunt de chocolade nu nog prima eten, alleen het uiterlijk is veranderd. Proef wel eerst een klein stukje, voor de zekerheid.
Veelgestelde vragen
Wat is de houdbaarheidsdatum van chocolade?
Chocolade is meestal een tot twee jaar houdbaar, afhankelijk van het soort chocolade en de verpakking.
Hoe moet je chocolade bewaren?
Chocolade kan het best bewaard worden op een koele, droge plek bij een temperatuur van vijftien tot twintig graden. Bewaren in de koelkast wordt afgeraden.
Wat betekent het als chocolade wit uitslaat?
Als chocolade wit uitslaat, komt dit door de cacaoboterkristallen die kristalliseren door blootstelling aan licht of vocht. De chocolade is nog veilig om te eten, maar de structuur en smaak kunnen veranderd zijn.
Kan beschimmelde chocolade nog gegeten worden?
Beschimmelde chocolade kan nog gegeten worden als het een witte uitslag heeft, maar het is belangrijk om eerst een klein stukje te proeven voor de zekerheid.
Waarom is het niet aan te raden om chocolade in de koelkast te bewaren?
Chocolade verliest veel smaak en structuur wanneer het uit de koelkast komt. Daarom wordt aangeraden om chocolade op een koele, droge plek te bewaren.
Waarom kan de houdbaarheid van chocolade verschillen?
De houdbaarheid van chocolade kan verschillen door het soort chocolade, de verpakking, de vulling en de manier waarop het bewaard wordt.
Wat moet je doen als je beschimmelde chocolade tegenkomt?
Als chocolade beschimmeld is, kan het nog veilig gegeten worden als het een witte uitslag heeft. Proef wel eerst een klein stukje om zeker te zijn.
Wat zijn de ideale bewaaromstandigheden voor chocolade?
Chocolade kan het best bewaard worden op een koele, droge plek bij een temperatuur van vijftien tot twintig graden. Koelkastbewaring wordt afgeraden.
Waarom verandert de structuur van chocolade als het blootgesteld wordt aan licht of vocht?
De cacaoboterkristallen in chocolade kristalliseren opnieuw wanneer het blootgesteld wordt aan licht of vocht, wat de verandering in structuur veroorzaakt.
Kan chocolade met een witte uitslag nog gegeten worden?
Chocolade met een witte uitslag veroorzaakt door cacaoboterkristallen kan nog veilig gegeten worden, maar de structuur en smaak kunnen anders zijn. Het wordt aangeraden om eerst een klein stukje te proeven.