Houdbaarheid chocolade

houdbaarheid chocoladeEr zijn maar weinig mensen die niet van chocolade houden. Dat is ook niet zo gek, want wanneer wij chocolade eten komen er allerlei hormonen vrij die ons een gelukkig gevoel geven. Hoewel bij veel mensen de chocolade snel opgaat, kan het toch zijn dat je na een bepaalde tijd ineens weer wat chocolade vindt. Is dit wel houdbaar? Wat is de houdbaarheid van chocolade?

De houdbaarheidsdatum

Chocolade is er in enorm veel vormen, maar veelal is er een houdbaarheidsdatum te vinden. Meestal is chocolade zo’n een tot twee jaar houdbaar. Dat hangt natuurlijk ook samen met het soort chocolade. Een reep in een dichte verpakking is langer houdbaar dan een doos verse bonbons die open op het aanrecht heeft gestaan. Ook hangt de houdbaarheid van chocolade samen met de vulling. Een gevoelige vulling kan ervoor zorgen dat chocolade minder lang houdbaar blijft.


Het bewaren van chocolade

Chocolade is een enorm gevoelig product. Het beste kan je chocolade bewaren bij een temperatuur van vijftien tot twintig graden. Sommige mensen bewaren chocolade in de koelkast, dit is niet aan te raden. Wanneer je de chocolade uit de koelkast haalt, is een groot gedeelte van de smaak verloren. Je kunt chocolade het best bewaren op een koele, droge plek. Denk bijvoorbeeld aan de voorraadkast.


Ieuw! Mijn chocolade is beschimmeld!

Het kan zijn dat je bij het opruimen van de keuken ineens wat chocolade tegenkomt. Je maakt de verpakking open, maar komt er tot je schrik achter dat de chocolade helemaal wit is uitgeslagen!

Wat nu?

Indien chocolade niet bewaard wordt op de juiste manier, slaat het wit uit. Dit komt door de cacaoboterkristallen. Deze kristalleren opnieuw wanneer chocolade blootgesteld wordt aan licht of vocht. Je kunt de chocolade nu nog prima eten, alleen het uiterlijk is veranderd. Proef wel eerst een klein stukje, voor de zekerheid.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>