Hoe vol mag een wasmachine

Of je nu alleen woont of een groot gezin hebben, we hebben allemaal te maken met vuile was. Een wasmachine is dan ook een noodzakelijk apparaat in de meeste huishoudens. Maar hoe vol mag een wasmachine eigenlijk? En wat zijn de gevolgen van een te volle of te lege machine? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en geven we tips voor een optimale wascyclus.

Hoeveel was kan er in een wasmachine?

Er zijn wasmachines met verschillende capaciteit, variƫrend tussen de vier tot dertig kilogram. Dit gewicht geeft het maximumgewicht van de was aan dat de machine kan dragen. Het is echter niet aan te raden om de machine altijd tot het maximum te beladen.

Doseer het wasmiddel goed

Als je teveel was in de machine hebt zitten, heeft het wasmiddel moeite om de kleding te bereiken en goed te reinigen. Dit kan leiden tot slechte wasresultaten en zelfs ietwat stinkende was. Doseren is dus de boodschap!

Zorg voor bewegingsvrijheid

Daarnaast moet je zorgen dat de was voldoende bewegingsvrijheid heeft. Als de machine te vol is, kan de was niet genoeg heen en weer bewegen om goed gereinigd te worden. Zo kan het zijn dat sommige kledingstukken niet helemaal schoon zijn na de wasbeurt.

Overbelasting van een wasmachine

Als je teveel was in je wasmachine doet, kan dit onherstelbare schade aan de machine toebrengen. Hieronder zijn enkele gevolgen beschreven.

Verhoogd energieverbruik

Een wasmachine verbruikt energie, en als je teveel was in de machine stopt, verbruikt deze ook extra energie. Dit komt omdat de trommel zwaarder zal draaien en er dus meer kracht nodig is, waardoor het apparaat harder moet werken om te draaien. Zo zul je dus meer energie verbruiken en dus uiteindelijk meer moeten betalen.

Verhoogd waterverbruik

Het waterverbruik van de machine zal ook hoger zijn als je deze te vol stopt. Dit komt omdat de was niet voldoende heen en weer kan bewegen om de zeep op te lossen en de kleding goed nat te maken. Hierdoor verbruikt de machine extra water om de was goed nat te krijgen. Dit zorgt voor een hogere waterrekening.

Slijtage van de machine

Als de machine overbelast raakt, kan dit leiden tot slijtage aan verschillende onderdelen van de machine, zoals de motor en lagers. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat de machine sneller kapot gaat en je deze moet vervangen. Dit kost natuurlijk extra geld en is zonde van de investering.

Te weinig was in een wasmachine

Maar ook als er te weinig was in de machine zit, kan dit gevolgen hebben.

Verhoogde slijtage

Als er te weinig was in de machine zit, kan dit ook leiden tot slijtage aan verschillende onderdelen van de machine. Dit komt doordat de was niet voldoende verdeeld is in de trommel, waardoor de machine schokkerig wordt tijdens het wassen.

Verhoogd waterverbruik

Het waterverbruik is ook hoger als er te weinig was in de machine zit. Dit komt omdat de machine programmeertijd heeft voor een bepaalde hoeveelheid was. Dus als er minder was in de machine zit, zorgt de machine er nog steeds voor dat het wasmiddel wordt opgelost, het water wordt verhit en de wasprogramma’s worden uitgevoerd. Hierdoor verbruikt de machine dus meer water en de energierekening zal hoger uitvallen.

Hoe vol mag een wasmachine zitten?

Hoeveel was er in de machine mag, is dus afhankelijk van de capaciteit van de machine en de soort was die je wilt draaien. Gewoonlijk mag een wasmachine tot 80% of 90% vol zitten. Dit lijkt misschien weinig, maar het is belangrijk dat de was voldoende heen en weer kan bewegen in de trommel. Hierdoor kan het wasmiddel goed worden opgelost en kan de was goed worden schoongemaakt. Door de machine niet vol te proppen, voorkom je ook dat de machine teveel energie of water nodig heeft. En zo voorkom je ook extra slijtage aan de machine.

Conclusie

Het is belangrijk om je wasmachine niet te vol te laden voor een optimale wascyclus. Zo voorkom je onnodig energie- en waterverbruik en slijtage aan de machine. De machine mag tot 80% tot 90% vol zitten, afhankelijk van de capaciteit ervan. Het doseren van het wasmiddel is ook van belang om de beste wasresultaten te hebben.

Veelgestelde vragen

1. Mag je een wasmachine overbelasten?

Je wasmachine overbelasten is geen goed idee. Hierdoor kan de machine onherstelbare schade oplopen. De machine verbruikt ook meer energie en water dan nodig, wat de energierekening verhoogt.

2. Wat zijn de gevolgen van te weinig was in je wasmachine?

Als er te weinig was in de machine zit, kan dit leiden tot slijtage aan verschillende onderdelen van de machine. Het waterverbruik is ook hoger omdat de machine nog steeds is ingesteld voor een bepaalde hoeveelheid was, wat de energierekening verhoogt.

3. Hoe berekent men de capaciteit van een wasmachine?

De capaciteit van een wasmachine wordt aangegeven in kg. Dit verwijst naar het maximumgewicht van de was dat de machine kan dragen.

4. Wat is het beste moment om de wasmachine te reinigen?

Het reinigen van de wasmachine kun je het beste eens per maand doen. Draai de machine op de hoogst mogelijke temperatuur zodat alle bacteriƫn worden gedood. Gebruik ook een speciaal reinigingsmiddel.

5. Hoe lang kan een wasmachine meegaan?

Een wasmachine kan ongeveer 10 jaar meegaan, afhankelijk van hoe vaak deze wordt gebruikt en hoe goed deze wordt onderhouden. Zorg ervoor dat uw machine regelmatig wordt gereinigd en onderhouden voor een langere levensduur.