Zweetgeur uit kleding? Probeer deze tips!

Zweetgeur uit kleding? Probeer deze tips!

Transpireren doen we allemaal. De een wat meer dan de ander. Een zweetgeur kan dus gemakkelijk in een kledingstuk gaan zitten. Voor degene die het draagt komt het onfris over. Ook de mensen waar je mee omgaat, werkt en sport worden zich bewust van jou zweetluchtje.

Zweetgeur ontstaat door bacteriën die in aanraking komen met transpiratievocht. Het vocht en de bacteriën vormen vetzuren die niet zo gezellig ruiken. Zweet is een manier om de temperatuur van je lichaam te regelen. Het is dus een natuurlijk gebeuren, dat wanneer je actief wordt, je gaat zweten. Zweet kan een onprettige geur veroorzaken en je kleding aantasten.

Transpiratie wat in aanraking komt met afvalstoffen doet de geur van je lijf veranderen in een onwelriekend aroma. De een heeft weer andere afvalstoffen dan de ander. De mate en welke afvalstoffen, zorgen er voor dat iemand gaat stinken. Heel vaak wordt door omstanders jou transpiratiegeur geassocieerd met je persoonlijke hygiëne. Meestal kun je er niet veel aan doen dat jij meer ruikt dan iemand anders. Dat heeft namelijk met je afvalstoffen te maken. Regelmatig douchen is natuurlijk dé tip! Maar ook het steeds verwisselen van kleding is een must.

Zweetklieren

Zweet bestaat 99% uit water met afvalstoffen en een zoutoplossing. Ieder mens heeft zweetklieren. Namelijk de apocriene zweetklieren en de eccriene zweetklieren.

De apocriene zweetklieren zijn met een paar duizend aan de oppervlakte van je huid aanwezig. Het zweet door deze klieren geproduceerd is geurloos. De eccriene zweetklieren zijn er met veel meer, namelijk van 2 tot 5 miljoen. Deze klieren regelen de temperatuur van je lichaam.

Transpiratielucht voorkomen

Het is nu eenmaal zo dat de ene persoon sneller ruikt dan de ander. Er zijn zelfs mensen die géén deodorant gebruiken en toch nooit stinken. Ben je zo iemand, dan heb je geluk op het gebied van persoonlijke geur. De meeste mensen echter zullen aan een aantal dingen moeten denken om transpiratiegeur te voorkomen.

Er zijn een paar tips waarmee je in meer of mindere mate zweetgeur kunt voorkomen. Altijd goed wassen en douchen. Dat is natuurlijk het allerbeste. Maar ook niet dagen en dagen in hetzelfde shirt blijven rondlopen maar dagelijks een schoon T-shirt, BH of hemd aantrekken. En verder,

  • Scheer regelmatig je oksels, haren houden vocht vast en zorgen voor transpiratiegeur.
  • Gebruik maken van een goede deodorant en zorgen dat je deze altijd bij je hebt. Bijvoorbeeld de Black & White Silky Smooth anti transpirant spray van Nivea is een goed voorbeeld van een deo, welke geschikt is voor alle huidtypes. Deze deo voorkomt, dat er vlekken ontstaan op witte en zwarte kleding.
  • Gebruik steeds (dus elke dag) schone kleding. Linnen en katoenen stoffen zijn het beste, geen synthetisch materiaal.
  • Alcohol, cafeïne en roken kunnen zorgen voor een penetrante zweetlucht.
  • Gebruik okselpads en/of talkpoeder.
  • Denk na over wat je eet. Bepaalde voedingsmiddelen en specerijen kunnen zorgen voor een doordringende transpiratielucht. Denk hierbij aan uien, knoflook en groene curry’s.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Stress en angst kunnen ook leiden tot sterk zweten en stinkende oksels.
  • Draag een Fibershirt! Stijlvole shirts die veel te bieden hebben op transpiratiegebied. Ingenaaide okselpads geven je tijdens de gehele dag bescherming en een droog gevoel. De Fibershirts zijn vervaardigd van 95% organische vezels. De overige 5% bestaat uit spandex.

Zweetgeur verwijderen

Ondanks dat je van alles hebt geprobeerd, kunnen er transpiratievlekken ontstaan in kleding. Het okselgedeelte is natuurlijk het meest kwetsbaar. Belangrijk is om het kledingstuk direct te wassen en niet nog een aantal dagen in een wasmand te bewaren. Dan trekt het zweet diep in de vezels. Voordat je het kledingstuk in de wasmachine deponeert kun je de plekken zweet in sprayen met een mengsel van water en azijn. Heb je toch nog vlekken in bijvoorbeeld een wit overhemd? Stop deze dan niet in de droger! Doe je dat wel dan wordt de vlek nog hardnekkiger om te verwijderen.

Wit overhemd

Een wit overhemd laat snel zweetplekken zien. Deze zien er dan geel uit. Bij zwarte overhemden ontstaat meestal een wit uitgeslagen vlek.

Azijn

Om zweetplekken uit een wit overhemd te krijgen is ruimschoots de beste manier om te reinigen, water met azijn te mengen en hier het overhemd in laten weken. De weektijd is een half uur. Daarna op het gewone wasprogramma wassen. Wanneer er nog steeds gele vlekken aanwezig zijn, doe dan een hoeveelheid azijn op de plek en wrijf de stof goed tegen elkaar. Even laten intrekken en nogmaals wassen.

Biotex

Iedereen kent natuurlijk het inweekmiddel Biotex. Dit zou je ook eigenlijk altijd in huis moeten hebben. Om zweetvlekken te lijf te gaan maak je van een kopje Biotex en wat water een stevige pasta. Wrijf de pasta op de transpiratievlekken en laat een half uurtje weken. Daarna gewoon in de wasmachine. Herhalen wanneer een keer niet werkt.

Transpireren

Om overtollige warmte kwijt te raken ga je transpireren. Het lichaam blijft zo op de juiste temperatuur. Sporten, warmte van de zon of angst en opwinding doet een mens zweten. Niet voor niets hoor je wel eens van iemand “Bij het zien van een enge film, brak het zweet me uit”.

Gemiddeld verliezen we als mens een halve tot 1 liter vocht per dag. Bij grote inspanningen, bijvoorbeeld het lopen van de marathon bij hoge temperaturen, kan je wel 7 liter vocht kwijtraken. Er zijn ook mensen die abnormaal veel zweten, dit heet hyperhidrose. De oorzaak is meestal niet bekend maar het is een bijzondere lastige kwaal. Er bestaan goede behandelingen die het zweten echt kunnen verminderen.

Tips verwijderen transpiratievlekken

Azijn is wel het beste middel om vlekken te voorkomen en te verwijderen. Ben je iemand die veel zweet, doe dan bij voorbaat al wat azijn uit een sprayflesje op de plekken. Dit is meestal in het okselgebied. Zo voorkom je lelijke vlekken.

Ook een glansspoelmiddel kan helpen om vlekken te verwijderen. Spuit een kleine hoeveelheid op de vlek en deponeer het kledingstuk in de wasmachine.

Insmeren met Sunlightzeep is ook een methode waar je succes mee kunt hebben. Nachtje laten intrekken en vervolgens in de wasmachine.

Krijg je de gelige vlek niet direct weg, herhaal dan de methode waar je voor gekozen had. Wat ook nog wel eens wil helpen, hang het kledingstuk in de zon. De zon verbleekt gele vlekken in witte kleding.