Hoe lang gaat een wasmachine mee

Hoe lang gaat een wasmachine mee

Wanneer je je beddengoed en kleding wil wassen, is het verstandig een deugdelijke wasmachine aan te schaffen. Vroeger werd veel met de hand gewassen, maar tegenwoordig is de wasmachine toch een gebruiksartikel wat bijna in elk huishouden aanwezig is. Textiel wordt door middel van wentelen in water en vloeibaar wasmiddel in de machine gereinigd. Een wasmachine is een elektrisch apparaat waar een groot aantal programma’s kunnen worden gebruikt. Elk wasproces is weer anders. Zo is er een 95 graden programma voor de witte was (kookwas) en een 60 graden programma voor de bonte was. Tegenwoordig wordt veel wasgoed op 30 of 40 graden gewassen. Dit is prima om het milieu te sparen maar is het altijd wel zo goed voor de machine?

Op lage temperaturen wassen

Het energieverbruik wordt duidelijk lager wanneer je vaak op 40 graden wast. Met een 30 graden was kun je zelfs nog de helft energie besparen ten opzichte van een was op 40 graden. Het loont dus wel om dat te doen. Vooral kleding die eigenlijk niet echt vies is, maar gewoon even een frisse wasbeurt nodig heeft, is een 30 gradenwasje prima!

95 Graden wasje

Het is prima om de wasmachine, een paar keer per maand, een 95 graden was te laten draaien. Dit voorkomt vetluis en kalkaanslag. Bij goed onderhoud gaat je machine jaren mee. Vetluis kan zich gaan nestelen in de machine met als resultaat dat je wasgoed onfris gaat ruiken. Gebruik je af en toe een heet wasprogramma, dan verdwijnen huidschilfers, haren en lichaamsvetten gemakkelijker. Dit is ook om je wasmachine langer te behouden. Draai ook eens een programma samen met wat soda, je machine wordt er blinkend schoon van!

Een wasmachine is best wel een investering voor langere tijd. Het is daarom zinvol de juiste keus te maken. Kies wat bij jou en je gezin past. Zo doe je langer met je wasmachine. Heb je bijvoorbeeld een groot gezin, kies dan ook voor een exemplaar waar veel wasgoed in kan. Dit is weer niks voor een eenpersoonshuishouden..

Voorlader

De voorlader is de bekendste wasmachine. Deze wasmachines zijn leverbaar voor een vulgewicht van 5 kilo tot en met 12 kilo. De grote vulopening zit aan de voorzijde en heeft een breedte van 60 cm. Je kunt een voorlader aanschaffen welke is voorzien van vier schokbrekers. Door deze schokbrekers is er minder kans op trillingen. Daardoor gaat de machine langer mee.

Bovenlader

Schaf je een bovenlader aan, dan zit de opening om in – en uit te laden aan de bovenzijde. Prettig, want je hoeft niet te bukken. De trommel wordt afgesloten met een deksel. Ook is de bovenlader smaller dan een voorlader. Heb je rugklachten of wil je deze voorkomen, dan is de bovenlader de juiste keus.

Wasdroogcombinaties

Dit is een wasmachine, die én kan wassen én daarna de was droogt. Wanneer je niet zoveel ruimte hebt is dit een prima oplossing. Een praktische machine. Wanneer je de wasmachine vult met het maximale gewicht kan er non-stop worden gewassen en gedroogd. Schaf een bekend A-merk aan dan heb je minder kans op storingen en in het bezit van goede kwaliteit. Een nadeel is, dat je eerst de was moet drogen vóórdat er een nieuwe was in kan. Het kost meer tijd om veel wasgoed te wassen en te drogen.

Inbouwwasmachine

Heb je ruimte in je keuken om een wasmachine te integreren? Kies dan voor een inbouwmodel. Dit is altijd een voorlader maar vaak wel met een minder grote trommel. Voor kleine gezinnen die de wasmachine niet in het zicht willen is dit een mooie optie.

Hoe lang gaat je wasmachine mee?

Het hangt af van een heleboel factoren hoe lang je wasmachine meegaat. De gemiddelde wasmachine gaat ongeveer 10 jaar mee. Topmerkmachines hebben een levensduur van 15 tot 20 jaar. Onderhoud speelt een rol en ook de aantal keren dat je wast. Was je één keer in de week dan zal je wasmachine langer meegaan dan wanneer je drie maal per dag wast.

Kwaliteit

Het merk bepaalt bij een wasmachine de kwaliteit. En daarmee ook de levensduur. Zeer goede kwaliteitswasmachines als Bosch, Samsung en Miele hebben een zeer goede kwaliteit en gaan ondanks intensief gebruik lang mee. Er moet echter bij gezegd worden dat de wasmachines van tegenwoordig bijna allemaal van topkwaliteit zijn. Er bestaan eigenlijk geen slechte wasmachines meer. Dat was een jaar of 10 geleden wel even anders.

Wasbeurten

Een gemiddelde wasmachine zou probleemloos zo’n 3000 wasbeurten moeten kunnen draaien. Er zijn natuurlijk uitschieters zoals het merk Miele. Deze wordt ingeschat op 5000 wasbeurten. Dat zou een levensduur van zo’n 15 jaar zijn.

Verleng de levensduur!

Wanneer je je wasmachine lang wil gebruiken, is het verstandig om te kijken wat de gemiddeld aantal wasbeurten per merk is. Dit is natuurlijk maar een indicatie maar is toch belangrijk om in ogenschouw te nemen. De gemiddelde levensduur gaat omhoog door niet een al te goedkoop exemplaar aan te schaffen. Prijs en merk hebben zeker invloed op de levensduur. Natuurlijk is het regelmatig reinigen een must. Doe je dit niet dan heb je kans op verstoppingen en kalkaanslag. Een aantal tips om van je wasmachine zolang mogelijk gebruik te maken vindt je hieronder.

  • Zorg in ieder geval dat je wasmachine geen halve belading heeft. Draai géén kleine wasje of er moet een speciaal programma aanwezig zijn.
  • Reinigen van de wasmachine is erg belangrijk voor de levensduur. Maak dus regelmatig van binnen én van buiten schoon.
  • Om op een duurzame manier een wasmachine te reinigen kun je in plaats van wasverzachter, azijn gebruiken als naspoeling. Azijn heeft niet alleen een positief effect op de wasmachine, maar tevens verdwijnen hardnekkige viezigheden uit kleding. Doe je dit één keer op de vijf wasbeurten dan houd je de wasmachine schoon.
  • Af en toe een programma draaien met soda zorgt voor een blinkende machine. Doe dit met een zo heet mogelijk programma. Door de hitte en de soda weken vet- en vuilresten los. Ook schimmels worden verwijderd.
  • De wasmachine moet in ieder geval waterpas staan. Is dit niet zo dan zal tijdens het centrifugeren de machine gaan trillen en stuiteren. Dit kan voor beschadigingen zorgen.
  • Wil je géén verstoppingen, dan is het noodzakelijk om elke 5 jaar de afvoerslang te vervangen.