Heermoes bestrijden

Heermoes bestrijden

Heermoes…één van de meest hardnekkige onkruiden om te verwijderen uit je tuin. Heb je eenmaal heermoes ( paardenstaart) in je tuin dan is het superlastig om er vanaf te komen. Deze plant hoort bij de paardenstaartfamilie en wordt ook wel akkerpaardenstaart genoemd. Een zeer halsstarrig onkruid wat je hele tuin kan overnemen. Door sporen wordt dit onkruid verspreid. Op open grond lukt het om voort te planten. De wortelstokken gaan diep de grond in en vormen horizontale vertakkingen. Voor je het weet heb je dus een heermoesplaag in je tuin.

Heermoes komt voor in koude en gematigde streken op het noordelijk halfrond. Voordat de moderne planten verschenen was heermoes een plant welke de aarde domineerde. Er waren tientallen meters hoge bomen die de huidige steenkoollagen vormden. Een echte overlever die sinds de tijd van de dinosauriërs al aanwezig is. Zelfs op zwaar vervuilde grond kan de heermoesplant overleven. Deze plant zal de laatste zijn die verdwijnt.

De paardenstaart is voor sommige buurtplanten giftig. Bepaalde grassoorten kunnen niet ontkiemen in de nabijheid van deze plant.

Lastig te bestrijden

Deze onkruidplant is lastig te beteugelen. Dit komt omdat de wortelstokken meterslang de grond ingaan. En ook door de vele vertakkingen in horizontale lijnen. Wanneer je deze plant gaat schoffelen zullen de wortelstokken in kleine stukjes breken. Deze kunnen, wanneer je ze niet opruimt, weer nieuwe uitlopers zorgen. Handmatig of mechanisch verwijderen is dus niet te doen. Ook bij het gebruik van vele chemicaliën zal de heermoes zelden het loodje leggen.

Schaduw en dichte beplanting

Waar de heermoes niet tegen kan is dichte beplanting en schaduw. Dit is een manier om deze onkruidplant onder controle te houden. Heermoes houdt van voedingsarme, zure grond die vochtig is. Wanneer je dus flink gaat bemesten en je voegt kalk toe aan de grond, dan zal de heermoesplant verzwakken en misschien wel dood gaan. Wanneer je dus veel heermoes in de tuin hebt, is de grond niet erg vruchtbaar. De diepe wortels zijn in staat om voeding uit de diepere lagen te halen. Heermoes simpelweg afknippen en laten liggen. Bemest de tuin met biologische mest. Dit zal het proces versnellen om heermoes te onderdrukken.

Oerplanten

Fossiele resten hebben aangetoond dat 400 miljoen jaar geleden de heermoesplant al actief was op onze aarde. Deze taaie en stugge plant heeft meterslange wortels. Wanneer heermoes in je tuin naar boven komt, betekent dit dat er een laag gehalte aan mineralen aanwezig is en de grond dus verarmd is. Erg vervuilde grond is zeker gebaat bij heermoeskruid. De wortels zullen de grond reinigen van alle vervuiling.

Geneeskrachtig?

Er zijn mensen die heermoes gebruiken als geneeskrachtige plant. Jonge heermoesscheuten zien er uit als asperges en kunnen ook zo gegeten worden. Echter…je kunt er maar een beperkte hoeveelheid van eten. En je moet er zeker verstand van hebben want er zijn soorten die giftig zijn.

Heermoes heeft een versterkend effect op spieren, kraakbeen, botten, pezen en bindweefsel. Wordt ingezet om pijn te verlichten bij het herstellen van botbreuken. Ook peesontstekingen, slijtage aan de tussenwervels en osteoporose kan gebaat zijn bij het nuttigen van heermoes.

Zelf heermoes bestrijden kan altijd worden geprobeerd. Er zijn een aantal mogelijkheden die je kunt uittesten. Azijn, kalk en zout zijn  goedkoop en niet ingewikkeld. Heermoes is een hardnekkig onkruid en wanneer je het probeert uit te trekken breekt het snel af. Dus dat vooral niet doen. Kleine stukjes kunnen namelijk zo weer uitlopen en nieuwe planten gaan vormen.

Zout gebruiken of toch azijn… 

Paardenstaart of heermoes heeft een hekel aan zout. Tussen de tegels kan heermoes opkomen, dus strooi zout in de voegen. Je moet wel een beetje doorzettingsvermogen hebben met dit onkruid. Na één keer is het nog niet verdwenen. Vaak gaan proberen en volhouden. Ook kalk en azijn zijn mogelijkheden om heermoes te bestrijden. Door kalk te strooien wordt de grond kalkrijker en heermoes zal verdwijnen. Azijn is voor veel planten giftig. Wanneer je heermoes gaat bestrijden met azijn, doe dit dan alleen wanneer er verder geen groene planten aanwezig zijn rondom de heermoesplanten. Zij kunnen namelijk ook het loodje leggen.

Begin in het vroege voorjaar!

Heermoes bestrijden kost veel tijd en energie. Vooral tussen de tegels geeft dit veel werk. De wortels van de heermoes zitten namelijk horizontaal onder de tegels en hier kom je niet gemakkelijk bij. Begin in ieder geval zo vroeg mogelijk in het jaar.

Ben je van plan je tuin te gaan renoveren, kies dan voor grote tegels. En gebruik een ruime hoeveelheid voegzand. Brand met een gasbrander of kokend water de heermoesplanten en wortels weg. Ook kan strooizout worden gebruikt om heermoes te voorkomen en uit de weg te ruimen. Natuurlijk kan worden overgegaan op chemische middelen. Dit is echter heel slecht voor het milieu en ook gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Denk hier dus goed over na om te gaan gebruiken.

Heermoes extract

Heermoes is een plant die al miljoenen jaren oud is en boordevol zit met stoffen waar we ons voordeel mee moeten doen. O.a.  silicium is een stof die veelvuldig in deze onkruidsoort is waargenomen. Het zorgt voor behoud van een mooie, volle haardos en sterke nagels. Ook wordt een bijdrage geleverd aan een gezonde huid. Een natuurlijke rustgever die goed is voor hart en bloedvaten en een positieve invloed heeft op de lever. Dit extract kan dus een goede aanvulling zijn op een gezonde voeding. Heb je heermoes in je tuin waargenomen dan is het zaak om dit te bestrijden met de juiste middelen.

Hardnekkig onkruid

Hardnekkig onkruid als heermoes, distels, zevenblad en brandnetels kan met de juiste artikelen goed worden bestreden. Onkruidbestrijding Hardnekkig heeft de juiste ingrediënten om onkruid te lijf te gaan. De werkzame stof: 93 g/l 2,4-D en resp. 103,6 g/l Triclopyr, zijn uiterst doeltreffend tegen onkruid.

Deze onkruidbestrijder werkt niet tegen bepaalde grassoorten maar is wel prima om heermoes en distels te lijf te gaan. Heeft een zeer krachtig effect en zorgt voor een snelle werking om bepaalde onkruidsoorten weg te vagen.

Houd dit middel weg bij huisdieren en kinderen en vermijd oogcontact.