Hars verwijderen uit kleding

Hars verwijderen uit kleding

Het komt jammergenoeg vaker voor dan we willen. Je hebt een mooie wandeling gemaakt door de natuur en bij thuiskomst zie je dat er een harsvlek zit in jouw kleding. De vlek voelt plakkerig aan en is niet gemakkelijk met een doekje weg te vegen. Heel vervelend, want hars is lastig uit je kleding te krijgen zonder de stof te beschadigen of aan te tasten. Lees verder om erachter te komen hoe je deze hars uit je kleding kunt verwijderen en het veel kan dragen tijdens jouw volgende boswandeling.

Waarom is hars verwijderen uit jouw kleding zo lastig?

Je herkent hars aan de taaie en kleverige substantie die je vooral tegenkomt in naaldbomen. Deze bomen produceren hars op plekken waar de bast van de boom beschadigd is. Ze produceren dit bijvoorbeeld om zichzelf te beschermen tegen virussen en ongedierte. Hars is dus heel nuttig voor bomen en daarnaast wordt het ook veel in de industrie gebruikt. Wanneer je hars op je kleding krijgt is dit echter heel erg vervelend. Verse hars kun je makkelijk uitsmeren en wanneer deze opgedroogd is hecht het aan de vezels van jouw kleding. Daarom is het verwijderen van hars uit je kleding heel erg lastig.

Met HG simpel hars uit kleding verwijderen

Als je hars makkelijk uit je kleding wil verwijderen dan is HG vlekweg 3 jouw redding. Dit middel is speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van vlekken in textiel door kaarsvet, teer en hars. Je kunt het veilig gebruiken op textiel en verwijdert hars op een effectieve manier. Volg de volgende stappen uit om zonder problemen harsvlekken uit jouw kleding te halen:

  • Probeer eerst een klein stukje van de stof om de kleurechtheid te testen.
  • Haal zo veel mogelijk van de restjes van de vlek.
  • Vul een schaaltje met HG vlekweg 3 en laat het deel met de harsvlek hierin.
  • Wrijf na het weken de stof op stof en spoel het goed uit met water.
  • Laat de vlek 10 tot 15 minuten inwerken.
  • Herhaal de handeling en laat de vlek eventueel langer inwerken.
  • Laat HG vlekweg 3 niet indrogen.
  • Leg bij kleinere vlekken het kledingstuk op een absorberende ondergrond en dep met een in HG vlekweg 3 gedrenkte doek.
  • Spoel het kledingstuk uit met warm water.

5 tips voor het verwijderen van verse en opgedroogde hars uit kleding

De makkelijkste manier om hars uit je kleding te verwijderen is door HG vlekweg 3 te gebruiken. Er zijn echter ook een aantal alternatieve manieren om dit te doen. Denk er daarbij wel aan dat deze manieren niet altijd even goed werken en dat je ook de stof van je kleding kan beschadigen of verkleuren.

1. Heet water

Verwarm wat water tot net onder het kookpunt en vul een kopje of bakje hiermee. Laat alleen de vlek een tijdje hierin weken en haal vervolgens de vlek voorzichtig weg met een spons of borstel. Het is belangrijk om alleen de vlek te behandelen omdat het hete water ervoor kan zorgen dan je kledingstuk krimpt.

2. Vriezer

Om hars uit je kleding te verwijderen kun je ook gebruik maken van je vriezer. Leg het kledingstuk in de vriezer en wacht tot het bevroren is. Je kunt de hars vervolgens met een mesje voorzichtig verwijderen. Je kan ook blokjes ijs gebruiken of de harsvlek te bevriezen.

3. Alcohol

Hars lost op in alcohol waardoor je deze dus ook goed kunt gebruiken voor het verwijderen van harsvlekken in jouw kleding. Gebruik hiervoor een katoenen doek die je in alcohol laat drenken. Wrijf de doek met alcohol over de vlek en was het kledingstuk vervolgens om de hars verder te verwijderen.

4. Afwasmiddel

Gebruik een tandenborstel met daarop wat afwasmiddel om de harsvlek in te smeren en laat het kledingstuk vervolgens een half uur liggen. Stop het kledingstuk na het inwerken in de wasmachine en was deze op een zo hoog mogelijke temperatuur. Als de vlek nog niet weg is herhaal je het proces voordat het kledingstuk opgedroogd is.

5. Waspoeder en amonia

Meng in een bakje wat waspoeder met een eetlepel water tot een papje en breng dit aan op de vlek aan. Laat het papje een half uur intrekken en doe daarna een scheut ammonia op de vlek. Was het vervolgens op een zo hoog mogelijke temperatuur om de hars uit jouw kledingstuk te verwijderen.

Hoe krijg ik hars uit kleding die wit is?

Heb jij een harsvlek in bijvoorbeeld jouw favoriete witte jurkje? Je kan voor witte kleding ook wat sterkere middelen gebruiken zoals chloor of aceton. Beide middelen gebruik je door deze aan te brengen op een wattenstaafje en daarmee de harsvlek in te smeren. De vlek zou na een tijdje moeten verdwijnen. Houd er rekening mee dat deze middelen de huid kunnen irriteren en textiel kunnen laten verkleuren.

Harsvlekken zijn dus lastig uit jouw kleding te halen omdat hars een taaie en kleverige substantie heeft die aan de vezels van jouw kleding blijft zitten. Voor het makkelijk verwijderen van deze vlekken gebruik je HG vlekweg 3. Ben je op zoek naar een huis, tuin en keukenmiddeltje kun je gebruik maken van je vriezer, heet water, alcohol, afwasmiddel, waspoeder en amonia. Doe dit echter allemaal voorzichtig zodat je de stof of kleur van jouw kledingstuk niet beschadigd.