Hars van auto verwijderen

Hars van auto verwijderen

Hars op je auto is voor iedere automobilist een vervelende ervaring. Het beste is om je auto niet onder bijvoorbeeld dennenbomen, lindes of esdoorns te parkeren. Kan dit niet worden voorkomen, gebruik dan een afdekhoes. Wat ook belangrijk is, de auto steeds goed in de was zetten. Hars heeft moeite om aan een glad oppervlak te hechten. Het glijdt er als het ware sneller vanaf en zal gemakkelijker te verwijderen zijn.

Hars wat een tijdje op je auto zit, zal helemaal uitgehard zijn. Dit is vooral erg lastig om te verwijderen. Dus ontdek je hars op je auto, ga dan zo snel mogelijk aan de gang om te verwijderen. Verse hars kun je proberen om met een zachte doek of spons, wat lauwwarm water en autoshampoo weg te werken. Gebruik in ieder geval nóóit een schuursponsje. Dit veroorzaakt krassen op de lak. Probeer ook niet al te krachtig met een spons of doek de vlek te bewerken.

Hoe verwijder je hars

Er zijn een aantal middelen die kunnen helpen om hars van je auto te verwijderen. Het een zal sneller en gemakkelijker werken, dan het ander. Bedenk ook dat een donkergekleurde auto, zoals zwart of donkerblauw eerder krassen etc. vertoont, dan een lichtgekleurd model. Ga dus in alle gevallen voorzichtig te werk.

Hieronder vindt je een aantal middeltjes die iedereen wel in huis heeft. Er zijn echter ook professionele middelen in de handel die garanderen dat je een harsvlek kunt verwijderen.

 

Hieronder vindt je een aantal middeltjes die iedereen wel in huis heeft. Er zijn echter ook professionele middelen in de handel die garanderen dat je een harsvlek kunt verwijderen (zie hierboven). Kijk wat voor jou het beste zou kunnen werken.

Middelen om hars te verwijderen

Terpentine

Wanneer je met terpentine aan de gang gaat, probeer dit dan eerst uit op een plekje op je auto wat niet opvalt. Terpentine is een verfverdunner waar stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Probeer de stoffen in ieder geval niet in te ademen. Ben je gevoelig voor eczeem kijk dan uit met dit middel. Draag handschoenen!

Verdun de terpentine en breng met een zachte doek aan op de harsplek. Nadat de hars is verwijderd is het belangrijk de plek goed met schoon water na te spoelen.

Nagellakremover

Nagellakremover bevat stoffen als aceton en ethyl acetaat. Dit zijn oplosmiddelen die hars kunnen laten oplossen en doen verdwijnen. Breng aan met een zachte doek en haal snel de hars weg. Daarna kun je de plek nog een keer behandelen met autowas.

Bakboter

Bak of braadboter wordt gebruikt om vlees in te braden of een eitje in te bakken. Het is echter ook, door de olie die het bevat, geschikt om hars te verwijderen. De harsvlek moet worden ingesmeerd met de boter. Laat dit een kwartiertje intrekken. Door de olie laat het hars los en kun je het snel wegvegen. Dan goed afspoelen met schoon water.

Spiritus

Spiritus kan prima worden gebruikt om hars van de auto te verwijderen. Eerst op een onopvallend plekje uitproberen. Spiritus is een snel ontvlambaar product waar alcohol aan is toegevoegd. Best weg een agressief middeltje om te gebruiken. Kan is sommige gevallen zorgen voor een blauwe waas. Vandaar dat je eerst een onopvallend plekje moet uitproberen. Met een spons of doekje behandel je de harsplek, waarna je goed naspoelt met water.

Olijfolie

Net als het verwijderen van harsvlekken met bakboter, kan dit ook met olijfolie en slaolie. Gewoon de vlek insmeren met de olie en 15 minuten laten intrekken. Daarna met een doekje verwijderen.