Haarborstel schoonmaken

Haarborstel schoonmaken

Vooral mensen met een flinke haardos zullen in het bezit zijn van een haarborstel. Met een gewone kam kan natuurlijk ook wel je haar in model worden gebracht, maar een haarborstel is voor een volle bos haar de beste optie. Haarborstels zijn er in verschillende soorten en maten. Voor elk haartype is de juiste borstel verkrijgbaar.

De juiste borstel voor het juiste haartype

Een haarborstel is een onmisbaar onderdeel van haarverzorging. Probeer in een goede haarborstel te investeren en je hebt er jaren plezier van. Zorg dat je voor jou haarstructuur de juiste borstel aanschaft. Voor elk haartype krijg je dan het gewenste effect.

Welk resultaat wil je voor je haar?

Ontklitten

De juiste borstel om je haar te ontklitten is de paddle brush, looper brush, pneumatische borstel of de detangler brush. Vóórdat je je haar gaat wassen is het verstandig te gaan ontklitten en het zo glad mogelijk te borstelen. Doe je dit op pas gewassen, dus nat haar, dan zal dit sneller beschadigen en afbreken.

Haarborstel schoonmaken 1

Paddle brush

Een borstel die het meest geschikt is voor lang haar. Een grote hoekige borstel met nylon pennetjes met een bolletje bovenop. Beweegt flexibel mee. Het haar zal niet snel afbreken. De bolletjes stimuleren de hoofdhuid.

Haarborstel schoonmaken 2

Looper brush

Is geschikt voor het ontklitten  van extensions en pruiken. Kenmerkend zijn de lusjes i.p.v.de pennetjes of haren. Je kunt op een zachte manier doorde extensions borstelen. Kan eventueel ook gewoon worden gebruikt voor lang haar.

Haarborstel schoonmaken 3

Pneumatische borstel

Geschikt voor lang en kort haar. Het kleinere oppervlak maakt ook het borstelen van kort haar mogelijk.

Detangler brush

Ideaal voor elke haarlengte. Vooral een goed hulpmiddel om krullend haar te ontklitten. Dik en weerbarstig haar vaart er wel bij. Meestal een kunststof borstel

Krullen en volume

Om je haar op vakkundige manier te stylen, zijn er een aantal borstels in omloop, die jou hier prima mee kunnen helpen.

Haarborstel schoonmaken 4

Föhnborstel

Prima geschikt voor gekruld, vol haar. De cilindervormige kop heeft openingen waar pennen of haren uitsteken. De warmte wordt optimaal verspreid door de keramische kop. Het heeft een anti-statisch effect. Levert een mooie coupe op.

Toupeerborstel

Kan worden gebruikt om half- tot lang haar te touperen. Door deze borstel wordt meer volume gecreëerd. De borstel is lang, plat en smal. Nylon of zwijnenhaar worden gebruikt om het haar tegen te kammen en extra volume te verkrijgen. Toupeer niet al te vaak je haar. Het breekt snel af en wordt snel beschadigd.

Haarborstel schoonmaken 5

Styling borstel

De styling borstel is er voor gemaakt om het haar op de juiste manier in model te brengen. Een stylingborstel is voor lang, kort of halflang haar een uitkomstwanneer je je haar top gestyled wil hebben.

Vent brush

Het perfecte hulpmiddel om je haar meer volume te geven. Kan worden gebruikt voor kort of halflang haar. Is de meest geschikte borstel om te gebruiken tijdens het föhnen. Pennetjes staan ver uit elkaar en zorgen voor het liften van je haar. Wanneer je deze borstel gebruikt zal je haar sneller drogen.

Onderhoud en reiniging haarborstels

Het is verstandig om ééns per maand je haarborstels te reinigen. Vooral wanneer je veel gebruik maakt van haarverzorgingsproducten om te stylen is dit verstandig.

Azijn

Eén van de manieren om haren en vuil te verwijderen is het gebruik van azijn. Probeer zoveel mogelijk losse haren en viezigheid te verwijderen uit de borstel. Ikzelf doe dit met een wat grovere kam. Leg daarna de borstel in een bakje pure schoonmaakazijn te weken. Doe dit ongeveer een uurtje. Daarna met lauwwarm water goed uitspoelen en afdrogen met een handdoek. Je kunt tegelijkertijd ook je kam schoonmaken. De kam en borstel zijn weer helemaal up-to-date om je kapsel mee te verzorgen.

Soda of ammoniak

Deze 2 producten zorgen er voor dat alle bacteriën in je borstel worden gedood en afgevoerd. Eerst de losse haren en vuil verwijderen met bijvoorbeeld een potlood of schuifspeld. Een dun en lang voorwerp is het beste.

Doe wat warm water in een emmer samen met een scheut ammoniak of een paar eetlepels soda. Een paar uur laten weken en het laatste vuil wegschrobben met een tandenborstel. Dan nadrogen in het zonnetje of met een handdoek droogwrijven.

Houten borstel

Een houten borstel is wat kwetsbaarder dan een kunststof product. Toch moet ook deze borstel geregeld worden schoongemaakt. Dit gaat als volgt;

  • Spoel de borstel eerst met warm water schoon.
  • Doe een paar druppels shampoo op de pennetjes en wrijf voorzichtig schoon.
  • Weer uitspoelen en goed uitschudden
  • Rustig laten drogen.
  • Nóóit een houten borstel helemaal onder water laten weken, daar wordt het hout erg lelijk van.

Haarborstel schoonmaken 6

Varkenshaar

Een varkensharen borstel moet zéker regelmatig worden gereinigd omdat deze viezigheid en talg aantrekt. Zorg dat het houten handvat niet te lang in aanraking komt met water. Eerst de losse haren verwijderen. Dit kan overigens ook met een pincet. Gebruik shampoo of zeep om de viezigheid te lijf te gaan. Uitspoelen onder de kraan en aan de lucht laten drogen. Eventueel insprayen met een desinfecterend middeltje.

Haarborstel vervangen

Aan alles komt een end…dus ook aan de haarborstel die je dagelijks gebruikt. Merk je dat de haren of pennetjes gaan loslaten en de knopje die op de pennetjes zitten verdwijnen, dan is het tijd voor een nieuwe haarborstel. Het ligt er een beetje aan hoe intensief je een haarborstel gebruikt.

Normaal gesproken, bij dagelijks gebruik, zal de borstel ééns in de 6 maanden of jaar moeten worden vervangen. Regelmatig schoonmaken zorgt er voor dat de levensduur wordt verlengd.