Gourmetten zonder stank en stankoverlast

Gourmetten zonder stank en stankoverlast

De tijd van gourmetten breekt in het najaar tijdens de koudere dagen weer aan. Het is dan ook erg gezellig om samen met je gezin  en/of vrienden rondom de tafel te zitten en te genieten van een lekker etentje.

Tijdens een gourmetavondje ben je lekker bezig. Gesprekken blijven daardoor luchtig. Pijnlijke stiltes en discussies komen tijdens het gourmetten bijna niet voor. Daarom zijn wij Nederlanders ook zo verknocht aan het bakken en braden in de kleine pannetjes. Het is gewoon een gezellige bezigheid. Om gezelligheid vooral hoog te houden en conflicten uit de weg te gaan is een gourmetavondje dé manier om een leuke avond te creëren.

Gemakkelijk

Wanneer je met vrienden thuis wilt dineren komt daar best veel voor kijken. Je moet recepten verzamelen en bedenken wat lekker is om te eten. Gourmetten is daarentegen super makkelijk en vereist amper denkwerk. Zeker wanneer je gebruik maakt van de kant en klare gourmetpakketten die tegenwoordig in bij elke supermarkt en slager te krijgen zijn.

Tijdens de feestdagen in december komt gourmetten goed van pas. Het is feestelijk, je kunt eten wat je wilt en het is geschikt voor volwassenen en kinderen. Vooral de kids vinden gourmetten superleuk. Het scheelt ook voor de gastvrouw enorm veel stress. Er is voor ieder persoon wel wat lekkers te bereiden. Ben je vegetariër? Gourmetten kan prima met groentes. Een lekker sausje erbij en klaar ben je.

Doe maar gewoon..

Nederlanders hebben snel iets van, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Alle lagen van de bevolking houden van een avondje gourmetten en ervaren dit als lekker eten en drinken. Er is echter één nadeel aan gourmetten binnenshuis. Het stinkt!

Oplossingen

Tegenwoordig zijn er echter heel veel oplossingen te bedenken, die stank tijdens en na het gourmetten kunnen verhelpen.

Hoe kun je gourmetlucht zoveel mogelijk voorkomen

Wanneer je gaat gourmetten bak je eigenlijk zonder afzuigkap. Toch kan het zinvol zijn om tijdens je gourmetavondje een afzuigkap zachtjes te laten draaien. Vooral wanneer je een open keuken hebt, kan dit helpen om minder stankoverlast te krijgen. Nog een goede tip is het verwijderen van je gordijnen. Textiel heeft namelijk de gewoonte om vettige walmen op te nemen. Dus verwijderen is een optie. Je kunt natuurlijk ook direct na je gourmetavondje de gordijnen uitwassen. Dit is echter, vooral bij vele meters gordijn, een enorme klus.

Raampje open

Het is natuurlijk ook aan te raden om een raampje open te zetten. Ook wanneer het vrij fris is buiten, zal een open raam veel van de stank verdrijven.

Azijn

Azijn is voor heel veel klussen inzetbaar. Iedereen heeft toch wel een flesje schoonmaakazijn in huis? Tijdens het gourmetten is het verstandig om een pannetje water met een flinke scheut azijn op het fornuis te zetten. Verwarm de vloeistof heel langzaam en wanneer het kookt zet je de pan op een laag vuurtje. Azijn neutraliseert, dus vieze luchtjes worden niet meer waargenomen. Een handig en probaat middel.

Outfit

Zorg er na je etentje voor dat je outfit wordt uitgewassen. De lucht dringt door in je kleding. Als je na het eten nog afspraken hebt is een goede tip om je kleding in de was te gooien en iets schoons aan te trekken.

Gourmetluchtjes verwijderen

Het is natuurlijk prima om tijdens het bakken en braden de hierboven staande tips te realiseren. Echter…er blijft altijd wel wat van de gourmetluchtjes hangen. Het eerste wat je moet doen om zoveel mogelijk walmen te verwijderen is het gourmetstel uit het interieur te verwijderen. Zet deze desnoods buiten neer om af te koelen. Daarna de pannetjes in de vaatwasser of afwassen met de hand. Ook is het belangrijk om het gourmetstel zonder de pannetjes te ontvetten. Het is prettig wanneer de volgende gourmetavond is aangebroken, met een schoon gourmetstel te beginnen. Hieronder vindt je een aantal tips die nare luchtjes doen verdwijnen.

  • Azijn of brandspiritus

Evenals azijn neutraliseert brandspiritus nare luchtjes. Azijn kun je met water verwarmen. Doe dit echter nóóit met brandspiritus. Brandspiritus zet je de nacht na het eten in een kommetje in de ruimte waar je hebt gegourmet. De spiritus lucht zal de onaangename geur doen neutraliseren.

  • Gemalen koffie

Zet gemalen koffie in de ruimte met de gourmetstank. Deze koffie zal de vette lucht absorberen. De gemalen koffie is daarna niet meer goed om er nog koffie mee te zetten. Gewoon weggooien!

  • Geurkaarsen en wasverzachter

Een scheut wasverzachter in een pannetje water op laten warmen. Er ontstaat een heerlijke geur. Wanneer het water tegen de kook aan is zet je het vuur uit. Heb je geurkaarsen in huis? Wanneer je deze aansteekt komt er net als bij het verwarmen van wasverzachter met water, een heerlijke geur vrij. Dit verdoezelt de vieze luchtjes.

  • De geur van appeltaart

Wil je in plaats van bakluchtjes de geur van appeltaart in je huis? Zet een pannetje water op het vuur met een ruime hoeveelheid kaneel. Zachtjes laten koken en het is alsof je appeltaart hebt gebakken.

  • Laurier

Ga je vis bakken, frituren, fonduen of gourmetten? Verjaag de vieze baklucht door 1 of 2 gedroogde laurierblaadjes te laten verbranden in een schaaltje. En weg is de penetrante geur!

Reukloos gourmetten

Reukloos gourmetten is helaas niet mogelijk. Of je moet met je gourmetstelletje onder de afzuigkap gaan zitten….Zorg er in ieder geval voor dat de baklucht niet je slaapkamer bereikt. Gewoon alle deuren dichthouden. Geurstokjes, wierook en citrusvruchtensap in een pannetje laten verdampen.., alles is oké, zolang de vieze bakwalm maar verdwijnt.

Alternatief

Heb je geen zin in een nare bakgeur in huis? Probeer dan eens een winter gourmet. Heerlijk buiten bakken zonder dat je last hebt van nare luchtjes. Vuurkorfje aan en gaan met die banaan! Wanneer je gasten hebt moet je wel even laten weten dat de gourmetavond buiten zal plaatsvinden. Dus warme jassen aan. Leuk om de boel op te fleuren met lichtjes en kaarsen. En het belangrijkste is dat je huis helemaal schoon blijft en fris blijft ruiken!