Gordijnen wassen

Gordijnen wassen

Waarom zelf reinigen?

Veel gezinnen, waar overgordijnen voor de ramen hangen, zullen deze laten reinigen in een stomerij. Echter…daar zit een prijskaartje aan. Per vierkante meter betaal je al snel 10 euro. Misschien is het daarom verstandig om zelf aan de slag te gaan. Gordijnen hoef je echt niet elk half jaar te wassen. Zo ééns in de twee jaar zou voldoende moeten zijn. In de meeste gezinnen wordt tegenwoordig niet meer in huis gerookt. Gebeurt dit echter wel, dan is het misschien verstandig om eerder de gordijnen in de machine te deponeren.

Die heerlijke geur!

Gordijnen wassen zorgt er voor dat de stof weer door en door schoon wordt. Tevens geurt je hele woonkamer naar het wasmiddel wat je hebt gebruikt. Gordijnen wassen voorkomt huisstofmijt en is daarom hygiënisch. Het is wel zo, dat hoe meer je gordijnen wast, hoe eerder ze verslijten. Met in-betweens en vitrage zal je dit niet zo snel merken maar overgordijnen kunnen sneller verkleuren en dunner worden.

Voordelen over-gordijnen

Wanneer je niet gewend bent aan gordijnen mis je ze ook niet. Heb je ze echter een keer aangeschaft, dan wil je ze ook niet meer missen. Met gordijnen wordt zo wie zo de gehele sfeer in je living bepaald. De kleur en de print en de dikte van de stof kunnen een huiskamer meer warmte en gezelligheid geven. Let bij aanschaf op de kleur, deze moet in ieder geval bij de rest van de inrichting passen.

Effecten

Er zijn een aantal effecten die gordijnen je interieur kunnen geven namelijk,

  • Een zwart gordijn heeft weer een heel ander effect dan bijvoorbeeld een wit gordijn. Met de juiste kleur bepaal je dus voor een groot gedeelte de  sfeer.
  • Door je gordijnen te sluiten bij fel zonlicht zullen je meubels beschermd worden tegen verschieten van kleur. Vooral wanneer de zon de gehele dag op je meubeltjes schijnt is het sluiten van de gordijnen een voordeel.
  • De isolerende werking van gordijnen zorgen voor besparing in de winter op de energiekosten. Zomers houden de gordijnen de warmte buitenshuis.
  • Dichte gordijnen geven jou en je gezin veel privacy wanneer je ze dicht doet. Nederland is echter een land waar men de gordijnen vaak open laat. Het is zeker, voor het besparen van energie, een pré om ze in de winter dicht te doen. Het is juist prettig om de buitenwereld even lekker buiten te sluiten en je interieur te beschermen tegen nieuwsgierige blikken.
  • Gordijnen zorgen voor een donkere (slaap)kamer. Wel zo prettig wanneer je vroeg wil gaan slapen en het in de zomermaanden nog zo lang licht is…
  • Wanneer je de gordijnen meteen onder het plafond ophangt geef je de woonkamer een chique uitstraling. Ook lijkt het alsof de ruimte groter is.
  • De akoestiek wordt door gordijnen veel beter. Hang je in plaats van gordijnen, rolgordijnen op dan zul je merken dat er meer galm in de ruimte te horen is.
  • Er zijn enorm veel prints en kleuren om uit te kiezen. Gordijnen hebben een klassieke uitstraling maar passen tegelijkertijd in een moderne inrichting. Het gaat er nu maar net om voor welke kleur en print je kiest. Ook de stof heeft een bepaalde uitstraling. Katoen oogt immers heel anders dan een velours gordijn.

Gordijnen wassen

Met de hand wassen

Het is zeker gemakkelijk om zelf gordijnen te wassen. Er zijn huisvrouwen die dit veel liever met de hand doen. Heb je echter zware overgordijnen dan heb je een flink bad nodig om de gordijnen in te weken. Gebruik een zacht wasmiddel en gebruik een ruime hoeveelheid water. Eerst weken en dan uitspoelen met veel koud water.

Wolwasprogramma

Ga je de gordijnen in de wasmachine wassen, gebruik dan het wolwasprogramma. Gebruik niet meer dan 40 ml. wasmiddel welke geschikt is voor de fijne was. Het wolwasprogramma zal een temperatuur hebben van 30 graden. Nóóit een hogere temperatuur gebruiken. Goed naspoelen en kort centrifugeren. Heb je in-between gordijnen dan kunnen deze vochtig worden opgehangen. Strijken is dan overbodig!

1 à 2 Maal per jaar

Om huisstofmijt te voorkomen is 1 tot 2 keer per jaar wassen voldoende. Vindt je het te veel moeite om de haakjes er allemaal af te halen, zorg er dan voor dat je een gevouwen gordijn in de wasmachine deponeert met de haakjes naar binnen. Wacht niet jaren met het wassen van je gordijnen, maar doe dit met regelmaat!

Temperatuur

Bedenk altijd dat raambekleding zo koud mogelijk moet worden behandeld. Sommige wasmachines hebben een wasprogramma wat speciaal is voor gordijnen. Kies altijd, ook al zegt het label iets anders, een wasprogramma op 20 of 30 graden. Katoenen en linnen gordijnen kunnen, door te warm wassen, met 4% krimpen.

Waszakken 

Het is verstandig om waszakken te gebruiken. Door gordijnen los in de machine te laten draaien kunnen haakjes er voor zorgen dat er gaatjes en laddertjes ontstaan in de stof. Een wolwasprogramma wiegt als het ware de was. In een waszak laten wiegen voorkomt problemen.

Geen droger gebruiken

Gebruik geen droger voor je overgordijnen. Deze kunnen door de hitte gaan kreuken en krimpen.

Honden- en kattenhaar

Ik heb zelf een koud programma op mijn droger en gebruik deze dus wel om hondenharen te laten verdwijnen. Hondenhaar verdwijnt in het filter van de droogtrommel. Onze hond zit dagelijks tegen mijn in-betweens gordijnen en deze zitten dus altijd vol met haren. Door de droger op de koude stand te laten draaien worden de haren weggeblazen. Tevens gebruik ik, voordat de gordijnen in de wasmachine worden gewassen, een kledingroller op de plekken waar de meeste haren aanwezig zijn.

Door op deze manier mijn gordijnen te wassen en te drogen zijn ze weer fris en helder.