Glasplaat ovendeur schoonmaken

Glasplaat ovendeur schoonmaken

Iedere mens houdt van een glimmende, schone keuken. Het is de plek waar je kookt, bakt en soms ook frituurt. De oven is meestal het middelpunt van de keuken en zal bijna ieder dag worden gebruikt. Deze moet er dan ook aantrekkelijk uitzien. En dat geld vooral ook voor de glazen plaat wat in de ovendeur zit. Deze hoort schoon te zijn zonder vieze bruine spikkels en aangekoekt vet. Wanneer je de ovendeur iedere dag even met een schoon sopdoekje zou afnemen en nawrijven met een badstof doekje is er niets aan de hand Echter…veel mensen hebben weinig tijd en laten deze schoonmaakwerkzaamheden een beetje op hun beloop. Met als gevolg dat de ovendeur er steeds smoezeliger uit gaat zien. Tóch hoeft het niet zo moeilijk te zijn om iedere dag tegen een schone, spiegelende ovendeur aan te kijken.

Schoonmaakmethodes

Er zijn een aantal schoonmaakmethodes om dit karweitje binnen korte tijd op te knappen. Een ovenruit moet schoon zijn zodat je er doorheen kunt kijken en kunt zien hoe het er voor staat met je baksel. Heb je bijvoorbeeld veel vetspetters aan de binnenzijde, dan is een glaskrabbertje een ideaal stukje materiaal waar je wat aan hebt. Heb je het grootste gedeelte weg dan kan een kookplaatreiniger uitkomst bieden om de ruit weer doorzichtig te maken.

Maak draaiende bewegingen en zet daarbij een beetje kracht. Daarna vochtig afnemen en oppoetsen met een droog, zacht doekje.

Een aantal producten die prima kunnen worden gebruikt om de glasplaat weer stralend schoon te krijgen zijn soda, groene zeep, Dasty of een speciale ovenreiniger.

Oven af laten koelen

Voordat je aan de gang gaat met de ovendeur is het belangrijk om de oven af te laten koelen.

Ga je met groene zeep aan de gang? Smeer dan de zeep op het glas en laat dit een uurtje of 2 lekker intrekken. Ga dan de ovenruit afnemen met warm water en eventueel een schuursponsje. Pas echter op voor krassen! Afnemen met warm water en even oppoetsen met een zachte, droge doek.

Het is ook prettig om een ovenruit schoon te maken met zuiveringszout.

Maak een mengsel van dit zout met 0,10 liter water. Het mengsel aanbrengen op met warm water gepoetste glas en eventjes in laten weken. Dan reinigen met een doekje. De buitenzijde kan worden opgeboend door een paar druppels olijfolie op een doekje te sprenkelen en dit op de glazen ovendeur te wrijven. Het glas gaat er van glanzen en ziet er aantrekkelijk uit.

Ook azijn is een prima hulpmiddel om een glazen ovendeur te reinigen. Breng een ketel water aan de kook en vermeng dit met een glas azijn. Zet dit gedurende een half uurtje in een voorverwarmde oven. Er ontstaan stoom in de oven en dit zal hardnekkig vuil losweken. Niet alleen van de ovendeur maar ook in de oven zelf zal vuil loslaten. Wanneer de oven is afgekoeld kan met een sponsje hardnekkig vuil worden verwijderd. ga met een schoon vochtig doekje over het glas van de ovendeur. Nawrijven met een droge, zachte doek. Ook zullen vieze geurtjes door dit azijnstoombad helemaal verdwijnen!

Buitenzijde

Ook de buitenzijde van de ovendeur krijgt te maken met vettige vlekken. Deze zijn echter minder hardnekkig en met een eenvoudig sopje te verwijderen. Het glas altijd nawrijven met een droge doek.