Glas schoonmaken

Hoe glas schoonmaken als een echte professional?

Inleiding

Glas kan gemakkelijk vies en bekrast worden als het niet goed wordt onderhouden. Het schoonmaken van glazen oppervlakken kan een lastige klus zijn, vooral als je niet weet hoe je dit op de juiste manier moet doen. In dit artikel delen we enkele tips die je kunnen helpen bij het glas schoonmaken als een echte professional.

Wat heb je nodig om glas schoon te maken?

Voordat je begint met het schoonmaken van glazen oppervlakken, is het belangrijk om te weten welke materialen je nodig hebt. Hieronder staan enkele essentiële items die je nodig hebt om glas te reinigen:
– Microvezeldoek
– Schoonmaakmiddel (bij voorkeur een glasreiniger)
– Emmer met warm water
– Spons
– Raamwisser

Tips om glas op de juiste manier schoon te maken

Glas schoonmaken is geen rocket science, maar er zijn wel enkele dingen die je in gedachten moet houden om het op de juiste manier te doen. Hieronder vind je enkele handige tips die je kunnen helpen bij het schoonmaken van glazen oppervlakken:
1. Maak je de spons of doek eerst vochtig met (warm) water. Zo voorkom je krassen op het glasoppervlak.
2. Gebruik bijvoorbeeld een glasreiniger, in plaats van schoonmaakmiddelen die ammoniak bevatten. Deze kunnen het glas aantasten.
3. Werk van boven naar beneden tijdens het reinigen van het glas. Zo voorkom je dat er vuil naar beneden valt en het schonere oppervlak besmet.
4. Gebruik niet te veel water bij het schoonmaken van het glas.
5. Maak geen ronddraaiende bewegingen tijdens het schoonmaken om strepen te voorkomen.

Verschillende manieren om glas schoon te maken

Er zijn verschillende manieren om glas schoon te maken, afhankelijk van het type glasoppervlak en de mate van vuil. Hieronder staan enkele van de meest gebruikte methoden:
1. Gebruik van microvezeldoek met warm water – deze methode is geschikt voor licht vervuilde oppervlakken.
2. Gebruik van glasreiniger – spray de reiniger op het glas en veeg het af met een schone microvezeldoek.
3. Gebruik van azijn – meng azijn met warm water en gebruik dit om het glas schoon te maken.
4. Gebruik van krantenpapier – gebruik krantenpapier om het glasoppervlak schoon te maken en droog af te vegen.

Tips voor het schoonmaken van bijzondere glasoppervlakken

Niet alle glazen oppervlakken zijn hetzelfde en sommige vereisen speciale zorg. Hieronder vind je enkele tips voor het schoonmaken van bijzondere soorten glasoppervlakken:
1. Spiegel – gebruik geen water en gebruik in plaats daarvan een glasreiniger om de spiegel schoon te maken. Veeg het af met een microvezeldoek om strepen te voorkomen.
2. Douchedeur – gebruik een speciale douchedeur reiniger om strepen and kalk te voorkomen.
3. Autoruiten – gebruik glasreiniger om je autoruiten schoon te maken. Zorg ervoor dat het raamwisser rubber niet versleten is.

Conclusie

Glas schoonmaken kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. Of je nu een professional bent of gewoon een doe-het-zelver, houd deze tips in gedachten om je glazen oppervlakken schoon te houden zonder ze te bekrassen of te beschadigen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik mijn glazen oppervlakken schoonmaken?

Het is aan te raden om je glazen oppervlakken minstens eens per maand te reinigen. Houd bij veelvuldig gebruik frequentie en de mate van vuil in de gaten.

2. Kan ik mijn glazen oppervlakken schoonmaken met een droge doek?

Het is niet aan te raden om droge doeken voor de eerste spoelbeurt in combinatie met glazen oppervlakken te gebruiken. Het vocht maakt de doek vochtig, smeert het vuil over het oppervlak en krast het.

3. Hoe kan ik mijn glazen douchewanden vrijhouden van vlekken?

Als je wilt voorkomen dat je douchedeur wordt aangetast door vuil en vlekken, kun je overwegen om een waterafstotende spray te gebruiken na het schoonmaken van het oppervlak.

4. Kan ik azijn als alternatief gebruiken voor glasreiniger?

Azijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel en is perfect voor het reinigen van glazen oppervlakken. Gebruik het met warm water en veeg het af met en schone microvezeldoek.

5. Welke methode is het meest geschikt voor het schoonmaken van autoruiten?

Het is het beste om een glasreiniger te gebruiken en af te vegen met een in goede staat verkerende raamwisser. Gebruik voor de binnenkant van de autoruit een microvezeldoek.