Gember bewaren

Gember bewarenGember, is een specerij met een sterke en aangename smaak. Alhoewel niet iedereen gember lekker vindt, is het een populair specerij. Gember wordt gewonnen uit de wortel van de gemberplant. Het is een wereldwijd veelvoudig gebruikte specerij. Gember wordt gebruikt in onder anderen siroop, bier, Ginger ale (frisdrank), jam, gekonfijte gember en in thee. Wil je weten hoe je verse gember het beste kunt bewaren? Lees dan hieronder verder!


Hoe bewaar je verse gember het best?

Gember bewaar je het beste met schil en luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in een plastic zakje in de groentelade van je koelkast. Je kunt gember ook op die manier buiten de koelkast bewaren. Toch is het beter om gember in de groentelade van je koelkast te bewaren. Daar blijft de gember wat langer goed, dan buiten de koelkast. Je kunt de gember dan ongeveer drie weken bewaren. Dit geldt voor ongeschilde gember. Heb je de gember al geschild? Geen probleem, je kunt deze dan bewaren door het in een vloeistof te leggen zoals limoensap of rijstwijn. Dit kan overigens wel invloed hebben op de smaak van de gember! Je kunt daarom de gember beter in een bakje water in de koelkast bewaren, zo droogt de gember niet uit. Je moet het water in het bakje wel dagelijks verversen.


Gember invriezen

Gember kun je invriezen! Je kunt dit op verscheidene manieren doen:

  • gember in het geheel invriezen
  • gember in blokjes invriezen
  • geraspte gember invriezen

Wanneer je de gember in het geheel in gaat vriezen, je kunt gember eraf raspen voor gebruik en daarna gewoon weer terugleggen in de vriezer. Je kunt de gember ook vooraf helemaal raspen en als gemberrasp in de vriezer leggen. Je kunt de rasp het beste in kleine porties invriezen, zo kun je het makkelijker gebruiken. Wanneer de porties stuk voor stuk bevroren zijn, kun je ze samen in één bakje bewaren in de vriezer. Op die manier kun je de gember ongeveer zes maanden bewaren. Wanneer je gember in blokjes of plakjes invriest, kun je deze eenvoudig gebruiken in thee of door een warme maaltijd.

Het drogen van verse gember!

Verse gember langer bewaren? Dat kun je doen door gember te drogen! Je begint met het raspen van de gember. Vervolgens verdeel je het gemberrasp over bakpapier. De verspreide gember op het bakpapier leg je daarna voor minstens vier dagen in een koele en droge ruimte. Wanneer de gember goed droogt, kun je deze ongeveer een jaar bewaren. Gedroogde gember, is makkelijk te gebruiken bij verschillende recepten. Handig in gebruik en smaakvol. Let bij het drogen van de gember erop dat de droge koele ruimte, goed is geventileerd. Gedroogde gember kun je uitstekend bewaren in een potje en tussen je andere kruiden zetten. Je hebt van gember meestal maar weinig nodig, gedroogde gember is dus ideaal om te gebruiken. Het vergt iets van je geduld, maar het drogen van gember, is een praktische manier om gember langer te kunnen bewaren. Zeker de moeite waard om uit te proberen.


Bakje zand of pot om gember in te kweken

Gember groeit in de grond. Verse gember kun je in een bakje zand leggen, waar het eventueel verder kan groeien. Je kunt het bakje zand met gemberwortel het beste binnenshuis zetten. Het is een tropische plant en heeft een warm klimaat nodig. Bij het kopen van een gemberwortel, moet je er opletten dat je een onbeschadigde koopt. Het moet vinger vertakkingen hebben, het liefst met knopen en gember moet stevig aanvoelen. Nieuwe scheuten groeien vanuit de knopen van de gemberwortel. Let erop dat niet alle gemberwortels eetbaar zijn! Wil je er zeker van zijn dat je een eetbare gemberwortel koopt? Koop deze dan altijd in een supermarkt of groentewinkel.

Je kunt het bakje zand met gember het beste op een schaduwrijke warme plek zetten. Je kunt potgrond gebruiken, die je regelmatig bemest. Er zijn mensen die aanraden om de gember, voor het planten, eerst een nacht in water te laten weken. Dat is niet per se nodig, maar kun je overwegen om te doen. De gember plaats je in het midden van het bakje of pot. Je bedekt de gemberwortel met wat potgrond. Geef het vervolgens elke dag water, totdat er blaadjes aangroeien. De potgrond moet vochtig, maar niet te nat zijn. Op deze manier kweek jezelf gember en heb je verse gember altijd bij de hand.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>