Gekookte eieren bewaren

gekookte eieren bewarenHet bewaren van voedingsmiddelen doen we vaak zonder er te veel over na te denken. Voor sommige voedingsmiddelen kan dat niet zo veel kwaad, maar voor andere voedingsmiddelen is het is erg belangrijk dat ze op de correcte manier bewaard worden, om zo allerlei ziektes te voorkomen! Dit geldt voornamelijk voor verse producten zoals groenten en fruit, vlees en vis, maar zeker ook voor eieren! Over het bewaren van gekookte eieren bestaan er nog steeds veel misverstanden en daarom is het niet altijd duidelijk hoe(lang) we ze kunnen bewaren! Over het algemeen worden eieren op 3 verschillende manieren bewaard en hangt de houdbaarheid af van de manier waarop je ze bewaard!


Het bewaren van gekookte eieren die nog in de schaal zitten

Wanneer de eieren nog in de schaal zitten, kun je ze 4 dagen tot een week in de koelkast bewaren. Bederf gaat namelijk veel trager in de koelkast dan wanneer je ze gewoon op het aanrecht bewaard. Het is dus niet aangeraden om een gekookt ei buiten de koelkast te bewaren. Als je jouw eieren langer wilt bewaren dan 4 tot 7 dagen, dan is het beter om je gekookte eieren te pellen en ze onder te dompelen in een pot met water die je in de koelkast plaats!

Het bewaren van gekookte eieren zonder schaal

Ook eieren zonder schaal kan je het beste in de koelkast bewaren. De beste manier om dit te doen, is door ze in een kom met water te steken. Zorg er wel voor dat de eieren helemaal onder het water zitten. Om het beste resultaat te bereiken kan je het best dagelijks het water vervangen. Wacht ook niet te lang voor je ze in de koelkast steekt, want de bacteriën zullen zich buiten de koelkast snel verspreiden


Eieren in zuur inleggen

Als je op zoek bent naar een manier om je gekookte eieren nog langer te bewaren, dan is deze derde methode de beste methode voor je! Door je gekookte eieren in zuur in te leggen kan je de eieren tot maximum 3 maanden nadien bewaren. Hoe begin je daaraan?

Het inleggen van eieren is geen moeilijke taak, je moet enkel weten hoe het moet! Eerst zorg je ervoor dat de gekookte eieren in een grote glazen pot met deksel legt. Vervolgens breng je azijn aan de kook( inmaakazijn of azijn die minstens 5 procent azijnzuur bevat). Zorg ervoor dat je de azijn voldoende kruid wanneer deze aan de kook is, zo krijgen de gepekelde eieren extra smaak! Als laatste giet je de azijn over de eieren tot ze volledig bedekt zijn, pas als de eieren volledig afgekoeld zijn plaatst je het deksel weer op de pot.

Het inleg proces duurt een tijdje, de smaak van de kruiden en de azijn moeten nog volledig door het ei opgenomen worden. Wacht voor die reden een week of twee voor je de eitjes consumeert. Hoe langer je wacht hoe meer de azijn door de eieren opgenomen zal worden en hoe smaakvoller de eitjes zullen zijn!


Hoe kan je zien of je gekookt ei nog goed is?

Als je ondanks deze informatie nog steeds twijfelt of je gekookte eieren nog goed zijn of niet, dan zijn er nog een aantal dingen waarop je kunt letten!

Let op de geur! De geur verraadt veel, als uw gekookte eieren een onaangenaam geurtje verspreiden dan zijn ze hoogst waarschijnlijk slecht geworden.

Kijk of de dooier een mooie, gezonde kleur heeft! Wanneer je een ei doormidden snijdt en de dooier blauw-grijs verkleurd is, dan is dat ook een teken dat je de gekookte eieren beter weg kunt gooien!