Frituurpan schoonmaken

Frituurpan schoonmakenFrituren doen we allemaal wel eens. Het is makkelijk en vooral lekker. De frituurpan schoonmaken is een heel ander verhaal. De meeste frituurpannen zien er na een paar keer frituren niet meer uit. Er zijn genoeg verhalen van mensen die gewoon de pan weggooien en steeds een nieuwe kopen, omdat ze niet weten hoe ze een frituurpan nu op de juiste manier moeten schoonmaken. Of ze hebben er gewoonweg geen zin in. Dat is niet alleen zonde van je geld én van de pan, het is ook nog eens slecht voor het milieu. Het beste is om je frituurpan goed schoon te maken. Met deze handige trucs en weetjes kan iedere frituurpan nog jaren mee en is het helemaal geen gedoe om een frituurpan schoon te maken.


Benodigdheden: keukenpapier, afwasborstel/sponsje, schoonmaakhandschoenen, inweekreiniger, friteusereiniger of (baking)soda, vaatwastabletten, afwasmiddel, allesreiniger.

Schoonmaakduur: half uurtje tot een uur.
Tip: zet alvast een raam open voor eventuele oude bak luchtjes.

Frituurpan schoonmaken: de binnenkant

De verschillende schoonmaakmethodes voor de binnenkant van je frituurpan:

Vloeibaar frituurvet

Giet het oude vet in een lege frituurfles, bewaar daarom altijd je frituurfles. Met een trechter of met een oude limonadefles als trechter kun je het makkelijker weer terug gieten. Draai de dop erop en lever hem in bij de bekende inleverpunten.


Vast frituurvet

  • Kort aanzetten (30 seconden ongeveer) tot het los komt, je kunt dan makkelijker het vaste blok vet uit de pan halen.
  • Wacht tot de pan goed afgekoeld is en veeg daarna met keukenpapier de binnenkant schoon. Er zijn nu enkele manieren om de pan van binnen weer te laten stralen.

a) Met een vaatwastablet: vul de pan met heet water tot aan het maximumstreepje. Laat een half uurtje inweken. Spoel de pan daarna goed om. Je kunt in plaats van alleen heet water ook de pan een kwartier op 90 graden aanzetten met water en een vaatwastablet.

b) Inweekspray: Met speciale inweekspray voor ovens en frituurpannen kun je de binnenkant ook reinigen. Spray de binnenkant helemaal goed in en laat het een uur intrekken. Verwijder daarna alles met keukenpapier.

c) Friteusereiniger: werkt net zoals de inweekspray, maar is veelal duurder.


Frituurpan schoonmaken: de buitenkant

Met keukenpapier of een zachte spons kun je de buitenkant al goed schoonmaken, doordat de pan al warm is. Met een allesreiniger kun je de pan inspuiten of schoonmaken. Laat vijf minuten weken en maak het met een doek of keukenpapier schoon. Je pan ziet er aan de buitenkant weer blinkend en stralend uit. Het frituurmandje en (losse deksel) kun je trouwens altijd in de vaatwasser gooien. Heb je die niet, dan is een sopje met afwasmiddel ook goed genoeg. Afwasmiddel werkt ontvettend en is prima geschikt voor deze vette schoonmaakklus.

Daarna kun je de frituurpan goed nadrogen en weer vullen met vers frituurvet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>