Dolce Gusto ontkalken

Dolce Gusto ontkalken

De cupjes die je gebruikt voor je Dolce Gusto kosten 31 eurocent per stuk. Gebruik je niet originele cupjes dan ben je ongeveer 27 cent kwijt. Het is dus niet echt een grote besparing om een onbekend merk te gebruiken.

Lang plezier van je Dolce Gusto

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je Dolce Gusto, is ontkalken het toverwoord. Je behoud dan de optimale werking van dit apparaat. Er zijn verschillende middeltjes waarmee je de Gusto kunt ontkalken.

Ontkalken, hoe doe je dat?

Je hebt voordat je gaat ontkalken een opvangbakje nodig waar 1 liter water in kan. En natuurlijk een geschikt product om mee te ontkalken. Eccellente is zo’n product.

Altijd de gebruikte cup verwijderen en het lekbakje losklikken. Zet de opvangbak onder de koffieuitloop en zorg dat deze goed stabiel staat. Deze bak of kan is bedoeld om het vieze water op te vangen.

Apparaat aanzetten en wachten tot het groene lichtje niet meer knippert.

Nu de machine door laten lopen met water + ontkalker tot het reservoir helemaal leeg is. Daarna dit water nog een keertje in het water reservoir gieten en nogmaals door laten lopen.

Nadat je het reservoir hebt omgespoeld vul je deze met schoon water en laat je het apparaat met dit water doorspoelen. Alle restanten kalkdeeltjes en ontkalker zal verdwijnen. Doe dit desnoods nog een keer.

Je Dolce Gusto is klaar voor gebruik!

Durgol Dulce Gusto

Wanneer je deze ontkalker aanschaft krijg jetwee verpakkingen. Je kunt 2 x ontkalken. Deze ontkalker is zeer effectief, is echter wel aan de prijs.

Citroenzuur in poedervorm

Een milieuvriendelijke manier van ontkalken die ook nog is goedkoop is. Je gaat eigenlijk hetzelfde te werk als wanneer je ontkalkt met een ontkalker uit een flesje. Je hebt 50 gram citroenzuurpoeder nodig op 1 liter water.

Altijd 50 gram aanhouden op 1 liter water, dan gaat het altijd goed. Het is een veilige manier van ontkalken. Echter…altijd supergoed naspoelen anders krijgt je koffie een wat zure smaak. Door de plakkerigheidvan citroenzuur blijft al snel wat achter in het reservoir en ontstaat er echt een vies smaakje.

Géén azijn gebruiken

Er zijn mensen die denken dat je een koffiemachine gemakkelijk met schoonmaakazijn kunt ontkalken. Gebruik echter nooit geen schoonmaakazijn. Resten die achterblijven in je Gusto kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid. Ook natuurazijn die je over de salade of ander gerecht sprenkelt kan beter niet worden gebruikt om te ontkalken.

Hoe vaak ontkalken?

Gebruik je de koffiemachine meerdere keren per dag, dan is het verstandig om ééns per 3 à 4 maanden te ontkalken. Gebruik je het apparaat niet elke dag, dan is een keer per half jaar voldoende.

Het is ook belangrijk welke hardheid het water heeft in jou regio. Je kunt controleren op deze website welke hardheid het water in jou woongebied heeft.

Er zijn verder een aantal zaken die aangeven dat jou Dolce Gusto aan een ontkalkingsbeurt toe is. De koffie is lauw en de koffie loopt niet goed door. Maar ook;

  • Wanneer het indicatielampje oranje knippert.
  • Of wanneer de machine erg veel herrie maakt.
  • En wanneer er geen schuimlaagje op de koffie te zien is.