Courgette invriezen

courgette invriezenOm voedselverspilling tegen te gaan, is het invriezen van etenswaren een goede oplossing. Soms is er echter nogal wat onduidelijkheid over welk voedsel u nu wel en welke u nu niet kunt invriezen. En wanneer u eenmaal weet of u uw eten kunt invriezen, hoe werkt het invriezen nu precies? Is er een manier hoe u dit het beste kunt doen? Zijn er handige recepten wat u met het ingevroren eten kunt doen? Wij zullen u meer informatie en tips geven wat betreft het invriezen van groente en dan in dit geval specifiek het invriezen van een courgette.

Het invriezen van courgette

Om maar meteen antwoord te geven op de brandende vraag: ja, het is zeker mogelijk om courgette in te vriezen! Een courgette is één van de populairste groenten in Nederland en het kan zeker voorkomen dat u regelmatig wat van deze groente overhoudt. Dit kunnen losse stukjes zijn, maar ook in bijvoorbeeld een pastasaus is het zeker mogelijk om courgette in te vriezen. Het is natuurlijk zonde om de overgebleven stukjes courgette weg te gooien en daarom leggen wij u in dit artikel uit hoe u een courgette het beste kunt invriezen. Daarnaast geven wij nog wat tips wat u met de bevroren stukjes courgette kunt doen.

Stap voor stap invriezen van courgette

Voordat u de courgette in de vriezer stopt, is het belangrijk om deze eerst goed schoon te maken. Dit doet u onder de kraan, waarna u daarna de zaadlijsten uit de courgette snijdt. Het is niet nodig om de courgette te schillen, de schil van een courgette kunt u namelijk prima eten. Het is wel slim om de courgette alvast in stukjes te snijden en voordat u deze stukjes courgette in de vriezer stopt te blancheren. Met dit bedoelen wij dat u de courgette 1 minuut kookt en daarna 30 seconden afspoelt met koud water. Hierna kunt u de stukjes courgette in een ziplock zakje of plastic bakje stoppen en deze vervolgens in de vriezer zetten. En zo snel heeft u uw overgebleven courgette ingevroren!

Houdbaarheid van ingevroren courgette

Eenmaal ingevroren, hoeft u een tijdje niet om te kijken naar de courgette. Een courgette in de vriezer blijft ongeveer 9 tot 12 maanden goed in de vriezer.

Wat kunt u het beste doen met overgebleven courgette

Er zijn tientallen mogelijkheden om de bevroren courgette te gebruiken. Voordat u de courgette uit de diepvries haalt, is het belangrijk dat u weet wat u met de stukjes courgette wil doen. Als u bijvoorbeeld een lekkere, verse courgette soep wilt maken kunt u de courgette blokjes uit de vriezer halen en in de koelkast laten ontdooien. Zo zal de courgette een ietwat slappe structuur krijgen maar voor het maken van soep is dit geen enkel probleem. Als u een ander soort gerecht met de bevroren courgette wil maken, zoals bijvoorbeeld een pasta of ovenschotel, is het belangrijk dat u de courgette direct vanuit de vriezer in een hete pan opwarmt. Wat ook een leuke manier is om bevroren courgette te gebruiken, is om deze te verwerken in een smoothie. Ook nu kunt u de bevroren stukjes courgette gewoon uit de vriezer pakken en direct in de uw blender stoppen, mits uw blender geschikt is voor het verwerken van bevroren etenswaren. Het is lekker om dit te combineren met andere fruit en/of groente soorten, zoals banaan, appel en spinazie. Het is ook mogelijk om een aantal van deze in te vriezen, bijvoorbeeld de stukjes banaan. Zo heeft u binnen een handomdraai een heerlijke, verse smoothie op tafel staan!