Computerscherm schoonmaken

Een computerscherm kan behoorlijk stoffig worden na verloop van tijd. Het maakt niet uit hoeveel tijd je besteedt aan het schoonmaken van je kantoor of werkruimte, het scherm van je computer blijft een bron van ergernis als het vuil is. Hoe kun je nu op de juiste manier je computerscherm schoonmaken? Hieronder geven we je enkele tips.

Zet je computer uit voordat je begint met schoonmaken

Het is altijd beter om eerst je computer uit te zetten voordat je het scherm schoonmaakt. Dit voorkomt namelijk dat er stroom door het scherm loopt en het scherm beschadigd kan raken. Het is ook veiliger om de schermen schoon te maken zonder dat er stroom op staat.

Gebruik zachte materialen

Om je computerscherm schoon te maken, moet je zachte materialen gebruiken. Anders loop je namelijk het risico dat je het scherm beschadigt. Gebruik bijvoorbeeld een microvezeldoekje of een zachte doek om het scherm schoon te maken.

Gebruik de juiste schoonmaakproducten

Het is belangrijk dat je de juiste schoonmaakproducten gebruikt bij het schoonmaken van je computerscherm. Er zijn veel verschillende producten beschikbaar, maar niet allemaal zijn ze geschikt voor het schoonmaken van computerschermen. Gebruik bijvoorbeeld nooit ammoniak, alcohol of andere schadelijke stoffen.

Maak het schermgrondig schoon

Wanneer je het scherm schoonmaakt, moet je doorgaans beginnen met het verwijderen van stof. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een stofdoekje om het stof weg te vegen, voordat je begint met het schoonmaken van het scherm zelf. Maak daarna het scherm grondig schoon met een microvezeldoekje en een geschikt schoonmaakmiddel.

Let op bij het schoonmaken van touchscreens

Als je een touchscreen hebt, moet je bij het schoonmaken extra oppassen. Gebruik bijvoorbeeld geen water of andere vloeistoffen om het scherm schoon te maken, omdat dit het touchscreen kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan speciale schoonmaakdoekjes die speciaal zijn ontworpen voor het schoonmaken van touchscreens.

Reinig de behuizing en het toetsenbord ook

Als je toch bezig bent, is het de moeite waard om ook de behuizing en het toetsenbord van je computer schoon te maken. Gebruik hiervoor dezelfde zachte doek en schoonmaakmiddelen die je voor het scherm hebt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je computer er niet alleen schoner, maar ook professioneler uitziet.

Voorkom vlekken op het scherm

Het is verstandig om altijd voorzichtig te zijn met het gebruik van de computer. Zorg ervoor dat er geen vlekken op het scherm komen door bijvoorbeeld geen eten of drinken in de buurt van de computer te gebruiken. Het is ook aan te raden om je handen te wassen voordat je met de computer gaat werken om te voorkomen dat er vlekken ontstaan.

Gebruik een schermbeveiliging

Een schermbeveiliging kan je computerscherm beschermen tegen stof en vuil. Het zorgt er ook voor dat het scherm er fris en schoon uitziet. Door een schermbeveiliging te gebruiken, hoef je het scherm minder vaak schoon te maken.

Gebruik geen papieren handdoeken of keukenrol

Het is belangrijk dat je geen papieren handdoeken of keukenrol gebruikt om je computerscherm schoon te maken. Deze materialen zijn te ruw en kunnen het scherm bekrassen.

Vermijd het gebruik van zeep

Zeep kan de gevoelige componenten van je computerscherm beschadigen en het scherm vettig achterlaten na het schoonmaken. Gebruik dus geen zeep of andere reinigingsmiddelen die niet bedoeld zijn voor elektronica.

Gebruik gedestilleerd water

Als je water moet gebruiken om je computerscherm schoon te maken, gebruik dan gedestilleerd water. Dit is water dat in een fabriek is gefilterd om er alle onzuiverheden uit te halen. Gedestilleerd water zal het scherm niet beschadigen en laat geen vlekken achter.

Maak het scherm regelmatig schoon

Het is belangrijk om je computerscherm regelmatig schoon te maken. Hierdoor voorkom je dat het scherm te vies wordt en voorkom je dat er permanente vlekken op het scherm ontstaan.

Laat het scherm drogen voor je het weer aanzet

Laat je computerscherm enige tijd drogen nadat je het hebt schoongemaakt voordat je het weer aanzet. Op deze manier voorkom je dat er vocht achterblijft op het scherm.

Werk in een schone omgeving

Het is ook belangrijk om in een schone omgeving te werken om te voorkomen dat je computerscherm te vies wordt. Zorg ervoor dat je je werkruimte regelmatig schoonmaakt en dat er geen vuil op het scherm terechtkomt.

Gebruik een beschermhoes

Om te voorkomen dat het scherm beschadigd raakt, kun je een beschermhoes gebruiken. Dit beschermt het scherm tegen stof, vuil en krassen.

Schakel een professional in indien nodig

Als je twijfelt over hoe je het scherm van je computer moet schoonmaken, schakel dan een professional in. Zij weten precies hoe ze het scherm moeten schoonmaken zonder het te beschadigen.

Conclusie

Het is belangrijk om je computerscherm regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat het te vies wordt en permanent wordt beschadigd. Zorg ervoor dat je zachte materialen gebruikt en gebruik de juiste schoonmaakproducten. Gebruik ook geen papieren handdoeken of keukenrol en vermijd het gebruik van zeep. Gebruik gedestilleerd water en laat het scherm drogen voordat je het weer aanzet. Als je twijfelt, schakel dan een professional in.

Veelgestelde vragen

1. Hoe maak ik mijn computerscherm grondig schoon?
A: Het is belangrijk om eerst stof te verwijderen met een zachte borstel of een stofdoekje. Maak het scherm vervolgens schoon met een microvezeldoekje en een geschikt schoonmaakmiddel.

2. Kan ik zeep gebruiken om mijn computerscherm schoon te maken?
A: Nee, het gebruik van zeep kan de gevoelige componenten van je computerscherm beschadigen en het scherm vettig achterlaten.

3. Wat is het beste om te gebruiken om mijn computerscherm schoon te maken?
A: Gebruik zachte materialen, zoals een microvezeldoekje, en de juiste schoonmaakproducten voor elektronica. Gebruik gedestilleerd water om het scherm te reinigen.

4. Hoe vaak moet ik mijn computerscherm schoonmaken?
A: Het is belangrijk om je computerscherm regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat het te vies wordt en permanent wordt beschadigd.

5. Moet ik een professional raadplegen als ik niet zeker weet hoe ik mijn computerscherm moet schoonmaken?
A: Ja, als je twijfelt over hoe je het scherm van je computer moet schoonmaken, schakel dan een professional in. Zij weten precies hoe ze het scherm moeten schoonmaken zonder het te beschadigen.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik mijn computerscherm grondig schoon?

Het is belangrijk om eerst stof te verwijderen met een zachte borstel of een stofdoekje. Maak het scherm vervolgens schoon met een microvezeldoekje en een geschikt schoonmaakmiddel.

Kan ik zeep gebruiken om mijn computerscherm schoon te maken?

Nee, het gebruik van zeep kan de gevoelige componenten van je computerscherm beschadigen en het scherm vettig achterlaten.

Wat is het beste om te gebruiken om mijn computerscherm schoon te maken?

Gebruik zachte materialen, zoals een microvezeldoekje, en de juiste schoonmaakproducten voor elektronica. Gebruik gedestilleerd water om het scherm te reinigen.

Hoe vaak moet ik mijn computerscherm schoonmaken?

Het is belangrijk om je computerscherm regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat het te vies wordt en permanent wordt beschadigd.

Moet ik een professional raadplegen als ik niet zeker weet hoe ik mijn computerscherm moet schoonmaken?

Ja, als je twijfelt over hoe je het scherm van je computer moet schoonmaken, schakel dan een professional in. Zij weten precies hoe ze het scherm moeten schoonmaken zonder het te beschadigen.