Combi oven schoonmaken

Combi oven schoonmaken

Wat is een combi oven

De combi oven heeft in vergelijking met een gewone standaardoven ook nog een magnetronfunctie. Je kunt met deze oven ook etenswaren ontdooien of gewoon eventjes opwarmen. Kant- en klaar maaltijden, restjes en diepvriesgroentes zijn met een combi oven gemakkelijk te bereiden. Een combi oven is alleen verkrijgbaar als inbouwoven. Een vrijstaande oven heeft dus nooit een magnetronfunctie.

Het voordeel van een combi oven is dat je maar één apparaat in de keuken nodig hebt. Het bespaard ruimte en energie. Het is goedkoper omdat je één apparaat aanschaft. Gebruik je een gewone oven en een magnetron dan heb je dus twee aankopen moeten doen. Het is dus goedkoper, omdat je maar eenmaal aanschaft.

Conclusie

Wanneer je dus veel de oven gebruikt voor bijvoorbeeld het creëren van ovenschotels of appeltaarten en je warmt regelmatig een maaltijd op of ontdooi je regelmatig vlees of diepvriesgroente? Dan is een combi oven een prima keus. Vooral wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken is een combi oven een goede aankoop. Ook omdat deze alleen kan worden aangeschaft wanneer deze kan worden ingebouwd.

Combi oven schoonmaken

Er zijn verschillende manieren om je combi oven te reinigen. De combi oven is onze redder op drukke werkdagen. Soms lukt het bakken of verwarmen gewoon niet. Er ontploft iets en er stroomt tomatenpuree of nog erger klinkklaar vet door de oven. Dit brand direct in en geeft vieze donkere vlekken. Het is natuurlijk slim om deze vetvlekken direct te verwijderen. Echter wanneer je een druk leven hebt schiet dit er nog wel is bij in. Probeer in ieder geval de vieze tomatenmassa te verwijderen, voordat je een nieuw product in de oven zet. Hieronder vindt je een aantal tips die stuk voor stuk goed zijn om een vette oven schoon te krijgen.

Soda

Wanneer je combi oven er uitziet als een slagveld, dan is een simpele eetlepel soda dé oplossing!

Doe in een ovenvaste schaal een laagje heet water en voeg één of twee eetlepels soda toe. Verwarm de oven eerst voor en plaats daarna het sodawater in de oven. Laat even staan om het stoom door de oven te laten trekken. Veeg daarna met een schoonmaakdoek de wanden en bodem schoon. Soda heeft een ontvettende werking. Vet laat dan ook snel los. Deze methode kan regelmatig worden gedaan om aangekoekt vet te voorkomen.

Wanneer de viezigheid nog niet helemaal is verwijderd, herhaal dan deze handeling. Wel aan het einde van de schoonmaakklus de oven met een vochtige, schone doek nabehandelen.

Citroen

Citroen is ook zo’n product wat heel goed kan worden gebruikt om een combi oven te reinigen. Vul hiervoor een ovenvaste schaal met water. Verwarm de oven even voor. Intussen pers je een citroen uit en vermeng je het sap met het water. Zet de schaal in de oven en laat de combi op vol vermogen draaien. De werking is ongeveer gelijk aan de sodabehandeling. Het vuil weekt los en je kunt het gemakkelijk met een doekje verwijderen.

Azijn

Last van ingebrand vet? Plaats een hittebestendige schaal met wat azijn in een hete oven van ongeveer 200 graden. Schakel na verloop van tijd de oven uit en laat de ovendeur een paar uur dicht zitten. De aangekoekte etensresten kunnen daarna prima met een doekje of keukenpapier worden verwijderd.

Baking soda poeder

Baking soda poeder kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Doe in het geval van een vette oven wat van dit poeder op een vochtig doekje en maak de oven hiermee schoon. Laat een half uurtje intrekken en neem de binnenzijde af met een schoon doekje of spons. Goed laten drogen. Wanneer de bakplaat ook vies is, strooi hier dan ook wat poeder op en neem net als de oven na 30 minuten af met een schoongespoeld doekje.

Zeer vieze, vette oven

Smeer de hardnekkige vlekken in met groene zeep. Giet in een ovenschaal kokend water en een flinke scheut ammoniak. Schaal in de oven zetten en een paar uurtjes laten dampen. Vetresten zullen loslaten en kunnen met een schone doek worden verwijderd. Desnoods een aantal keren herhalen. Het nadeel van deze methode is de lucht van de ammoniak. Deze kan een poosje in de oven blijven hangen. Spoel dan ook goed na met schoon water en laat de ovendeur een nachtje openstaan.

Dasty

Dasty is een echt, goed schoonmaakproduct. Zeker wanneer de oven erg vies is. Het is echter niet heel goed voor het milieu. Het is raadzaam dit product niet veelvuldig te gebruiken. Alleen wanneer de oven met bovenstaande middeltjes niet schoon wordt kan Dasty uitkomst bieden. Gebruik de gele variant van Dasty en spuit de oven in. Verwarm eerst even voor op 60 graden, spuit in en laat 10 tot 15 minuten inwerken. Goed daarna schoonmaken met helder water en een schoonmaakdoekje.

De ovenbodem

Wil je graag steeds een schone ovenbodem? Leg dan voordat je gaat bakken aluminiumfolie of bakpapier op de bodem. Dit voorkomt dat eventueel vet in de bodem trekt en een vieze zwart vlek geeft. Is de bodem al niet meer zo schoon, giet dan een kwart liter water plus een scheut afwasmiddel op de bodem en laat de oven op 60 graden een uurtje draaien. Vuil weekt daardoor los. Dit komt door de hete damp en het afwasmiddel. Daarna goed schoonmaken!

Hoe vaak combi oven reinigen?

Wanneer je vaak uit eten gaat of kant en klare maaltijden besteld, dan heeft schoonmaken minder tijd nodig. Wanneer je bijvoorbeeld vier keer per week eten klaarmaakt in de oven is schoonmaken echt af en toe nodig. Maak je dus weinig gebruik van de oven? Dan is eenmaal per 3 maanden prima. Gebruik je de oven heel vaak, een aantal keren per week,  dan is een maandelijkse schoonmaakbeurt echt een pré.