Colbert wassen

Er gaat niets boven het gevoel van een goed passend colbert. Als je dan eindelijk het perfecte exemplaar gevonden hebt, wil je natuurlijk dat het er altijd goed uitziet. Maar hoe was je een colbert eigenlijk op de juiste manier? In dit artikel geven wij je tips en tricks voor het wassen van jouw geliefde colbert.

Do: Kijk naar het label voor wasinstructies

Elke colbert is anders, dus ook de manier waarop je het moet wassen. Bekijk het label in de kraag van je jasje om te zien wat de beste wasmethode is. Hierop staat vaak aangegeven of het colbert in de wasmachine of handwas moet worden gewassen en op welke temperatuur.

Handwas

Bij een handwas gebruik je het beste koud of lauw water. Vul een grote emmer of gootsteen met water en voeg iets toe zodat het water gaat schuimen. Was het colbert voorzichtig met de hand, maar zorg ervoor dat je het niet te ruw behandelt.

Don’t: Stop je colbert in de droger

Een colbert drogen in de droger is een van de grootste fouten die je kunt maken bij het wassen van een colbert. De droger kan ervoor zorgen dat het jasje krimpt of zelfs beschadigt raakt. Hang het jasje liever op om te drogen.

Hang het jasje op om te drogen

Hang het jasje op een hanger op om te drogen. Doe dit niet buiten in de zon, want dat kan de kleur van het jasje aantasten. Laat het jasje opdrogen in een ruimte waar er wat luchtstroom is, zoals bijvoorbeeld een badkamer met een open raam.

Do: Reinig je colbert regelmatig

Het is belangrijk om je colbert regelmatig te reinigen om te voorkomen dat zich vuil gaat opbouwen en het kledingstuk gaat ruiken. Ook al draag je het jasje maar af en toe, het is toch verstandig om het minstens één keer per seizoen te wassen.

Laat het colbert professioneel reinigen

Als je niet zeker weet hoe je een colbert moet wassen, ga dan naar een professionele stomerij om je jasje te laten reinigen. Zij hebben de ervaring en de juiste apparatuur om de klus te klaren en ervoor te zorgen dat jouw colbert er weer als nieuw uitziet.

Don’t: Wrijf hard op vlekken in

Als er een vlek op je colbert zit, wrijf er dan niet te hard op in. Dit kan de stof beschadigen en de vlek alleen maar erger maken.

Dep de vlek voorzichtig weg

Dep de vlek voorzichtig weg met een schone doek. Gebruik warm water en eventueel een speciale vlekkenverwijderaar. Ga voorzichtig en zorgvuldig te werk, zodat je de stof niet beschadigt.

Do: Bewaar je colbert op de juiste manier

Als je jouw colbert niet draagt, bewaar het dan op de juiste manier. Hang het jasje in een kledinghoes in je kast om stof en vuil te vermijden.

Maak je kledinghoes regelmatig schoon

Het is belangrijk om je kledinghoes regelmatig schoon te maken en te luchten om vieze geurtjes te voorkomen. Haal je colbert er af en toe even uit om te luchten en om te voorkomen dat er vouwen in het jasje ontstaan.

Conclusie

Het is belangrijk om je colbert regelmatig te wassen en te onderhouden om ervoor te zorgen dat het er altijd mooi uitziet. Let goed op de wasinstructies en vermijd de droger. Als je niet zeker weet hoe je je colbert moet wassen, ga dan naar een professionele stomerij. Door op de juiste manier met je colbert om te gaan, kun je ervoor zorgen dat je jasje nog jarenlang mee gaat.

Veelgestelde vragen

1. Kun je een colbert beter laten stomen in plaats van wassen?
Ja, een colbert kan beter worden gestoomd in plaats van gewassen. Bij stomen wordt er geen water gebruikt, waardoor de stof minder snel beschadigd raakt.

2. Kan ik een colbert in de wasmachine wassen met gewoon wasmiddel?
Hoewel sommige colberts in de wasmachine kunnen worden gewassen, is het altijd verstandig om het label te bekijken en het jasje zo te wassen zoals is aangegeven. Gebruik geen gewoon wasmiddel, maar een mild wasmiddel dat geschikt is voor wol of zijde.

3. Mag ik een colbert strijken?
Ja, een colbert mag worden gestreken. Zorg er wel voor dat je de stoomfunctie gebruikt en strijk op een lage temperatuur om beschadiging te voorkomen.

4. Moet ik een colbert vaak laten reinigen?
Als je jouw colbert regelmatig draagt, is het verstandig om het minstens één keer per seizoen te laten reinigen. Zo voorkom je dat er vuil of geurtjes in de stof gaan zitten.

5. Hoe moet ik mijn colbert opbergen tijdens de zomer/winter?
Je kunt je colbert het beste opbergen in een kledinghoes in een kledingkast. Zorg ervoor dat je het jasje af en toe even lucht en dat de hoes schoon is om te voorkomen dat er vuil of vieze geurtjes in de stof trekken.