Chocoladevlek verwijderen

Chocoladevlek verwijderen

Chocolade…mmmm.. hemelse modder, wordt het ook wel genoemd. Mensen zijn er soms aan verslaafd. Er zitten inderdaad stofjes in chocolade, die verslavend kunnen werken. Chocolade wekt een positief gevoel op. Het aroma, de smaak en de structuur, associëren met een fijn gevoel. Kies jij voor chocola, maar wil je wel gezond eten, kies dan chocolade in zijn puurste vorm. Een pure tablet chocola bevat de minste calorieën, heeft antioxidanten en flavonoïden, welke een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten. Voor een gunstig effect is 10 gram pure chocola per dag voldoende.

85% 

Een gehalte van 85% wordt als gezond aangemerkt. Hoewel…een fabrikant van chocolade mag nooit zijn product als een gezondheidsproduct aan prijzen. Het beste voor je lichaam is rauwe chocola, of te wel rauwe cacaopoeder. Bij het branden van cacaobonen wordt namelijk de helft van de antioxidanten verbrand.

Verslaving

Chocolade is natuurlijk heerlijk om af en toe van te genieten. Het wordt wat anders wanneer je zomaar 2 repen naar binnen propt. Heb je ontdekt dat chocolade een verslavende werking op jou heeft, neem dan de volgende punten in ogenschouw.

  • Probeer voor jezelf een limiet aan te geven. Stel jezelf een voorwaarde…eet bijvoorbeeld niet meer dan twee blokjes chocolade. Beter voor de lijn en wanneer je aan het afvallen bent kun je toch genieten van chocolade, al zijn het maar twee blokjes..
  • Wanneer je een chocoladecraving krijgt, ga dan iets anders doen, een wandeling maken bijvoorbeeld.
  • Vervang die lekkere chocolade ook is voor een portie fruit.

Vormen van chocolade

Chocola wordt in vele vormen en maten verkocht. Het zijn niet enkel die heerlijke chocoladerepen, maar ook chocoladetaart en wat te denken van die romige chocolademousse en vla…De meeste mensen genieten van chocola en dit product wordt dan ook veelvuldig cadeau gedaan en gegeten tijdens Kerst, Pasen, Moederdag, Sinterklaas enz.enz. Chocolade-eitjes met Pasen en chocoladeletters met Sinterklaas.

Met Pasen bijvoorbeeld eten we gemiddeld zo’n 47 chocolade eitjes per persoon.

Europa

Europa is het werelddeel waar de meeste chocolade wordt gegeten. Zwitserland gaat voorop met 11.4 kg. chocolade per persoon per jaar. Dat is ook niet zo vreemd…Zwitserland is het land waar oorspronkelijk de Nestlé chocolade vandaan komt. Duitsland en Engeland kunnen er ook wat van qua chocolade eten. In deze landen genieten mensen van ruim 9 kilogram per persoon per jaar.

Nederland doet het wat minder met 4,5 kilo chocola per persoon per jaar.

Vlekken

Omdat er zoveel chocola op deze wereld wordt gegeten, is het ook niet zo gek dat er nog wel eens een chocoladevlek op een kledingstuk zit. Denk alleen maar is aan een chocolade-ijsje wat door een kindje van 2 jaar wordt verorberd. Altijd vlekken!

En wat te denken van een stuk chocoladetaart wat pardoes van je vork op je nieuwe witte broek terechtkomt…horror!!

Vlekken

Elke vlek die je op kleding krijgt is vervelend. Maar een chocoladevlek is echt iets wat je absoluut niet wil.

Witte kleding

Oke, je hebt je mooie witte bloes voorzien van een chocoladevlek. Die chocolademousse was ook zo lekker…Je denkt dat je de bloes meteen wel in de prullenbak kunt deponeren. Maar wacht hier nog eventjes mee. Probeer eerst eens onderstaande tips.

  • Trek je bloes zo snel mogelijk uit en spoel de vlek direct uit met lauw water.
  • Vlek insmeren met een vloeibaar wasmiddel.
  • Even laten intrekken en uitspoelen onder stromend water.
  • Daarna het kledingstuk in de wasmachine.

Speeksel of spuug

Spuug is een probaat middel om chocoladevlekken te verwijderen. Speeksel bevat enzymen die zetmeel afbreken. Sabbelen op een chocoladevlek is een prima manier om je kleding schoon te krijgen.

Je kunt ook de vlek insmeren met spuug en lichtjes inwrijven. Vervolgens uitspoelen met lauw water en in de wasmachine wassen.

Chocolademelk

Ook een heerlijk tijdverdrijf…chocolademelk drinken. Warme chocomel in de wintermaanden en koud in de zomer. Helaas heb je, wanneer er wordt gemorst, snel een lelijke vlek. Vooral kinderen kunnen er wat van. Geen nood, de volgende tip zorgt weer voor een schoon kledingstuk!

Melk

Je kunt een chocolademelkvlek met flink wat melk deppen. Gebruik het liefste volle melk. Daarna kan het kledingstuk in de wasmachine.

Borax

Dit ouderwetse schoonmaakmiddel kan bij een groot aantal vlekken worden gebruikt. Borax is een poeder waarvan je een theelepel kunt oplossen in een half kopje warm water. Breng dit aan op de vlek en laat eventjes inwerken. Daarna gewoon in de wasmachine wassen. De werking van Borax is te danken aan een kaasstof die in staat is om melk af te breken.

Oudere chocoladevlek

Het is vervelend wanneer je pas eind van de dag of zelfs de volgende dag pas ontdekt. De vlek is in de stof gedrongen en opgedroogd.

Om deze vlek te verwijderen maak je deze vochtig met water. Leg aan beide zijdes van de stof een stuk keukenpapier. Zet het strijkijzer er op en zorg dat de chocolade smelt. De vloeibare chocolade trekt nu direct in het keukenpapier. Spoel het restant van de vlek met warm water en gebruik wat afwasmiddel op de vlek. Zachtjes wrijven en weer uitspoelen. Daarna desnoods in de wasmachine.

Wasbenzine

Ook een middel als wasbenzine kan prima worden gebruikt om chocoladevlekken te verwijderen. Het is goedkoop en kan op veel verschillende soorten materiaal worden gebruikt. Wasbenzine ontvet en kan veilig op stof worden gebruikt.

Gebruik een zachte doek waar wat wasbenzine op wordt gesprenkeld. Dep nu de vlek, nooit wrijven! Laat even inwerken en stop het kledingstuk in de wasmachine. Je kunt ook de plek nog met veel water schoonspoelen.

Cacao vlek

Van cacaopoeder wordt chocolade gemaakt. Ook een zelf te maken chocomel wordt bereid met cacao. Heb je van dit poeder geknoeid op je kleding, dan ga je als volgt te werk. Maak een Biotex sopje en laat het kledingstuk hier in weken. Een heftige vlek moet uiteraard langer worden geweekt. Daarna wassen in de wasmachine.