Broccoli bewaren

Broccoli bewarenHet is handig om te weten op welke manier je broccoli het beste kunt bewaren. Je zult zien dat het op meerdere manieren mogelijk is. De manier van bewaren hangt af van wanneer je zin hebt om de broccoli te bereiden.

Verse broccoli bewaren

Zodra je broccoli gekocht hebt, moet je die zo snel mogelijk in de koelkast doen. Zo behoudt de broccoli zijn stevigheid. Bewaar je broccoli buiten de koelkast, dan blijft die maar 1 tot 2 dagen goed en verliest het zijn structuur. Is de broccoli verkleurd, dan is die niet goed meer. Wil je broccoli niet meteen klaarmaken, dan kun je deze zo bewaren dat hij wat langer houdbaar blijft.


Bewaarmogelijkheden in de koelkast:

In de koelkast in een open plastic zak of verpakking. De broccoli blijft dan 3 tot 5 dagen goed. Je kunt de broccoli in een schaaltje met water zetten met de stronkjes naar beneden. De broccoli kan dan wel tot een week goed blijven. Je moet wel elke dag het water verversen. Deze bewaarmogelijkheid is handig als je niet precies weet wanneer je de broccoli gaat gebruiken. Je kunt het ook wikkelen in vochtig keukenpapier, de roosjes moeten hierbij nat zijn. Zo houd je deze groente ongeveer 3 dagen goed. In een plastic zak met gaatjes houd je de broccoli een paar dagen vers.

Verse broccoli in de diepvries bewaren

Spoel de broccoli goed af en verwijder de groene blaadjes. Dan de broccoli in kleine roosjes snijden van ongeveer 2-3 cm. Hierna kun je de broccoli blancheren. Dit is een handige techniek die de bacteriën doodt en de kleur, smaak en stevigheid van de broccoli behoudt. De houdbaarheid wordt ermee verlengd. Blancheren doe je zo: water aan de kook brengen, de broccoli in de pan doen, kort koken, zo’n 2-4 minuten. Daarna het water afgieten en de broccoli een minuutje in ijswater leggen. Daarna dep je de roosjes af. Als je ziplock zakjes of luchtdichte zakjes hebt, is dit de beste manier om ze in te vriezen. Je hebt ook zakjes met een label erop, zodat je de uiterste houdbaarheidsdatum er op kunt zetten. Als de vriezer een temperatuur van tenminste -18 °graden Celsius heeft, kun je de broccoli ongeveer 9-12 maanden bewaren.


Kun je gekookte broccoli bewaren of invriezen?

Ja dat is mogelijk. Gekookte broccoli blijft ongeveer 2 dagen goed in de koelkast. Je moet de gekookte broccoli dan snel laten afkoelen en goed afgesloten in de koelkast doen. De broccoli mag niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Gekookte broccoli kun je ook invriezen. De houdbaarheid is ongeveer 3 maanden.

Als je broccoli wil gebruiken uit de vriezer, dan moet je die opwarmen in de magnetron in een geschikt bakje met een laagje water. Vijf minuten opwarmen is genoeg. Daarna doorroeren en nog eens 5 minuten opwarmen. In een steelpan breng je water aan de kook en voeg je de bevroren broccoli toe, 4 minuten om beetgare groente te krijgen en langer als je wat zachtere broccoli wil.

Je kunt van tevoren bedenken wanneer je broccoli wil eten: vandaag, deze week of over een tijdje. Met de juiste manier van bewaren weet je zeker dat de broccoli zijn versheid heeft behouden. Je kunt er dan een heerlijke broccolischotel van maken, een wokgerecht of bijvoorbeeld een lekkere broccolisoep. Eet smakelijk!