Bril schoonmaken

Bril schoonmaken

Een bril dragen wint steeds meer aan populariteit.  Er zijn periodes geweest dat mensen echt gingen voor contactlenzen. De voordelen van een bril zijn echter prima. Er is weinig onderhoud nodig om de wereld goed te kunnen bekijken en wanneer je eenmaal de juiste sterkte hebt gevonden, is het alleen nog maar een kwestie van glazen schoonhouden. Ook is er met het dragen van een bril, minder last van geïrriteerde en/of droge ogen. Vooral de mensen die last hebben van hooikoorts is een bril de juiste keus. Een bril schoonhouden vereist echt niet veel kennis en is zo gebeurd.

Stromend waterBril schoonmaken 1

Om snel even de glazen van je bril te reinigen houdt je de bril onder stromend, lauw water. Zo worden de meeste stof en vuildeeltjes weggespoeld. Je kunt wat zachte, milde zeep gebruiken om de laatste vettigheid te verwijderen. Let er wel op of het montuur van de bril tegen zeep kan. Kunststof acetaat monturen zijn wat dat betreft niet bestand tegen zeep.

Microvezeldoekje

Microvezeldoekjes zijn geschikt om de bril na te drogen en nog is extra op te poetsen, mits deze niet zijn gespoeld met een wasverzachter. Een wasverzachter kan zorgen voor een waas op de brillenglazen.

Agressieve stoffen

Agressieve stoffen zoals

  • Parfum
  • Ether
  • Hairspray
  • Lijm
  • Aceton en ammonia

zijn not-done voor je brillenglazen. Ook insecticiden en huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen zorgen voor beschadigingen aan je dure bril.

Temperatuurwisselingen en papieren zakdoekjes

Oppassen bij het schoonmaken van je bril met papieren zakdoekjes of keukenpapier. Er zitten houtvezels in het papier die je bril kunnen beschadigen. Ook het onderdompelen in een heet bad geeft problemen met je bril.

BrillendoekjesBril schoonmaken 2

Brillendoekjes zijn in eerste instantie prima. Maar op den duur worden deze doekjes toch vies en kun je ze beter direct weggooien. Ook zakdoeken zijn eigenlijk uit den boze. Deze bevatten altijd stofdeeltjes die de glazen kunnen beschadigen.

Oefen ook nooit te veel druk uit tijdens het schoonmaken. Je zou zo maar je glazen kunnen breken.

Tips

  • Maak je bril twee maal per week schoon. Een bril is eigenlijk het verlengde van je kleding. Kleding wissel je ook een aantal keren per week.
  • Brillenglazen met een anti-statische coating hoeft weinig te worden gereinigd.
  • Maak nóóit schoon met Glassex. Brillenglazen zitten nu eenmaal anders in elkaar dan de ramen van je huis.
  • Bewaar je bril in een daarvoor bestemde brillenkoker. De bril wordt niet zo snel vies en is veilig opgeborgen wanneer je deze niet draagt.
  • Schaf je een Ultrasoon badje aan om brillen te reinigen. Zo’n schoonmaakbeurt zorgt dat je bril door en door schoon word. Elk hoekje wordt door de geluidsgolven bereikt.