Bloemkool bewaren

bloemkool bewarenBloemkool is een kool. Een zeer herkenbare kool. Wanneer je iemand vraagt om bloemkool te omschrijven, zal de witte kool, hoogstwaarschijnlijk als eerste genoemd worden. Toch zijn er ook andere kleuren op de markt verkrijgbaar. Denk hierbij aan: oranje, groen en paars.
Ondanks die variatie blijft witte bloemkool erg populair. Vreemd is dat niet, want we hebben de bloemkool toch maar wat graag op ons bord liggen.

Hoe bewaar ik de bloemkool het beste?

Een bloemkool bewaren kan op een aantal manieren. De meest voorkomende is de bloemkool, na aankoop, in de groentelade van de koelkast plaatsen. Na aankoop is hij in de groentelade ongeveer een week vers te houden.
Kies je ervoor om hem op een andere koele plek, maar buiten de koelkast te bewaren, dan zijn dat 2 tot 3 dagen. Een gekookte bloemkool is maar 1 of 2 dagen houdbaar in de koelkast. Heb je dus een kliekje, dan zal dat heel snel opgegeten moeten worden.

Invriezen kan natuurlijk ook. Een verse bloemkool kun je alleen niet zomaar in de vriezer leggen. De bloemkool zal alsnog snel bederven en hij smaakt lang zo lekker niet meer, als je de bloemkool eerst blancheert.


Blancheren, wat is dat?

Blancheren wordt bij het koken regelmatig gebruikt voor verschillende doeleinden. Blancheren is niets meer dan de groenten aan de kook brengen en dan (snel) te laten afkoelen, zodat het ingeblikt of ingevroren kan worden. Door te blancheren blijft de groente zijn structuur en smaak behouden. Een geblancheerde bloemkool kan tot ongeveer één jaar in de vriezer bewaard worden.

Hoe blancheer ik een bloemkool?

Het is echt heel eenvoudig. Hieronder staat in een paar stappen uitgelegd hoe de bloemkool het beste geblancheerd kan worden.


1. Breng water aan de kook
2. Maak de bloemkool volgens normaal gebruik schoon
3. Verdeel ze in roosjes
4. Leg de roosjes voorzichtig in het kokende water
5. Haal ze er na vier minuten uit
6. Laat ze afkoelen
7. Vries het (in een afgedekt bakje of zakje) in.
Let op! Zorg er voor dat de bloemkool goed is afgekoeld, voor het de vriezer in gaat, anders zal het alsnog wat sneller bedreven. Ook is het nadelig voor de smaak.

Wat is nu de beste manier om bloemkool te bewaren dan?

Dat ligt helemaal aan jezelf en je gebruiken. Ben je van plan de bloemkool, na aankoop, snel tot een culinaire hap te bereiden, leg hem dan gewoon in de groentelade.
Kom je echter tot de ontdekking dat je geen tijd hebt om die bloemkool op te eten, of heb is krop bloemkool gewoon veel te veel, vries het dan in.


Sowieso is het altijd handig om iets in de vriezer te hebben liggen. Wat ook wijs is om te doen, is om de bloemkool in de supermarkt wel even te controleren of hij echt vers is. Een bloemkool die zijn versheid verloren heeft, is niet meer compact. De roosjes staan uit elkaar en zijn zacht. Niet echt vers meer dus. Is de bloemkool hard en compact, dan is hij vers.

Hoe je de bloemkool bewaard, is dus aan jezelf. Smakelijk zal hij in elk geval altijd zijn, wanneer je hem bewaard, zoals je de bloemkool het beste kunt bewaren.