Binnendeuren schilderen

Binnendeuren schilderen

Wanneer je de binnendeuren niet meer goed schoon krijgt, dan wordt het tijd om deze te schilderen. Dit geeft je woning een fris gezicht! Binnendeuren schilderen is in principe niet moeilijk. In ieder geval niet moeilijker dan het uitkiezen van de juiste kleur! Maar het gaat ook weer niet helemaal vanzelf. Om een mooi, professioneel resultaat te bereiken moet u netjes te werk gaan en geduld hebben. Hieronder hebben we tien tips op een rij gezet, die u zullen helpen om de klus tot een succes te maken.

Kies de juiste verf

Voor binnenschilderwerk is acrylverf aan te bevelen. Dat is verf op waterbasis, die minder sterk ruikt en milieuvriendelijker is dan synthetische verf. Acrylverf droogt snel, maar is wel iets minder gemakkelijk te verwerken. Eventueel moet u de verf daarom iets verdunnen met water. Let op: als uw binnendeuren in het verleden met synthetische verf geschilderd zijn, kunt u daar niet zomaar acrylverf overheen strijken. U moet dan de deuren helemaal schuren, of opnieuw kiezen voor synthetische verf.

Gebruik de juiste spullen

Om uw binnendeuren goed te kunnen schilderen heeft u zowel een verfroller als een ronde kwast nodig. Uw materiaal moet nieuw of goed schoongemaakt zijn. De verfroller moet kortharig zijn voor een glad resultaat. De kwast heeft u nodig voor de randen en hoeken. Legt u verder ook alle hulpmiddelen klaar die u nodig zult hebben, zoals roerstaafjes, voldoende oude kranten en lappenen een schroevendraaier om het deurbeslag los te maken. Denkt u voor de voorbereiding van de deur aan grof en fijn schuurpapier, eventueel een schuurmachine, en aan ontvettingsmiddel (ammonia, Universol of St. Marc).

Werk in het juiste klimaat

Verf, en vooral acrylverf, droogt niet als het te koud is. Het is dan bovendien niet goed te verwerken. De temperatuur in de ruimten waar u gaat schilderen moet daarom minimaal 15 graden zijn. Kamertemperatuur (18-22 graden) is nog beter. Een te hoge luchtvochtigheid en tocht kunnen ook problemen opleveren. Zet daarom zo nodig de verwarming aan voordat u gaat schilderen, en schakel een luchtontvochtiger in. Let er wel op, dat u voldoende blijft ventileren!

Bereid het oppervlak goed voor

Zorgvuldig schuren, plamuren en grondverf aanbrengen zijn meestal niet de leukste onderdelen van een schilderklus. Toch zijn deze stappen bepalend voor het eindresultaat. Het schuurwerk voorafgaand aan het schilderwerk kunt u grotendeels met een schuurmachine doen. Alleen de randen en hoeken moeten met grof schuurpapier ruw gemaakt worden. Voordat u een tweede verflaag aanbrengt, moet u opnieuw schuren, ditmaal handmatig, met fijner schuurpapier. Het aanbrengen van grondverf (ook wel primer genoemd) is in ieder geval nodig als uw binnendeuren nog niet eerder geschilderd zijn, of als ze een erg glad oppervlak hebben. In het eerste geval voorkomt de grondverf dat de lak te veel intrekt, in het tweede geval zorgt hij voor een betere hechting.

Houd alles schoon

Stof en vuil kunnen, wanneer ze in de natte verf terecht komen, het resultaat van uw schilderwerk behoorlijk bederven. Vet kan ervoor zorgen, dat de verf niet hecht. Veeg daarom na het schuren het stof goed weg en maak de deur goed schoon met een oplossing van ontvettingsmiddel. Houd ook kwasten en verfblikken stof- en vetvrij. Als u de deur voor het schilderwerk op een werktafel of op de grond legt, dan is deze extra gevoelig voor rondzwervend vuil. De hele ruimte moet dan goed schoon zijn. Er mogen geen andere werkzaamheden plaatsvinden zoals boren, zagen of stof afnemen.

Zet de deur goed vast

Als u de deur in de scharnieren laat hangen, zet hem dan aan de onderkant wel goed vast met houten blokjes of wiggen, zodat hij niet kan bewegen tijdens het schilderen. U kunt de deur ook uit de scharnieren tillen en op blokjes tegen een muur zetten. Dit heeft als nadeel, dat de bovenrand en achterkant minder gemakkelijk te schilderen zijn. U moet dan waarschijnlijk eerst een kant van de deur schilderen, deze laten drogen, en dan de andere kant doen. De deur kan ook op een werktafel of op de grond gelegd worden. Een voordeel daarvan is dat er minder snel zakkers of druipers zullen ontstaan.

Bescherm de omgeving

Vergeet niet om de vloer en eventueel ook een stuk muur te beschermen tegen verfspatten en –vegen. Dit kan met oude kranten of met afdekplastic. Als uw binnendeur een raam heeft, dan moet u dat beschermen met afplaktape. U hoeft niet het hele raam dicht te plakken; het is voldoende om smal tape langs de randen aan te brengen. Met een schildersspatel of met de achterkant van een mes duwt u het tape goed in alle hoekjes, zodat er echt geen verf tussen kan komen. Deurbeslag kan het beste worden gedemonteerd. Afplakken kan in principe ook, maar dit is lastiger. U loopt dan altijd het risico, dat stukjes deur bij het schilderen worden overgeslagen of dat er toch verf op het deurbeslag komt.

Gebruik de juiste schildertechniek

Schilder als eerste de randen van de deur met de ronde kwast. Er loopt daarbij meestal wat verf over de randen. Veeg dat meteen weg met een schone lap. Neem vervolgens de roller en verspreid de verf daar gelijkmatig over. Begin het schilderen met het trekken van horizontale banen, niet helemaal tot aan de deurranden. Vervolgens trekt u, het liefst zonder verf toe te voegen, verticale banen. Daarmee kunt u de verf dan egaal verdelen en tot aan de deurranden uitrollen. Oefen geen druk uit op de roller. Zorg er vooral bij de laatste banen voor, dat u steeds in dezelfde richting rolt. Breng nooit een te dikke laag verf ineens aan. Bij een paneeldeur moet u vlak voor vlak schilderen, te beginnen bij de diepst gelegen delen.

Werk zo snel mogelijk

De verf begint direct te drogen, dus werk snel door voor een egaal resultaat. Maar let erop, dat u niet een te dikke laag verf ineens aanbrengt. Dekt de verf niet meteen, rond het werk dan snel af, laat het drogen en begin daarna aan een tweede laag. Verwijder het afplaktape zodra u klaar bent met schilderen. Dat is nodig om te voorkomen dat het vast gaat zitten door de opdrogende verf. Laat u het te lang zitten, dan zou u bij het verwijderen een stuk van het schilderwerk kapot kunnen trekken. Verf die eventueel toch op het raam terecht is gekomen, moet ook direct worden verwijderd.

Laat de verf goed drogen

De laatste tip heeft alweer te maken met geduld. Dat is de sleutel tot mooi schilderwerk. De tip is simpel: op het blik wordt de droogtijd van de verf aangegeven. Houd u daar aan. Het resultaat zal echt beter zijn.