Beeldscherm schoonmaken

laptopscherm schoonmakenIedereen kent het probleem: een vies beeldscherm. Vaak merk je het pas als er zonnestralen goed op je scherm vallen, of wanneer er een stofwolk opwaait bij het dichtklappen van je laptop. In dit artikel beschrijven we de meest ideale manier om je beeldscherm te reinigen. Voor laptopschermen en desktops.

Laptopscherm schoonmaken

Een laptop moet heel wat doorstaan op een normale dag: in je rugtas, op school of op werk. Om nog maar niet te spreken van de talloze keren dat je het scherm al dan niet onbewust aanraakt. Tijd om je scherm schoon te maken dus. Het spreekt voor zich dat je niet een bak met water vult en grondig gaat schrobben, maar hoe moet het dan wel?


Wanneer je scherm erg stoffig is, dan kun je het beste beginnen met een microvezeldoekje. Dit zijn zachte en droge doekjes, gemaakt van synthetisch materiaal. Het zijn alleen niet zomaar doekjes, ze trekken stof aan een stofmagneet. Ideaal om het grofste vuil mee weg te halen.

Stof is natuurlijk niet het enige wat aan je laptopscherm blijft kleven. Na het stoffen met de microvezeldoek blijven de vieze vingervlekken nog over. Brildragers opgelet: brillendoekjes zijn bijzonder geschikt om vlekken van je laptopscherm te verwijderen. Voor wie geen bril draagt, deze doekjes zijn goedkoop te verkrijgen, bijvoorbeeld in je favoriete supermarkt.

Het voordeel van brillendoekjes is dat ze niet helemaal droog zijn, tenzij je ze te lang in de zon hebt laten liggen natuurlijk. Als je geen brillendoekjes in huis hebt, moet je niet zomaar vochtige tissues of keukenpapier gebruiken. Dit materiaal heeft een totaal andere structuur en vormt geen goede match met je laptopscherm. In het ergste geval kunnen er zelfs krassen ontstaan op je scherm!


Desktopbeeldscherm schoonmaken

Het beeldscherm van je desktopcomputer of je iMac is over het algemeen iets minder vies, maar verdient natuurlijk ook een goede schoonmaakbeurt op z’n tijd. Beginnen met een microvezeldoekje is bij een desktopbeeldscherm ook een prima start. Nu zit het meeste stof aan je vezeldoek en niet meer op het scherm. De volgende stap hangt af van de beeldschermsoort.

Wanneer je desktopbeeldscherm een gladde, glimmende toplaag heeft, kun je vaak gewoon een vochtige doek gebruiken. Het beeldscherm is genoeg beschermd door de glazen toplaag. Dit type beeldscherm kun je herkennen aan glimmen / reflecteren. Een goed voorbeeld van zo’n scherm is het beeldscherm van een Apple iMac.


Als je beeldscherm mat is en dus niet glimt, dan moet je oppassen met vochtige doekjes. Zo’n beeldscherm kan niet heel goed tegen vocht, omdat de beschermende toplaag van glas ontbreekt. Een voorbeeld van zo’n scherm is een standaardscherm op kantoren. Mocht je hier vieze vlekken van willen verwijderen, dan gebruik je het beste een brillenpoetsdoekje of de beeldschermreiniger die op veel kantoren rondslingert.

Conclusie

Het is goed mogelijk om je beeldscherm grondig schoon te maken met spullen die je al in huis hebt. Eigenlijk zijn vooral de droge microvezeldoekjes en brillenpoetsdoekjes onmisbaar. Natuurlijk bestaan er ook heel veel professionele oplossingen om je beeldscherm te reinigen. Uiteindelijk is het een kwestie van uitproberen om te kijken wat het beste werkt voor jouw beeldscherm.

Zolang je niet met teveel water aan de slag gaat en de keukenrol links laat liggen, kan er niet veel gebeuren. Een blik op de handleiding van je laptop of desktopbeeldscherm kan ook een hoop licht in de duisternis werpen. Succes met schoonmaken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>